Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V běžeckém souboji pohlaví vyhrála žena

behej.com | 20.03.2006 | přečteno: 6485×

Zajímavým způsobem organizátoři v Los Angeles propagují svůj maraton. Už potřetí za sebou ho pojali jako souboj pohlaví a elitní skupině žen dali před muži náskok 16 minut a 46 sekund, což byl dosavadní rozdíl v traťových rekordech. Speciální prémii nakonec v neděli získala Ruska Lidia Grigorevová, která do cíle doběhla těsně před mužským vítězem Bensonem Cheronem z Keni.

Dvaatřicetiletá Ruska dosáhla času 2:25:10 a její o jedenáct let mladší mužský pronásledovatel zaběhl maraton v Los Angeles za 2:08:40, což je sice nejlepší letošní čas, jenže na Grigorevovou to nestačilo. Cherono se začal ke své soupeřce přibližovat v posledním kilometru, ale už neměl dost síly ji předběhnout.

Grigorevová tak získala v „souboji pohlaví“ prémii 100 tisíc dolarů, k tomu za vítězství mezi ženami dalších 35 tisíc a ještě 20 tisíc za pokoření času 2:26. A navíc automobil Honda Accord. Keňan kromě automobilu dostal 60 tisíc dolarů. Oba zároveň v ideálním počasí zaběhli traťové rekordy.

Těžko soudit, zda právě podobné závody jsou ideální cestou, jak přitáhnout pozornost k vytrvaleckým závodům, po čemž volají třeba Haile Gebrselassie a Paul Tergat. Každopádně maraton v Los Angeles sledovaly v ulicích zhruba dva miliony diváků!

Ovšem patrně nejhodnotnějším výkonem nedělní akce bylo páté místo ruské běžkyně Taťány Podzňakové v čase 2:35:46. Na tom by nebylo až tak nic pozoruhodného, kdyby jí nebylo už 51 let…