Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pardubický půlmaraton opět pozměnil trasu, poběží se i o tituly

Pardubický půlmaraton opět pozměnil trasu, poběží se i o tituly
foto: Zdenek Krchák

Daniela Havránková | 11.04.2018 | přečteno: 4557×

V sobotu se uskuteční další vrcholná akce jarní části závodní sezony – město perníku ovládnou běžci v několika závodech, ten půlmaratonský ozdobí i republikové klání. Mistrovské tituly z loňska při něm budou obhajovat Vít Pavlišta a Petra Kamínková. Již tradičně bylo třeba kvůli stavebním pracím trochu pozměnit trasu, letos se tak vyhne i nepříjemnému větrnému úseku.

Jen týden po pražském běžeckém svátku se koná oblíbený Pardubický vinařský půlmaraton. V minulých letech přitom závody od sebe dělily týdny dva, a tak je běžci často absolvovali oba, mnohdy v rámci přípravy na květnový maraton. Letos však většinou volili mezi oběma závody, protože jen málokdo si dovolil zařadit dva tak náročné závody, jako je půlmaraton, pouhých sedm dní po sobě.

Podle soupisky přihlášených týdenní odstup od pražského závodu neodradil českou jedničku Jiřího Homoláče (před týdnem nejlepší Čech za 1:04:33), ani stále skvěle běhající Petru Kamínkovou (v Praze mezi Češkami třetí za 1:18:35), která bude v Pardubicích obhajovat loňský titul. Zlatou medaili by mohl po roce potvrdit i liberecký Vít Pavlišta. Dalšími favority jsou maratonec Petr Pechek, brněnský Jan Kohut či olympionik Jan Kreisinger, počítat je třeba i s Kamilem Krunkou nebo Milanem Janouškem. Z žen se objeví i další loňské medailistky Ivana Sekyrová a Daniela Havránková, v seznamu přihlášených figuruje i čerstvá mistryně v běhu na 100 km Radka Churaňová.

Kromě mistrovského závodu se opět poběží „masový běh“, a přestože jsou Pardubice trochu ve stínu mediálně aktivnějšího podniku RunCzech, opět se sejde přes tisícovku běžců. „Letos máme touto dobou dokonce víc přihlášených než vloni,“ hlásí pár dní před startem spokojeně ředitelka závodu Miluše Kalinová. A běžci se mohou registrovat dál, do 11. dubna předem na internetu a registrovat se lze i na místě.

Organizátoři Pardubického vinařského půlmaratonu si museli jako už mnohokrát poradit s omezeními na městských komunikacích a bylo nutné trasu závodu opět pozměnit. „Pro letošek zůstává dvoukolová, je posunuto místo startu asi o 30 metrů a běžci vybíhají opačným směrem,“ popisuje úpravy Kalinová. „Několik ulic jsme museli vynechat, závod vedeme jinými a úplně jsme vypustili část ve Starém Hradišti, kde běžcům často nepříjemně foukalo,“ dodává šéfka akce. „Letošní trasa bude opět rychlá a samozřejmě přesně změřená,“ uklidňuje. Přesný popis s mapkou je uveden v propozicích.

Stále oblíbenější je i místní desítka, na kterou se letos hlásí často právě pražští půlmaratonci, a nebude chybět ani lidový běh na 1,7 km. Velkou diváckou atrakcí je pak každoročně závod handbikerů na půlmaratonské trati a na stejné distanci proběhne i český koloběžkový pohár. Pro všechny účastníky je zajištěn kvalitní servis před startem, lahev vína jako součást startovní tašky a zázemí po doběhu s občerstvením v místě cíle na malebném Pernštejnském náměstí, kde proběhne i slavnostní vyhlášení.

Anketa

Kdo se stane novým mistrem republiky v půlmaratonu?

 
31 hl.
 
23 hl.
 
10 hl.
 
4 hl.
 
7 hl.
 
1 hl.
 
1 hl.
 
5 hl.
Celkem hlasovalo 82 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 11.04.2018 11:51:55

V sobotu se uskuteční další vrcholná akce jarní části závodní sezony – město perníku ovládnou běžci v několika závodech, ten půlmaratonský ozdobí i republikové klání. Mistrovské tituly z loňska při něm budou obhajovat Vít Pavlišta a Petra Kamínková. Již tradičně bylo třeba kvůli stavebním pracím trochu pozměnit trasu, letos se tak vyhne i nepříjemnému větrnému úseku.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.