Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Martin Frei: Domažlický běžecký talent

Martin Frei: Domažlický běžecký talent
foto: archív Martina Freie

Zdeněk Smutný | 12.03.2010 | přečteno: 6958×

„Pořádně běhat jsem začal až v 18 letech," tvrdí Martin Frei: „A dá se říct, že se od té doby postupně stále zlepšuji." Nyní patří do kategorie mladých vytrvaleckých talentů, jichž má naše současná atletika zoufalý nedostatek. V pátek 12. března 2010 oslavil Martin Frei dvacáté čtvrté narozeniny.

Přesto se pomalu po odchodu generace našich bývalých vynikajících vytrvalců do běžeckého důchodu začínají objevovat první vlaštovky a dá se předpokládat, že se někteří z nich můžou dopracovat i k dostatečně vysoké výkonnosti, která by je dostala až na evropskou úroveň. A k takovým vytrvalcům by mohl patřit i Martin.

Bydlí v Domažlicích, známé to líhni našich běžců, ale závodí za AK Kroměříž. „Díky mému atletickému klubu máme skvělé podmínky," připomíná zásluhy výborné manažerské činnosti v moravské baště atletiky: „Můžu říct, že právě proto mám možnost být vlastně profesionálním sportovcem a věnovat se běhu na plný úvazek bez nějakých problémů se zaměstnáním a dalších jiných existenčních potíží."

„Plně chápu kritiku našich výkonů. Současné běhy opravdu nejsou valné a výkony jsou o dost horší než před 10 nebo 15 lety. Jenže tenkrát tito naši výborní běžci také hned nebyli dobří. Vytrvalostní disciplíny potřebují svůj čas a věřím, že postupně dospějeme k výkonům, jaké si sami představujeme. Že po rychlém skončení kariéry většiny našich elitních borců za nimi nikdo nebyl, kdo by je doplnil, a vytvořilo se tak výkonnostní vakuum, není náš problém. To všechno přišlo hodně rychle a naráz se změnou podmínek ve společnosti a horko těžko se to teď bude dohánět. Ale podle mě je to jen otázka času, kdy se to spraví a zase budeme dobří," odpovídá na nynější kritické poznámky k výkonnosti našich běžců.

Prvním trenérem Martina byl Jiří Královec. V současné době vede jeho přípravu, jako ostatně i dalších vytrvalců v AK Kroměříž, Róbert Štefko, bývalý skvělý běžec a jeden z posledních našich borců, který byl konkurence schopný na evropské scéně. Už v loňském roce si Martin Frei výrazně zlepšil osobní rekordy a postupně se po malých krůčcích dostává mezi naši elitu.
V roce 2009 zvládl 1 500 m za 3:56,66, 5 000 m dokázal zdolat za 14:46,06 a na desítce se dostal do cíle v čase 30:56,62.

Ještě je třeba podotknout, že ani jeho výkon v půlmaratonu, který zaběhl za 1:07:00 v roce 2008, není určitě zanedbatelný a patří do ukázky jeho výkonnostního vývoje. Ve výčtu jeho nejlepších výsledků bezesporu nemůže chybět dvojnásobný juniorský titul mistra ČR na 5 a 10 km. Dále druhé místo na MČR v půlmaratonu v roce 2008 a 2009, třetí místo na 10 000 metrů při Mistrovství republiky na dráze v loňském roce a určitě je třeba připomenout druhá místa z MČR v bězích do vrchu z let 2007 a 2008.

Ostatně v této mladé atletické disciplíně reprezentoval republiku i na vrcholných světových a evropských podnicích a vedl si s ohledem na svůj věk víc než dobře. V roce 2006 to bylo 58. místo na MS v běhu do vrchu v turecké Burse, o dva roky později se dostal nahoru na 62. místě v Sierre – Crans – Montana a v loňském roce v italském Campodolcinu – Madesimu skončil 49. Předtím ovšem v témže roce na mistrovství Evropy v rakouském Telfesu ve stejné disciplíně obsadil skvělou 14. příčku. Všech těchto výsledků si velmi cení, a přestože se začíná zaměřovat víc na dráhu, rozhodně se ani běhům do vrchu nebude vyhýbat.

„V přípravném zimním období naběhám v současné době už od 140 do 160 km týdně," popisuje své tréninkové zatížení: „V závodním objem klesá ke 100 km a zatím největší týdenní kilometráž jsem měl letos v Tatrách. Tam jsme naběhali 213 km. Chodil jsem trénovat i před snídaní. A nejvíce kilometrů za měsíc mám tento leden. To už dělalo celkem 670 odběhaných kilometrů."

„Předpokládám, že po těchto trénincích i má výkonnost půjde postupně nahoru," dodává vzápětí: „Zatím se pořád zlepšuji a určitě se dostanu zase o krok dál. Pamatuji si, že jsem měl problém se na dráze dostat na 5 000 metrů pod 15 minut a najednou to loni spadlo na 14:46, takže věřím, že budu pokračovat dál v progresivním růstu výkonnosti a nebudu stagnovat. Snažím se pro to dělat v tréninku maximum."

Martin začínal na mílařských tratích a pro svůj další správný rozvoj na těchto distancích i nadále startuje, ale svůj cíl vidí na dlouhých tratích, které mu vyhovují daleko víc. Velmi rád běhá na závodech v městských okruzích a také se mu líbí krosy, ale ne s moc blátivým povrchem. Pro svůj styl běhu se přece jen potřebuje pořádně odrazit.

Žádným soutěžím se nevyhýbá, ale jako každý běžec i on má své oblíbené závody, a to je zejména Běh babylónskými lesy doma u Domažlic. Rád se také účastní Chodské patnáctistovky, kde se pokaždé sejde kvalitní konkurence a dají se tam běžet rychlé časy.
Volný čas, který si mezi vícefázovými tréninky vždy najde, vyplňuje poslechem dobré hudby a také si rád otevře knížku a zahloubá se její četby.

„Dříve mě hodně motivoval Pavel Faschingbauer, který bydlí nedaleko Domažlic. Už jako malý kluk jsem sledoval jeho výkony a moc jsem mu fandil. Je stále mým vzorem a vždy jsem byl rád, když jsem si s ním mohl zatrénovat. V posledních letech jsem s ním běhal stále častěji, ale pořád je to pro mě pocta, protože jsem si ho vždy vážil a vážit budu i dál. Mým dalším vzorem je můj trenér Róbert Štefko a já se budu snažit přiblížit co nejvíce jeho výkonům," říká Martin Frei, mladá krev našich vytrvalostních disciplín.


Profil:
Datum narození: 12. 3. 1986
Osobní rekordy:
1 500 m: 3:56,62
5 000 m: 14:46,06
10 000 m: 30:56,62
Půlmaraton: 1:07:00
Nejlepší výsledky:
Juniorský mistr ČR na 5 000 a 10 000m
2. místa na MČR v půlmaratonu – 2008 a 2009
3. místo na MČR na dráze na 10 000 m – 2009
2. místa na MČR v běhu do vrchu – 2007 a 2008
MS v běhu do vrchu: 2006 – 58. místo
2008 – 62. místo
2009 – 49. místo
ME v běhu do vrchu: 2009 – 14. místo 

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Plzeň

Celkem 685 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:29:15 (2001)
maraton: 3:18:22 (1998)

Jelen77 muž 16.03.2010 13:34:01

Martin nás v neděli poctil svou návštěvou na Norbiho 12ce. Musím říct, že je to pohodový borec, je na něm vidět, že je běžec tělem i duší. A to, že přijede do neznáma, na 1.ročník podniku, o kterém nic neví, svědčí o tom, že se nejedná o žádného namachrovaného borečka, ale normálního, skromného kluka, který si rád zaběhá. Martin samozřejmě vyhrál a utvořil rekord na našem treninkovém okruhu, který budeme jen těžko překonávat:-) Martine, stav se i za rok, budeme se těšit..

Motto: Nevěřte na zázraky, spoléhejte na ně (Honza Kopka)

administrator 03.04.2010 13:33:13

„Pořádně běhat jsem začal až v 18 letech," tvrdí Martin Frei: „A dá se říct, že se od té doby postupně stále zlepšuji." Nyní je mu 23 let a patří do kategorie mladých vytrvaleckých talentů, jichž má naše současná atletika zoufalý nedostatek. Dnes, v pátek 12. března, slaví Martin Frei dvacáté čtvrté narozeniny.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.