Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

AKTUÁLNÍ TÉMA: Lékař má rozhodující slovo

AKTUÁLNÍ TÉMA: Lékař má rozhodující slovo
foto: Hana Šlegrová

Mirek Kratochvíl | 07.07.2009 | přečteno: 9184×

Ve svých dotazech se občas ptáte, zda běhat, trpíme-li srdečním onemocněním nebo srdeční vadou. I když neustále tvrdíme, že běh prospívá našemu srdci, má to své výjimky. Nemocnému srdci může zvýšená zátěž spojená s během ublížit. V krajním případě jej dokonce může ohrozit na životě. Máte-li jakékoli srdeční onemocnění, rozhodnutí běhat nejprve proberte se svým ošetřujícím lékařem.

Jen váš lékař zná všechny okolnosti. Nikdy se nespoléhejte na to, že váš známý se stejnou diagnózou běhá bez problému. Diagnóza může být stejná jen na první pohled. Ale protože váš lékař nemusí být zkušeným běžcem, často už vám neporadí, jak běhat, má-li zatížení vašeho srdce zůstat v rozumných mezích.

V naprosté většině případů byste měli zátěž omezit jen na aerobní pásmo. Možná budete zklamáni, že Usainu Boltovi tím pádem odpadl jeden vážný konkurent, ale i v aerobní zóně se můžete propracovat k velice solidní běžecké zdatnosti. I naprosto zdraví běžci musí svoji výkonnost, kilometráž a intenzitu zatížení zvyšovat postupně. V případě zdravotních komplikací to platí dvojnásob.

I když to není nezbytné, sporttester může v takových případech být daleko užitečnějším pomocníkem, než u zdravých běžců. Horní hranice, která by neměla být překračována, je 65% maxima. Protože přesné stanovení maximální tepové frekvence zátěžovým testem může být v tětchto případech příliš riskantní, plně postačí výpočet podle jednoduchého vzorce, kdy TF max = 220 minus věk pro muže nebo 226 minus věk pro ženy. Například pro třicetiletou běžkyni vychází TF max = 196 a 65 procent z této hodnoty je 127 tepů za minutu. Navíc některé přístroje umožňují stanovit TF max analýzou klidové frekvence.

Možná zpočátku budete hodnotu 65 procent maxima dosahovat i při velmi pomalém běhu, ale nenechte se tím zviklat a nezrychlujte. Vůbec nevadí, když zpočátku budete do souvislého běhu zařazovat chůzi. Ani s prodlužováním trasy není třeba spěchat. Týden po týdnu by nárůst kilometráže neměl být větší než deset procent ani u naprosto zdravých běžců. Nic nezmeškáte, pokud se spokojíte s ještě pozvolnějším nárůstem kolem pěti procent týdně.

Nesmí vás odradit, že zažijete dlouhá období (třeba i několikatýdenní), kdy nezpozorujete žádný pokrok. On se dostaví, ale vyžaduje trpělivost. Rozhodnete-li se běhat bez sporttesteru, nikdy byste se neměli dostávat do stavu, kdy máte problémy s dechem. To jednoznačně signalizuje příliš vysoké tempo. Se samotným dýcháním si ale nelámejte hlavu. Nezkoumejte, jestli dýcháte mělce nebo hluboce, rychle nebo dlouze. Prostě na dýchání přestaňte myslet. Časem zjistíte, že při správně zvoleném tempu udýcháte jakkoli dlouhou trasu.

Zatímco ostatní si mohou dovolit občas překročit doporučení, týkající se pitného režimu nebo běhání v extrémních podmínkách, ať už je to horko, mráz nebo prudká stoupání, vy byste se měli jakýmkoli extrémům vyhýbat a vždy myslet na řádnou hydrataci.

I lidé se srdečními problémy se časem mohou propracovat k velice dobré běžecké výkonnosti. Chce to jen dostatek kázně, opatrnosti, trpělivosti a pevné vůle.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

šaryl muž 07.07.2009 16:21:56

Díky za rady. Všechno to ale přece dodržovat nelze .Hotový nesmysl. Pak to postrádá přece ten nějaký smysl toho všeho našeho závodního snažení,a to v tom každém výkonnostním pojetí. Nechci o žádné nemoci vůbec vědět,dokud běhat budu . Přece mě Pepík s tím Frantou nemůže dostat,když vím,že na ně mám. A vůbec,lepší je zemřít zničený během ,než každodenním hnitím někde doma na kanapi . A běhat jen tak ? Jen tak pro radost a i kvůli tomu slabému dechu ? A bez motivace závodního snažení ? Že by mi snad někde mohl dojít tady ten můj dech..? To určitě ne. Naopak jsem ocenil,jako třeba o tomto víkendu ,v cíli jednoho dlouhého a sakramensky těžkého závodu,že mi bylo hned těsně po běhu tak krásně blbě ,kdy opravdu jsem si již myslel,že si pro mě snad už jdou…No ale bylo to jen chvilku ( to ta " trenovanost " )a pak jsem zase už skákal přes kaluže jako ten vrabčák .Rozhodně lépe takto skončit na běhu než se hádat doma se starou . Jak jsem tedy řekl.A co vůbec bych si pak ale nikdy snad ani nepřál je to,to když ten dech přece jenom náhle někdy dojde při tom běhu,aby po mně pak vůbec někdo třeba jen štěkl . …no ,ehm,tak ale snad ten Franta s tím Pepíkem,co tuhle jsem je s vypětím těch všech sil porazil i přesto,co sportestr by se tenkrát zcela jistě i uvařil,nosit tak nějaký ,tak oni by ale ,eventuelně,i moh­li.

administrator 03.04.2010 13:32:58

Ve svých dotazech se občas ptáte, zda běhat, trpíme-li srdečním onemocněním nebo srdeční vadou. I když neustále tvrdíme, že běh prospívá našemu srdci, má to své výjimky. Nemocnému srdci může zvýšená zátěž spojená s během ublížit. V krajním případě jej dokonce může ohrozit na životě. Máte-li jakékoli srdeční onemocnění, rozhodnutí běhat nejprve proberte se svým ošetřujícím lékařem.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.