Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Free Running. Běh nebo spíš akrobacie?

Free Running. Běh nebo spíš akrobacie?
foto: Jan Jenka

Markéta Srbová | 23.05.2012 | přečteno: 6907×

Přemýšlíte občas nad tím, že se nechcete omezovat okolím a prostě běhat tam, kde se vám zlíbí? Jako jedna z možností se ukazuje disciplína Free Running, při které je celý svět vaším „hracím polem“. Co říkáte, je běh plný skoků a přemetů ještě během nebo spíše akrobacií?

Tento sport pochází z Francie a jeho zakladatelem je Sebastian Foucan. Free Running v překladu znamená „volný běh“ a je definován jako efektivní přesun z jednoho místa na druhé pomocí běhu, přeskoků, salt a různých dalších akrobatických prvků.

Využívá se přitom vše, co vám přijde do cesty – zídky, zábradlí, lavičky, obrubníky, patníky, vlastně rovná zem je překážka, kterou překonáváme. Ačkoliv se Free Running spojuje s městským prostředím, trénovat můžete úplně všude. Snad kromě soukromých pozemků… Celý svět je vaše „hřiště“ a záleží jen na vaší kreativitě.

Jak začít? Ze začátku je určitě dobré kouknout se na pár videí na internetu pro inspiraci. Nezapomeňte na to, že Free Running může dělat úplně každý bez rozdílu věku, pohlaví, váhy. Tedy s ohledem na fyzičku a stav tělesné schránky! A asi ne každý veterán bude mít chuť se takto odvázat. I když…

Největší chybou v začátcích je zkoušet hned skákat ze třímetrových zdí, radí nadšenci pro tento druh běžecké akrobacie. Dejte tomu čas a zprvu trénujte dopady, rovnováhu a odrazy. Bezpečnější je začínat v tělocvičně na žíněnkách.

I když je Free Running nesoutěžní sport, existuje ve světě několik soutěží. Nejznámější je Red Bull Art of Motion. „Já sám nejsem příznivcem soupeření, vznikají tak zbytečné konflikty mezi soutěžícími a kazí to původní myšlenku Free Runningu – užívat si krásu a radost z pohybu,“ říká mladý český freerunner Jan Jenka.

Existují však takzvané Jamy, což jsou vlastně přátelská setkání runnerů, provozovatelů Free Runningu. V Česku asi nejznámější Jam je v Praze, který se koná dvakrát do roka a sejdou se na něm runneři z celé republiky a společně trénují.

Na vlně popularity tohoto sportovně-volnočasového odvětví se svezla a současně se stala i jedním jeho velkých propagátorů i firma Nike, která i v Česku začala pořádat pro podobné nadšence společné závody.

Pozn.red.: Na textu spolupracoval freerunner Jan Jenka, autor videa.

Anketa

Dá se podle vás freerunning označit ještě jako běh, jen třeba "bez překážek"?

Ano
 
11 hl.
Ne
 
7 hl.
Celkem hlasovalo 81 uživatelů.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Marki žena 23.05.2012 09:29:21

Přemýšlíte občas nad tím, že se nechcete omezovat okolím a prostě běhat tam, kde se vám zlíbí? Jako jedna z možností se ukazuje disciplína Free Running, při které je celý svět vaším „hracím polem“. Co říkáte, je běh plný skoků a přemetů ještě během nebo spíše akrobacií?
Odkaz na článek

avatar

ČTBK Iscarex Česká Třebová

10 km: 0:34:14 (2006)
půlmaraton: 1:17:25 (2009)
maraton: 2:54:48 (2008)

klasta muž 23.05.2012 09:47:27

Jo jo, kluci jsou šikovní..:) Přijde mi to něco mezi gymnastikou, tancem, atletikou a streetartem, samozřejmě s trochou té potřebné rebelie… Ono prostě když společnost něco legitimizuje, úhledně zabalí a protá to mladým lidem draze nazpátek (skateboarding, outdoor, break dance…), tak prostě musí vzniknout něco nového, co bude zase „jen jejich“..:)Držím pal­ce!

další inspirativní videa zde: http://www.youtube.com/watch?… http://www.youtube.com/watch?…

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.