Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pražská Stromovka podle not ultravytrvalců

Pražská Stromovka podle not ultravytrvalců
foto: Martin Symon

Ivo Domanský | 17.10.2009 | přečteno: 12822×

47. ročník druhého nejstaršího maratonu v České republice vyhráli za chladného počasí s občasným mrholením ultramaratonci Daniel Orálek (2:32:14) a Michaela Dimitriadu (3:10:41). Při neúčasti předem přihlášeného Mulugety Serbessy neměl Dan vážného soupeře, rovnež Míša se loučila s letošní sezönou ve velkém stylu, když zvítězila způsobem start – cíl.

Předem se k letošnímu maratonu ve Stromovce přihlásilo 247 zájemců, rozdíl mezi počtem přihlášek a reálně startujících byl však tentokrát značný: patrně zde působila obava ze zhoršeného počasí, které v týdnu nemělo daleko k bodu mrazu dokonce i v níže položených místech republiky. Na startovní čáru se v deset hodin dopoledne před areál PSK Olymp Praha dostavily dvě stovky běžců, které čekal jeden malý a osm velkých okruhů po cestách a pěšinách Královské obory.

Už před závodem byli závodníci upozorňováni na „magické“ číslo 7. Proč? Letošní hlavní partner maratonu, společnost Microsoft, jejíž generální ředitel pan Jan Mühlfeit závod osobně odstartoval, umístila na sedmý kilometr slavobránu, u níž borce očekávalo sedm hostesek a v cíli pak byli ve všech vypsaných kategoriích (muži do 39, 49, 59 a nad 60 let a ženy do 34 a nad 35 let) odměněni závodníci a závodnice na 7. místech. Hlavní partner rovněž nabízel běžcům i jejich doprovodu v cílovém prostoru pěnivý mok, který však při teplotě pouhých šest stupňů nešel na odbyt tolik co jindy.

Dan Orálek (AC Moravská Slavia Brno) si pozici na špici upevňoval od samého začátku, pouze po malém okruhu s ním držel krok pelhřimovský triatlet a organizátor nedávného běhu v Pelhřimově Marcel Brož. V cílu se u vítěze stopky zastavily na čase 2:32:14.

„Byl to pro mě tréninkový závod, s časem jsem na ty podmínky velmi spokojen, o sedm sekund jsem si totiž vylepšil letošní maratonské maximum,“ řekl po závodě jeho vítěz.

Za ním se odehrával souboj o další místa na stupních vítězů. Již kolem desátého kilometru se na druhé místo za Orálka protlačil jeden z vítězů minulých ročníků Stromovky Petr Švarc (Triklub Příbram), následovaný dvojicí Jaroslav Dražan (Oxygen Příbram) – Vlastimil Šroubek (SC Marathon Plzeň). V závěru Dražan udanému tempu přestával stačit a zezadu se naopak posunovali zejména David Kunčar a Dan Kupidlovský. V celkové klasifikaci se prosadila skvělá veteránská dvojice Petr Švarc, celkově druhý a Vlasta Šroubek, který si nakonec doběhl pro třetí místo. V kategorii padesátiletých mužů dominoval výborně připravený Jan Hamerník (Úvaly) a mezi šedesátníky pak Petr Mucha (Sokol Kobylisy).

U žen, kterých se prezentovalo sedmnáct, měla výraznou početní, ale také výkonnostní převahu kategorie nad 35 let. Za suverénní Michaelou Dimitriadu (v cíli 3:10:41) se odvážně pustila Gábina Raková (MK Kladno), třetí místo si zprvu držela Romana Vlčková (Střelka Brno) a čtvrtá běžela Radka Zbíralová, která po dramatickém maratonu před měsícem na Kladně si tentokrát užívala závod v naprosté pohodě. Brněnská běžkyně začala ztrácet ještě před metou půlmaratonu. Zbíralová se posunula postupně na třetí místo, ale souboj o druhé s dobře běžící Rakovou rozhodla definitivně pro sebe až v závěrečném okruhu. První, druhé i čtvrté místo v celkové klasifikaci žen obsadily veteránky, na druhou ženu do 34 let (Zuzanu Ekrtovou ze Sokola Řísuty) museli diváci čekat až téměř do čtyř hodin od startu.

Pražský maraton byl zároveň mistrovstvím železničářů. Mistrem republiky se stal zkušený Aleš Palko z Rosic, něžné pohlaví modré armády reprezentovala jedině Ivana Crhová.

Závodu se zúčastnili maratonci z České republiky, Slovenska, Polska, Francie, Rakouska a Spojených států. Na startu jsme uvítali několik vytrvalců, kteří počítají uběhnuté maratony na stovky: Alexandr Simon běžel svůj 544., nejstarší muž na startu, 70letý Jiří Březina 501. a Václav Krejsa 362. maraton.

Ceny vítězům (finanční odměny, poháry a diplomy, ženám navíc krásné kytice) předával ředitel závodu Zdeněk Weig, upomínku věnovalo hudební vydavatelství Karla Vágnera. Známý hudebník se rád přiznal ke své atletické minulosti a jmenovitě ke svému vztahu k areálu u Malé říčky ve Stromovce, kde před více než půl stoletím chodil do proslavené atletické školy „otce“ Jandery a později to dotáhl až do reprezentace Československa ve skoku o tyči. Zástupkyně Microsoftu pak dekorovaly podle předchozího slibu všechny borce a borkyně na sedmých místech věcnými cenami.


VÝSLEDKY ZÁVODU

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU