Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ajurvéda: trochu jiný pohled na zdraví (1.)

behej.com | 10.11.2006 | přečteno: 37321×

Každý jsme jiný. Jeden před důležitým závodem volá po chladném počasí, druhý si přeje teplo. Někdo sní vše a osobní váhu nepotřebuje, jiný si musí hodně hlídat jídelníček. Někdo při závodě snadno přepálí úvod a má problém na konci, jiný jede celou trať ve stejném tempu, ale za nic na světě nedokáže zrychlit.

Co je za tím? Proč nefungují „zaručené“ rady ve stravování a zdraví na všechny stejně? Každý jsme jiný, říká vědecký směr zvaný ajurvéda, ale každému hodně pomůže poznat sebe sama a rozumět svému tělu. 

Připravili jsme pro vás seriál o ajurvédě, několik tisíc let staré indické nauce o životě, ve spolupráci s předním českým odborníkem. Pavol Hlôška sice není vrcholovým sportovcem, ale netají se sympatiemi k běhu jako prostředku relaxace a vřele jej doporučuje. Přidává však ALE: je třeba si hlídat své tělo a vyjít mu vstříc.

V našem těle souvisí vše se vším. Pavol se vás bude snažit o tomto základním pravidle celostní medicíny přesvědčit na konkrétních příkladech. Poradí vám, jak upravit stravu a životní zvyky tak, aby vám seděly na míru a uměli jste předcházet nemocem.

Jen jeden malý příklad za všechny.

Snad každý z nás se v parném létě rád osvěží čerstvou šťávou z pomerančů nebo jiného tropického ovoce. Více než cokoliv jiného působí chladivě, což právě v tomto ročním období potřebujeme. Kolik z nás si však pod vlivem médií a starých návyků ordinuje citron kvůli vysokému obsahu vitamínu C jako prostředek proti zimnímu nachlazení! Tím však tělo zchladíme a jeho náchylnost na nastydnutí paradoxně ještě vzroste!

Dopady na zdraví, tělo a mysl poznáte až překvapivě rychle. Někdy stačí jen upravit jídelníček z hlediska času podávání určitého oblíbeného jídla a výsledek se dostaví, aniž byste se jej museli vzdávat!

Ajurvéda neanalyzuje složení potravin, neměří obsah tuků a sacharidů, vitamínů, vlákniny ap. Spíše si všímá jejich působení na naše tělo, potažmo psychiku. Někdo je od narození horký typ, někdo chladný. Někdo si dá klidně dobře vychlazené pivo uprostřed zimy, druhému je zima, jen na pivo pomyslí. Ale tepelné působení není jedinou vlastností potravin.

Ajurvéda rozlišuje tři základní tělesné a duševní typy, podle nichž se dá rozškatulkovat celé lidstvo. Jak ale cítíte, nic na světě není černobílé. Každý z nás jsme kombinací všech těchto typů (regulátorů) a tyto kombinace nás činí unikátními. 

Správné určení ajurvédského typu (nebo spíše kombinace) je klíčové pro pochopení sebe sama, určení vhodné stravy, jejího využití k léčbě potíží a klidně i volbě vhodného sportu.

V dalších dílech si ukážeme, jak si určit tento typ a jak se podle toho zařídit. Není to zase tak těžké, jako není těžké se podle ajurvédy řídit v životě. Pochopíte, co dělat v parném létě, aby vám vedro neubližovalo, a čemu se vyhnout v zimě, abyste netrpěli „obligátními“ chřipkami a nachlazením.

Připravte se však i na to, že se začnou dít změny ve vaší hlavě a vašem chování. I okolí brzy vycítí, že se měníte. Ale konec strašení, příště se již dáme do výkladu. Do příštího pátku máte za domácí úkol si určit svůj ajurvédský typ, například na základě jednoduchého testu na serveru www.ayurveda.cz.