Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

MČR v půlmaratonu: Tituly pro Kreisingera a Sekyrovou

MČR v půlmaratonu: Tituly pro Kreisingera a Sekyrovou
foto: Petr Kostovič

Petr Kostovič | 16.04.2011 | přečteno: 11229×

Jan Kreisinger v sólo závodě a Ivana Sekyrová v osobním rekordu se stali v sobotu při Pardubickém vinařském půlmaratonu mistry republiky. Kreisinger doběhl celkově třetí a titul získal časem 1:05:27. Ivana Sekyrová, nejrychlejší žena závodu, si vylepšila osobní rekord z nedávného Hervis 1/2Maratonu na 1:15:24. Vítězem závodu se stal keňský běžec Mike Kiprop Cheruiyot v čase 1:05:19. PŘIDÁNY KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

V závodě mužů se po startu utrhla dvojice keňských běžců, za nimiž běžel osamoceně Jan Kreisinger (AK Kroměříž) a už na desítce tak bylo o titulu v podstatě rozhodnuto. Mezi Kreisingerem a dvojicí Pavlišta – Pechek, která bojovala o stříbrnou a bronzovou příčku, zela příliš velká díra na to, aby s tím oba vytrvalci mohli něco udělat. Kreisinger v závěru dokonce dotíral na oba Keňany, ale síly na jejich předstižení už neměl.

„První okruh se mi neběželo příliš zvesela. Pak jsem se ale po té první sedmičce rozběhl, dostal jsem se do tempa a mezi mnou a dvojicí keňských běžců zůstávaly stejné rozestupy. Bohužel posledních pět kilometrů jsem zpomalil, tam už jsem běžel tempo 3:08 a to bylo pomalé. Chtěl jsem totiž hlavně běžet pod 1:05,“ zopakoval v cíli Jan Kreisinger, že dlouhodobě je pro něj běhat rychlé časy větší prioritou než titul.

Za vítězným Cheruiyotem doběhl na druhém místě v čase 1:05:21 jeho krajan Bonifac Wambua Nduva. Oba běžci přijeli do Pardubic z polské Bydhoště, kde trénují. „S dnešním časem nejsme spokojeni, chtěli jsme běžet kolem 62 minut, podmínky pro dobrý výkon přitom dnes byly vyhovující,“ tvrdili shodně oba afričtí běžci.

Bitvu o mistrovské stříbro rozhodl Petr Pechek (TJ Maratonstav Úpice) na dvacátém kilometru, kdy nastoupil k dlouhému finiši, na nějž nedokázal Vít Pavlišta (AC Slovan Liberec) zareagovat. Pechek doběhl v čase 1:06:45, Pavlišta o osm sekund za ním (1:06:53).

„Byl to teprve můj druhý půlmaraton, bronz beru všemi deseti,“ neskrýval v cíli spokojenost druhý zmiňovaný. Jeho běžecká forma šla v posledních měsících výrazně nahoru.

„Věděl jsem, že v krátkém finiši bych asi na Pavlištu nestačil. Proto jsem nastoupil už na dvacátém. Výsledný čas je mým osobním rekordem. Teď se soustředím na květnový mistrovský maraton, v němž zkusím potrápit Roberta Krupičku. Rád bych tam atakoval čas na úrovni 2:20,“ svěřoval se Pechek se svými dalšími ambicemi.

Skvělou podívanou nabídl přihlížejícím divákům souboj o zlato mezi českými ženami, který se odehrával mezi Petrou Kamínkovou a Ivanou Sekyrovou. Závod rozběhly velice rychle. Na desítce byly obě běžkyně v čase 35:15. To bylo o 15 sekund rychleji, než plánovala závod rozběhnout Petra Kamínková. Obě běžkyně využívaly spolupráce se skupinkou mužů.

Ve třetím okruhu přišel útok Sekyrové. Postupně získala malý náskok a ten udržela až do cíle. „Bylo to přepálené,“ byla její první slova, když se ještě vydýchávala v cíli. Sama nad svým výkonem nevěřícně kroutila hlavou.

„Myslela jsem si, že mám tak na čas 1:16:40. Celou zimní přípravu jsem tomu dala všechno. Běželo se mi skvěle, až na mě Petra Kamínková houkla na pětce, že jsem se snad zbláznila, protože mezičas tam byl na výsledný čas 1:14:00. Myslím, že dnes jsem dosáhla svého půlmaratonského maxima a zároveň jsem dala vítězstvím trenérovi krásný dárek k jeho dnešním narozeninám,“ neskrývala v cíli slzy radosti nová mistryně republiky v půlmaratonu. Osobní rekord z pražského Hervis 1/2Maratonu vylepšila o jednu minutu a 48 sekund (v Praze 1:17:12).

„Nevěřím tomu, že to bylo tak rychlé. Ivaně gratuluji, že i ve čtyřiceti letech dokáže překonávat osobní rekordy. Její výkony jsou i pro mě další motivací. Možná bych měla pomalu končit, ale proběhnout se jen tak po lese, to není nic pro mě,“ řekla na tiskové konferenci po závodě Petra Kamínková. V budoucnu se tak můžeme těšit na další souboje těchto dvou běžkyň.

Bronzovou medaili získala časem 1:19:44 Táňa Metelková (SK Týniště nad Orlicí). Hranici 1:20:00 již žádná další žena nepřekonala, čtvrtá Radka Churaňová doběhla v čase 1:20:40.

Potěšitelné je, že v první desítce českých mužů je devět mladších 32 let! Mezi ně se dokázal tentokrát vklínit pouze brněnský Dan Orálek.

Opět padl účastnický rekord. Půlmaraton doběhlo 1060 běžců, kteří si vesměs pochvalovali skvělé povzbuzování přihlížejících především v místech v centru. Závod se běží ve třech sedmikilometrových okruzích a při každoročně se zvyšujícím počtu účastníků tak rychlejší běžci musí předbíhat stále více těch pomalejších.

Pořadatelé zvažují, zda by v budoucnu neměli počet okruhů snížit na dva. To však někteří lídři odmítají. „Předbíhání těch pomalejších běžců nás naopak motivuje. Pořád máme někoho před sebou a pomalejší běžci nás při předbíhání povzbuzují, hodně to pomáhá,“ vyjádřila se k této otázce za elitní běžce Petra Kamínková.

Tečku za vydařeným závodem udělal symbolicky čtyřiaosmdesátiletý veterán Jiří Soukup. Pořadatelé jej na trať vyslali o 30 minut před oficiálním startem. Do cíle se dostal v časovém limitu závodu a svůj výkon oslavil symbolicky a pro Pardubický vinařský půlmaraton originálně – stopičkou dobrého vína.


KOMPLETNÍ VÝSLEDKY ZÁVODU

VÝSLEDKY MISTROVSTVÍ ČR

WEB ZÁVODU

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU

LETOŠNÍ PŮLMARATONSKÉ TABULKY

Anketa

Hodnoťte Pardubický vinařský půlmaraton 2011 známkami jako ve škole

1
 
50 hl.
2
 
14 hl.
3
 
1 hl.
4
 
1 hl.
5
 
3 hl.
Celkem hlasovalo 69 uživatelů.

Komentáře (Celkem 31)

Nalezené položky: 32 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

jijelinkova žena 17.04.2011 12:58:28

Vyfotila jsem pár set foteček… https://picasaweb.google.com/…raton1642011

Fotila jsem hlavně přítele a několik kamarádů, takže ti tam mají fotografií více, ale třeba se někdo najde ;-)

Hezkou neděli Jitka

avatar

Olomouc

Celkem 149328 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:54 (2001)
půlmaraton: 1:34:43 (2002)
maraton: 3:21:17 (2002)

321919 muž 17.04.2011 20:44:25

>> Filip, 16. 04. 2011 23:20:54

Sice jsem se netrefil jen o vteřinu, ale čekal jsem, že to vyhraje Peťa Kamínková. :-)

Motto: Nepřestaneš běhat proto, že jsi zestárl. Zestárneš proto, že jsi přestal běhat.
Nalezené položky: 32 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.