Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Frei směřuje jarní přípravu na mistrovskou desítku na dráze

Frei směřuje jarní přípravu na mistrovskou desítku na dráze
foto: Petr Kostovič

Josef Rendl | 09.04.2012 | přečteno: 6644×

Stříbrný Čech na letošním Hervis půlmaratonu v Praze. Běžec, který je často vidět i na televizních obrazovkách, protože na těchto velkých závodech zdárně sekunduje nejlepším Afričankám. V nedávné době prošel velkými změnami. Má jiného trenéra, práci i bydliště. Jeho ohlédnutí za velkým půlmaratonem a dalšími plány do sezóny najdete v následujícím rozhovoru.

Martine, gratuluji k výsledku a druhému místu v pořadí českých běžců na pražském půlmaratonu. S výsledkem jsi, pokud vím, spokojený tak napůl, proč?

V plánu bylo zaútočit na osobní rekord z roku 2008, kdy jsem v Pardubicích běžel 1:07:00, to se ale bohužel nepovedlo, přestože jsem do desátého kilometru (31:34) běžel se skupinou vedoucích žen. Při průběhu Malostranskou mě ale kostky vyvedly z tempa a skupina mi odskočila. Snažil jsem se ještě trochu rozběhnout, ale už to nebylo ono a do cíle jsem běžel sám.

Poměrně dost se mluví o tom, kdo tě v současné době připravuje a s kým konzultuješ své tréninky. Objasníš nám to?

Od začátku září 2011 jsem se dohodl na spolupráci s bývalou mistryní Evropy do 23 let a držitelkou českého rekordu na 3 km (8:52:05) Andreou Šuldesovou, se kterou se již známe delší dobu.

Dříve jsi běhal pod vedením jednoho z našich nejlepších vytrvalců Róberta Štefka, proč se vaše cesty rozešly?

Vloni na jaře jsem se přestěhoval z Kašperských hor do Prahy. Díky této změně se Róbert dohodl s panem Kervitcerem (trenér Kerteamu, pozn. red), že bych mohl trénovat pod ním.

Ale pod vedením pana Kervitcera jsi tedy příliš dlouho nebyl, proč?

Nevyhovoval mi jejich systém. Cítil jsem, že potřebuji více běhat na dráze a zlepšovat se po rychlostní stránce. Proto jsem se v půlce srpna s panem Kervitcerem dohodl, že u něj nadále trénovat nebudu a domluvil jsem se právě s Andreou. Nicméně si velmi vážím přístupu pana Kervitcera a obdivuji jeho přístup k jeho svěřencům.

Proč jsi tedy nestartoval na republikovém mistrovství v hale ?

Protože jsem v ten samý den měl povinnost, jako každý rok, startovat na závodě pořádaném mým oddílem AK Kroměříž – Rohálovské desítce. Ale čtyři dny před sobotním závodem mi ředitel závodu řekl, že si moji účast nepřeje z důvodu mého navázaní spolupráce s firmou Adidas. Na podání přihlášky na MČR už bylo ve středu pozdě.

Ještě zhruba před rokem jsi byl profesionální běžec. Nyní již nějakou dobu bydlíš a pracuješ v Praze. Jak nyní kloubíš trénink a zaměstnání?

Prvního půl roku jsem pracoval v běžeckých prodejnách a trénink šel skloubit s prací poměrně dobře. Nyní pracuji v pojišťovně, kde je velká výhoda, že se práce dá dělat zčásti z domova. Takže si v tomto ohledu nestěžuji.

Plánuješ se v Praze usadit na delší dobu nebo bys rád zpátky do rodných Domažlic?

Na návrat zatím nepomýšlím, jelikož jsem se přestěhoval a poznal jsem, že je zde lepší možnost být v přímém kontaktu s trenérkou. Při tréninku na mě osobně dohlíží. Ale když se naskytne možnost jet na pár dní do rodného Chodska, tak jsem rád. Navíc mám v Praze také možnosti kvalitní regenerace a fyzioterapie, kterou mi tady poskytuje kamarád Pavel Albrecht.

Na Hervis půlmaratonu doběhl před tebou jen Honza Kreisinger a české ženy ovládla skvělá Ivana Sekyrová. Jak vidíš jejich šance na splnění maratonského limitu pro nadcházející olympijské hry?

U Honzy jsem po tom výkonu přesvědčený, že má šanci velmi reálnou, pokud mu v Praze vyjde počasí a bude mít s kým běžet. Zároveň si ale myslím, že splnit limit hned při premiérovém maratonském startu je dost odvážné. Každopádně bych si velmi přál, aby ho splnil společně i s Petrem Pechkem a Robertem Krupičkou. S ohledem na to, v jaké pohodě zvládla Ivana ten půlmaraton (1:16:50), je pravděpodobnost splnění limitu také vysoká. A stejně jako u mužů, také bych jí to velmi přál.

Co říkáš na výkony nepřemožitelného Milana Kocourka? Myslíš, že z něho roste běžec schopný konkurovat Afričanům?

Milan je v naší republice po dlouhé době běžcem, který se určitě může prosadit na evropské úrovni (viz 18. místo z ME v krosu). Ale měřit se s Afričany bude zatím asi ještě těžké.

Zúčastníš se sobotního MČR v půlmaratonu v Pardubicích, kde jsi v roce 2008 a 2009 získal stříbrné medaile?

Bohužel ne, protože s trenérkou směřujeme celou jarní přípravu na 10 km v rámci MČR na dráze v Hradci Králové. Tam bych se chtěl pokusit atakovat svůj dosavadní osobní rekord (30:25:62).

S Martinem Freiem rozmlouval Michal Markup.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 11.04.2012 07:02:03

Stříbrný Čech na letošním Hervis půlmaratonu v Praze. Běžec, který je často vidět i na televizních obrazovkách, protože na těchto velkých závodech zdárně sekunduje nejlepším Afričankám. V nedávné době prošel velkými změnami. Má jiného trenéra, práci i bydliště. Jeho ohlédnutí za velkým půlmaratonem a dalšími plány do sezóny najdete v následujícím rozhovoru.
Odkaz na článek

avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 11.04.2012 10:19:52

Citace z odpovědi: „Každopádně bych si velmi přál, aby ho splnil společně i s Petrem Pechkem a Robertem Krupičkou.“

Pokud by limit měli splnit výše uvedení společně a jet tedy na OH, museli by běžet 2:15 a lépe, tedy A limit. S B limitem 2:16:30 může jet jen jeden (ten nejrychlejší).

Motto: http://skyrunning.cz
avatar

10 km: 0:35:46 (2007)
půlmaraton: 1:15:50 (2007)
maraton: 3:00:58 (2008)

Iva Milesová žena 11.04.2012 22:33:23

Ahoj, opravte mě, jestli se pletu, ale myslím, že jsem četla v pravidlech na stránkách ČAS, že pokud B limit splní více lidí, tak dalším doplňkovým kritériem je, kdo z nich zaběhne lepší výkon na MČR

avatar

Trutnov/Praha

10 km: 0:31:01 (2009)
půlmaraton: 1:06:33 (2012)
maraton: 2:18:27 (2011)

peca_p muž 11.04.2012 22:57:06

>> Iva Milesová, 11. 04. 2012 22:33:23

To jo, ale jenom v případě rovnosti výkonů, což je v maratonu asi jenom teoretická možnost. :-)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.