Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Nové perspektivy maratonu v pražské Stromovce

ROZHOVOR: Nové perspektivy maratonu v pražské Stromovce
foto: archív behej.com

Ivo Domanský | 12.10.2009 | přečteno: 7271×

Nejstarší maraton v Čechách se běhá ve Stromovce. S jeho dlouhou a občas i spletitou historií se můžete seznámit v srpnovém čísle časopisu Běhej. Jak bude tento maraton vypadat letos? Novinky z kuchyně organizátorů přináší předseda organizačního výboru Pražské Stromovky Zdeněk Weig.

Jak je to letos s přihlašováním?

Protože od předloňska přijímáme přihlášky nejen na místě, ale i prostřednictvím internetu, počítáme s dalším zvýšením účasti, která loni poprvé po dlouhých letech překročila dvě stovky. K dnešnímu dni máme přes 140 přihlášek převážně z České republiky, ale uznáváme on line registraci až do čtvrtka 15. října, takže ti známí „mistři poslední chvilky“, kteří jsou pro Česko typičtí, se zatím ještě neozvali. A samozřejmě rádi přijmeme každého maratonce, který se přihlásí nejpozději 30 minut před startem. Ale pak už opravdu závodní kancelář uzavíráme. Nikde na světě vás nepřihlásí na maraton pět minut před startem, u nás to bohužel někteří běžci stále nechtějí pochopit. Pokud se nám ale maratonci přihlásí včas, jsme připraveni přijmout libovolný počet zájemců.

Můžeš prozradit nějaké novinky?

Opět máme něco za lubem. Především se nám podařilo získat solidního hlavního partnera ze společnosti Microsoft, jejíž generální ředitel Jan Mühlfeit letos pošle maratonce na trať. A ceny bude předávat hudebník Karel Vágner, ten slíbil běžcům překvapení. Pražský primátor Pavel Bém, který se před sedmi lety postaral o nepřerušení řady ročníků našeho maratonu, když rozhodl o pořádání závodu na Strahově, se sice z aktivní účasti omluvil, ale i letošní ročník probíhá pod jeho osobní záštitou.

Změní se něco na trati a v technickém zajistění?

Oblíbená okruhová trať změn nedozná, i letos absolvují běžci jeden malý a osm velkých okruhů, občerstvovací stanice bude v blízkosti místa startu a cíle. Počet startujících však stále roste, a tak chci touto cestou apelovat na všechny maratonce i na jejich doprovod, aby dbali pořadatelských pokynů, zejména co se týče parkování osobních aut. Pražským závodníkům bych vůbec doporučoval, aby protentokrát nechali své plechové miláčky doma a přijeli do Stromovky veřejnou dopravou. Pokud bych mohl radit, ať jedou metrem do stanice Hradčanská a pak jednu stanici autobusem č. 131. Ke startu je to odtud slabých 500 metrů.  Pivo po závodě přijde k chuti, tak nač riskovat? Přespolní musí počítat s tím, že je pořadatelé nepustí do blízkosti startu a cíle, letos už totiž není k dispozici velká parkovací plocha v areálu PSK Olymp.

V Královské oboře pokračují rekonstrukční práce po povodních a také v souvislosti s výstavbou tunelu Blanka. Nebudete mít potíže se stavbaři?

Určitě menší než v loňském ročníku, kdy se těsně před závodem vytvořil v blízkosti trati veliký kráter, odkud odčerpávali vodu. Na trať nám položili hadice, zjistili jsme to pár dní před maratonem. Se stavbyvedoucím nebyla řeč, tak opět musela pomoci intervence u primátora. Pak se to vyřešilo v řádu hodin.

Znalci historie dobře vědí, že ve Stromovce kdysi startovalo až 500 maratonců. Opravdu jste připraveni, kdyby jich letos bylo třeba o 50% víc než loni?

Máme z loňska dobré zkušenosti s firmou, která nám nabídla své služby v oblasti čipové a výpočetní techniky. Letos bude navíc k dispozici světelná tabule, na níž se budou promítat jména probíhajících vytrvalců, takže diváci budou dobře informováni. Plánujeme také živý komentář z průběhu závodu. Hodně to však závisí na tom, jak ukáznění běžci budou a jestli se přihlásí včas. Další novinkou bude informace závodníků o jejich časech prostřednictvím SMS, pokud budou technici znát čísla jejich mobilních telefonů.

Čím se ještě můžete letos prezentovat?

Na cestách Stromovky se bude rozhodovat o železničářských mistrech republiky v maratonu a všechny ženy, které závod dokončí, dostanou od pořadatelů pozornost.

Dá se očekávat zlepšení stávajících traťových rekordů?

Tak to sotva. My neplýtváme penězi na nákup afrických běžců, jejichž start není ničím jiným než atrakcí a české atletice moc nepomáhá. Traťové rekordy Stromovky jsou z 80. let minulého století. Tehdy měl československý maraton docela jinou úroveň než dnes, kdy se žádný Čech nemůže dostat ani pod 2:25. Traťový rekordman Popov zde běžel v roce 1983 za 2:15:36 a Hana Horáková o rok dříve za 2:42:12, to jsou pro dnešní české běžce nepředstavitel­né časy.

Stromovka je naším druhým nejstarším maratonem po Ostravě. Za tři roky oslaví padesátiny. Jak je chcete oslavit?

Máme přislíbeno pořadatelství mistrovství republiky veteránů v maratonu pro rok 2012. A jak jsem už řekl, nebojíme se ani dalšího nárůstu zájmu o start. Moderní technikou spolehlivě zvládneme i těch 500 borců, tehdy to byl na pětikilometrovém okruhu skoro neřešitelný problém.

Díky za rozhovor, ještě zopakuji základní informace: Pražská Stromovka se koná již příští sobotu 17. října, start v 10 hodin u haly atletů PSK Olymp Praha, startovní kancelář se uzavírá v 9:30 hodin.


Propozice závodu

On-line přihlášky

Seznam přihlášených závodníků

 

 

 

 

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

apowell muž 13.10.2009 19:31:04

A nešlo by v rámci příjemných překvapení zkusit i značení každého kilometru?

administrator 03.04.2010 13:33:04

Nejstarší maraton v Čechách se běhá ve Stromovce. S jeho dlouhou a občas i spletitou historií se můžete seznámit v srpnovém čísle časopisu Běhej. Jak bude tento maraton vypadat letos? Novinky z kuchyně organizátorů přináší předseda organizačního výboru Pražské Stromovky Zdeněk Weig.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.