Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

AKTUÁLNÍ TÉMA: A co odpočinek?

AKTUÁLNÍ TÉMA: A co odpočinek?
foto: Zdenek Krchak

Mirek Kratochvíl | 05.08.2009 | přečteno: 14364×

Dotaz, který nám před několika dny dorazil do redakce, je svým způsobem typický a čas od času se v různých variantách opakuje. Možná si z něj vezmou ponaučení i další běžci. Dvaadvacetiletá běžkyně píše: "… již třetím rokem pravidelně běhám, první rok tak do 10 km třikrát týdně, další rok čtyřikrát týdně 10–12 km, letos mám již během třech měsíců naběháno kolem tisícovky. 

Několik posledních měsíců běhám prakticky denně, většinou hned ráno po probuzení vybíhám na až dvacetikilometrové trasy, bohužel převážně s asfaltovým povrchem.  Průměrně za týden naběhám 60–90 km. Tempo moc neřeším, běžím vždy tak rychle, abych se zadýchala, ale nebylo mi nepříjemně, řekla bych tak 5:50 na km. Často také chodím na spinning nebo do posilovny, cca 3–4× týdně, někdy i v den, kdy běžím ráno 100 minut v terénu, přesto necítím moc fyzickou únavu.

Spíše mě začala trápit kolena. Mám je ztuhlá, bolavá a stejně jako kotníky trochu oteklá. Během tréninku mě to netrápí, necítím žádnou bolest, ale pak přes den jsou klouby zatuhlé a pohyb není moc příjemný. Přesto další den ráno zase vždy vyrážím na hodinu a půl dlouhý běh, baví mě to a už si nedokážu život bez běhu představit.

Měla bych užívat nějaký preparát na klouby? Poradíte mi, prosím, konkrétně jaký? Na botách mám za tři měsíce již sešláplé paty, mám na nohách propadlou klenbu, tak jsem přemýšlela o speciálních vložkách do bot. Co si o tom myslíte? Jsem studentka, nemohu si tedy každé tři měsíce kupovat nové boty, ale běhání je prostě můj život. Začínám se však obávat, jak dlouho to mé nohy vydrží. Prosím moc, poraďte, jak svůj běhací život co nejvíce prodloužit."

Pojďme si postupně vyjmenovat jednotlivé chyby, které dříve nebo později mohou vyústit ve zdravotní komplikace:

1) Objemy, které běháš, jsou zbytečně velké. Časem by ses k nim sice mohla propracovat, ale tak, jak popisuješ své běžecké pokroky, zvyšovala jsi své dávky příliš rychle. Bez náležité regenerace je to doopravdy o zdraví.

2) Další věc, kterou v tvém běhání marně hledám, je odpočinek. Běhat denně dvacetikilometrové trasy je příliš, navíc když občas ve stejný den provozuješ další fyzicky náročné aktivity. Doporučil bych minimálně jeden den v týdnu (raději dva) vyčlenit jako úplně odpočinkový a jeden bez běhání vyhradit pro některý z doplňkových sportů. Spinning je dobrý v tom, že nepřidává další otřesy již tak značně přetěžovanému kloubnímu aparátu.

3) Každodenní běh stejným nebo téměř stejným tempem začne být časem náročný i psychicky. Zdá se, že už bys mohla mít vybudovaný slušný aerobní základ a mohla bys začít trénovat pestřeji. To znamená občas trénink rychlosti, úseky, dlouhé běhy v aerobním pásmu. Zkrátka zkus si najít nějaký pestřejší tréninkový plán. Zabráníš možné přetrénovanosti, která by ti jinak mohla hrozit.

4) Samotné běhání po asfaltu by nebylo žádnou tragédií, ale pokud by byla šance občas to proložit i jinými povrchy, klouby by ti byly vděčné, i když možná ne okamžitě. Naopak zpočátku po takové změně mohou být potíže. I sebelepší boty jsou stavěné tak, že po tisíci kilometrech ztrácejí své správné (především tlumící) vlastnosti. Je nutné vést si evidenci a kilometráž příliš nepřekračovat. Při tvých objemech se bota může zdát ještě zachovalá, ale vnitřní konstrukce už bude opotřebovaná. S tím toho moc nenaděláme. Šetřit na botách se u pravidelného běžce nevyplácí.

5) Vhodné vložky jsou bezesporu dobrá věc, i když člověk si na ně určitou dobu musí zvykat, ze začátku třeba jen při chůzi. Protože je to investice, která může přežít několikery boty, neměla by nás odradit vyšší cena. Určitě by ale bylo dobré jejich pořízení spojit s vyšetřením u specialisty, který by také třeba mohl postupně začít pracovat na nápravě propadlé klenby.

6) Názory na to, zda potravinové doplňky a nejrůznější kloubní preparáty jsou potřebné nebo dokonce nezbytné, se dost různí. Obvyklé tvrzení, že dostatečně pestrá a vyvážená strava obsahuje vše potřebné, pozbývá při vysoké zátěži platnost. Ale jaký přípravek je ten pravý pro tebe, to ti asi nikdo na dálku neporadí.

Na závěr musím říct, že obdivuji tvůj zápal pro běh. Aby vydržel co nejdéle, měla bys ve svém běžeckém režimu provést spoustu zásadních změn. Ze všeho nejdříve se nauč kromě běhu také pořádně odpočívat.

Komentáře (Celkem 7)

Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

šaryl muž 05.08.2009 09:38:58

Sice jsem nejspíš neobjevil žádnou "amériku ",přesto si dovoluji podotknout,že zrovna tady na tuto věc se možná neprávem zapomíná a je dobré si ji tak znovu připomenout. Zvláště tam,kde tělo dostává zabrat vytrvalostními sporty a například v našem případě těmi dlouhými běhy míchané s krátkými,ana­erobními . Je to ten ( ne )obyčejný koenzym Q 10 . Je třeba mezi běžci si jej znovu prostudovat a zkusit třeba dvouměsíční kůru . Já ji právě dokončuji a mohu říci,že funguje . Funguje u lidí sportem vyčerpaných – mladých – a hlavně u těch starších sportovců,kdy tato jinak přirozená tělní látka právě tím pomalým stárnutím z těla valem mizí . V podstatě koenzym Q 10 v organismu znovu regeneruje všechny tělní buňky ,a to buď u těch mladších ,a jako právě u té naší výše zpovídající se sportovkyně ,nebo i u těch starších a taknějak tedy znovu regeneruje a napíná již ty věkem zkrabatělé a působí jako policajt proti volným radikálům ve formě jako silný antioxidant a v podstatě celé tělo znovu záhy omládne .Nemá to cenu dále rozebírat,na netu je toho o tomto mnoho odborně popsáno. Jenom kupříkladu já ,osobně jsem bral celou dlouhou dobu přípravky doplňkové výživy na restaurovaní mých kolen a bez valného úspěchu . Nyní ,po dvouměsíční kúře Q 10,má kolena obžila v plné parádě . Pokud se někdo rozhodne,že daný preparát vyzkouší,jen možná malou radu. Tohoto přípravku je na trhu velká řada a od různých značek. Některé opravdu nesplňují avizovaný obsah na obalu . Není to z mojí hlavy a ani žádná reklama,ale byl mi doporučen Ubigold Q 10 se 30mg v jedné tabletě . Preparáty na klouby jsem odložil a z koenzymu Q 10 se již nehnu .Funguje to .

avatar

terix muž 05.08.2009 13:32:50

>> šaryl, 5. 8. 2009 09:38:58

a v tej firme cisto nahodou pracujes aj ty, nie?

avatar

Celkem 4443 km
Minulý měsíc 0 km

Eviku žena 06.08.2009 10:59:09

Dobre,že napísali tento článok ,už dlhšie pozorujem,že so mnou nie je všetko OK,asi potrebujem pauzu,na druhej strane si hovorím,ve´D TU ľUDIA BEHAJú VäčšIE OBJEMY!!kDE SOM JA SO SVOJIMI 10–12KM DENNE,NIEKEDY20 A TAK.aLE STOKRáT NIč UMORILO OSLA,AJ BY SOM TO POSTRIEDALA S IN LINMI,ALE KEĎ BEH JE DOBRý FAT-BURNER A TAK SA BOJíM,žE TEN VýDAJ BUDE NEDOSTATOčNý ,KEĎ JE UžTELO ZVYKNUTé,MUSíM POVEDAť,žE Už NIEKOľKO ROKOV STAGNUJEM,žIADNE CIELE,LEN ODBEHNúť SI SVOJE,RADA BY SOM VYSKúšALA INTERVALY,ALE K TOMU BY SA HODIL NIEKTO SKúSENEJší.TAK MáM ZAčAROVANý KRUH,LEBO ZBAVIť SA,ALEBO NAHRADIť BEH JE ASI TO NAJťAžšIE(A TO SOM ZAžILA 2PôRODY)NAPíšTE AKO TO RIEšITE VY.ďAKUJEM AUTOROVI čLáNKU,VEľA ZDRAVIA A SILY.

avatar

Praha 5

10 km: 0:39:46 (2002)
půlmaraton: 1:31:00 (2004)
maraton: 3:16:59 (2004)

mirekk muž 07.08.2009 00:00:10

>> Eviku, 6. 8. 2009 10:59:09

Ahoj Eviku, vím, že se to lehko řekne a někdy hůř provádí, ale opravdu to chce nejméně jeden den v týdnu úplně vynechat běh a nedělat si výčitky, že tím tělo o něco šidíme. Nic nám neuteče. Když tělu nedáš možnost odpočívat a regenerovat, výkonnost neporoste, nebo alespoň ne tolik, kolik by mohla. Větší pestrost v tréninku, občas nějaký fartlek, kopce, schody, rychlé rovinky, to všechno Ti pomůže rozbourat stereotyp. Je dobré střídat těžké a lehké tréninky (a samozřejmě odpočinkové dny), aby běh nebyl povinností, ale zase Tě začal bavit. A intervaly klidně zkus sama. Možná zpočátku budeš hledat správné tempo, ale to se časem poddá. Mám ale jednu zkušenost. Do intervalů má člověk větší chuť, když je odpočatý.

avatar

Celkem 4443 km
Minulý měsíc 0 km

Eviku žena 07.08.2009 10:02:14

>> mirekk, 7. 8. 2009 00:00:10

Mirek,ďakujem Ti pekne za vysvetlenie aj za záujem,vieš ja sa stýmto trápim užbdlho,ale posledný mesiac sa to dosť vyhrocuje,ledva vstanem z postele a menšia činnosť ma tak vyčerpá,akoby som odbehla 20km!Čo hovoríš na týždňovú pauu?Ja sa hrozne bojím ,že zleniviem a už nebudem tá,plná chuti a elánu,ako predtým.hoci ani teraz už nie som a to ma štve.Ale pariť sa niekde dnu na stepperi…pá.

avatar

Kroměříž

Jita žena 07.08.2009 12:38:18

>> Eviku, 7. 8. 2009 10:02:14

Eviku, snad nevadí, že vstupuji do diskuze mezi Tebou a Mirkem :-)
Chce to pořádnou regeneraci a odpočinek. Zajdi na kvalitní masáž, trocha plavání (správnou technikou!) rozhodně neublíží, popř. vyměň alespoň jeden běžecký trénink týdně za silniční kolo.
Týdenní pauza vyplněná jinými sportovními aktivitami v recovery zóně by určitě nebyla k zahození.
Jitka St.

Motto: Dopředu vlastními silami. Každý krok se počítá.
avatar

Praha 5

10 km: 0:39:46 (2002)
půlmaraton: 1:31:00 (2004)
maraton: 3:16:59 (2004)

mirekk muž 07.08.2009 20:00:59

>> Jita, 7. 8. 2009 12:38:18

S Jitkou musím, ostatně jako vždycky, jenom souhlasit. Týdenní pauza nejenže ještě nikdy nikoho nezabila, ale někdy dovede udělat hotové zázraky.

administrator 03.04.2010 13:33:00

Dotaz, který nám před několika dny dorazil do redakce, je svým způsobem typický a čas od času se v různých variantách opakuje. Možná si z něj vezmou ponaučení i další běžci. Dvaadvacetiletá běžkyně píše: "… již třetím rokem pravidelně běhám, první rok tak do 10 km třikrát týdně, další rok čtyřikrát týdně 10–12 km, letos mám již během třech měsíců naběháno kolem tisícovky. 


Odkaz na článek
Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.