Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Maraton pod tři hodiny se stal v USA předvolebním tématem

Maraton pod tři hodiny se stal v USA předvolebním tématem

Luboš Brabec | 01.09.2012 | přečteno: 3705×

Do menších problémů se dostal americký republikánský kandidát na funkci viceprezidenta Paul Ryan. V jednom z předvolebních rozhovorů se pochlubil, že jako mladík zaběhl maraton pod tři hodiny. Nikde ve výsledcích ovšem takový výkon zanesen není. A jak se ukázalo, nezvládl trať dlouhou 42 195 metrů ani za čtyři hodiny.

Dvaačtyřicetiletý politik, který se v listopadu – pokud republikánský kandidát Mitt Romney vyhraje prezidentské volby – stane druhým nejmocnějším mužem v USA, si na potíže zadělal minulý týden v rozhlasovém rozhovoru. Promluvil o své sportovní minulosti a pochlubil se i maratonským časem. „Dal jsem ho pod tři. Byly to dvě hodiny a něco přes padesát minut,“ prohlásil.

O jeho výkon se začali zajímat novináři z Runner´s World a nechali si od štábu zjistit, kdy a kde Paul Ryan svůj nejlepší závod zaběhl. Mělo to být v Duluth ve státě Minnesota, na proslulém Grandma’s Marathon v roce 1990. V oficiálních výsledcích ovšem figuruje u jeho jména pouze čas 4:01:25.

Po upozornění politikův mluvčí uvedl věc na pravou míru a původní výrok mladého kandidáta opravil.

V letošní předvolební kampani jde jen o celkem banální věc, ale před osmi roky se o něco živěji diskutovalo o maratonských časech prezidentských uchazečů George W. Bushe a Johna Kerryho.

Bush, už jako vyléčený alkoholik, zaběhl ve 47 letech maraton v Houstonu za slušných 3:44:52. Jeho demokratický protivník Kerry kontroval tím, že on běžel maraton v Bostonu, ale už si nepamatuje, kdy přesně to bylo. Prý někdy na začátku 70. let. Tento výrok se zdál novinářům z Runner´s World poněkud podezřelý, neboť asi nikdo z běžců nezapomene, kdy a v jakém čase zvládl svůj první maraton. Kerryho jméno pochopitelně ve výsledcích nenašli.

Asi sotva mu tato miniaféra prohrála volby, ale na důvěryhodnosti mu jistě nepřidala. Tím spíše, že byl senátorem za stát Massachusetts, kde Bostonský maraton považují za svůj poklad.

Koketování s během, či přesněji účast na závodě, se nevyplatila ani před 33 roky americkému prezidentovi Jimmy Carterovi. Ač byl v mládí solidním běžcem, když se v září 1979 vypravil na desetikilometrový závod, skončilo to kolapsem uprostřed trati.

Nic vážného se mu nestalo, o půldruhé hodiny později už v cíli rozdával trofeje účastníkům. Ovšem někteří historici soudí, že tady se mohla zrodit jeho následná volební porážka s Ronaldem Reaganem. Američané měli totiž v paměti fotografii z novin, kde 55letý Carter jde vyčerpáním do kolen a nebýt ochranky, složil by se k zemi. A mnohým z nich jistě přišlo, že pro nelehké časy začátku 80. let není ideálním, silným prezidentem pro svou zemi.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Luboš Brabec muž 01.09.2012 22:23:03

Do menších problémů se v zámoří dostal americký republikánský kandidát na funkci viceprezidenta Paul Ryan. V jednom z předvolebních rozhovorů se pochlubil, že jako mladík zaběhl maraton pod tři hodiny. Nikde ve výsledcích ovšem takový výkon zanesen není. A jak se ukázalo, nezvládl trať dlouhou 42 195 metrů ani pod čtyři hodiny.
Odkaz na článek

avatar

Sloviensko

rudo muž 01.09.2012 23:21:21

Ryan Hall za prezidenta, Kefleszeghi viceprezident certifikovane IAAF

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Mariánské Lázně

Celkem 9874 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:34 (2015)
půlmaraton: 1:17:55 (2014)
maraton: 2:58:26 (2014)

Preiby muž 03.09.2012 08:02:34

Ještě že v Rusku mají silného Putina, tomu by se tohle nestalo. Ten by to dal za 2:20 a v cíli by přepral medvěda. http://i.telegraph.co.uk/…2156274b.jpg

Motto: Když vás začne porážet mladší sestra, je na čase dopít pivo, zvednout se z gauče a začít se sebou něco dělat
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.