Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BĚH A TĚHOTENSTVÍ: Zpátky ve formě

Vanda Kadeřábková-Březinová | 30.08.2007 | přečteno: 10396×

Matýskovi táhne na třetí měsíc a já už zase na svých okruzích zažívám ten krásný pocit, kdy mi hvízdá větřík kolem uší a zatáčky se přede mnou narovnávají, krok se opět stává lehčím a vcelku bez problémů jsem na svých tréninkových objemech. Čeká mne liga, mistrovské Běchovice, říjnový maraton ve Stromovce, několik závodů mezi tím a těším se na to.

Pravda, rychlost mi ještě trochu chybí, ale vše cítím na dobré cestě. Mateřství s tréninkem se mi s pomocí rodiny daří skloubit čím dál lépe. Co mi pomáhá?

1) Pohoda, víra v sebe sama a vůle. Ať už tělo protestuje jakkoli, nenechte se odradit a věřte ve zdárný návrat, i kdyby to mělo trvat celý rok. Bylo toho dost, co mne zaskočilo a možná i trochu zdrželo. Porod a vše, co s tím souvisí, je pořádný zásah do těla. Nesnažte se proto své tělo trápit nepřiměřenými cíli a naslouchejte jeho signálům, a zpomalte, je-li nutno – na druhou stranu nenechte své tělo zrezivět a obrůst nepěknými špeky. Možná nezaběhnu v této sezóně ty časy, co před tím. Každé zlepšení, každý kilometr navíc či rychleji, i když stále za svým maximem, je ale úspěch!

2) Podpora rodiny. Mnoho sportovkyň pohřbilo své ambice od doby, kdy se od drobného človíčka nemohly odtrhnout a všechny tréninkové plány šly stranou. Také já zažívám stavy, kdy koukám na toho malého spícího andílka, a ne a ne vyběhnout. Když se mi ale několikrát stalo, že jsem ten den žádnou další příležitost k vyběhnutí už nenašla, bylo mi jasné, proč je nás asi na tratích tak málo. Nabízí-li vám svou pomoc babičky a přátelé, využijte ji. Babičky se těší, mimísek je v dobrých rukou, a čím dřív vyběhnete, tím dříve (a v lepší náladě!) se k němu opět vrátíte a příjemný pocit vám vydrží po celý den! 

Běhá i taťka? U nás ano. Vezme si běžeckou výzbroj a autosedačku do práce a my s Matýskem se přesuneme ke konci jeho pracovní doby za ním. Do lesa tam má kousek, my se prostřídáme na okruhu a u kočárku, a s dobrým pocitem jedeme společně domů. Není-li babička či běhající partner, najděte si fitcentrum s baby koutkem a hlídací tetou, kde malého můžete pozorovat přímo z běhátka.

3) Regenerace. Už o tom byla řeč. Dopřejte si ji. Vaše tělo ji skutečně potřebuje. Nalezněte si takové centrum, kam můžete s kočárkem a mrňouska vám pohlídají. Našla jsem si tak masáže, manikúru i kadeřnictví. Ani sportující mamina nemusí vypadat neudržovaně a uštvaně.

4) Chuť závodit. Nejde to? Nevzdávejte to. Pokud vám tělo vystavilo stopku už v pátém měsíci nebo jste sportovat nemohly vůbec, bude to trvat pravděpodobně déle, ale vytrvejte. Mateřství nemusí znamenat jen pomalé procházky a debaty nad plínkami. V Americe a v Kanadě vznikají „kočárkové kluby“ pro sportující maminky. Ty tak mohou běhat a bruslit i se svými ratolestmi (a probrat přitom vedle tréninkových plánů i ty plínky). Kdy něco podobného bude i u nás?

A co mi to přináší? Cítím se jednoznačně lépe a pomáhá to i Matýskovi. Pravda, na hodinku či dvě mu zmizím, je však vždy v dobrých rukou. Chce to skloubit s kojením a jeho rytmem – kdy převážně spí anebo kdy se mu někdo z blízkým může opravdu věnovat. Uznejte sami – je pro dítě lepší maminka –sportovkyně, spokojená a energií nabitá, nebo věčně uštvaná a frustrovaná?

Co říci závěrem celého seriálu? Maminky, vraťte se k běhání. Tatínkové, pomozte svým partnerkám s hlídáním a vyžeňte je na trať. Nedovedly jste si dříve představit, že byste vypadly z práce a ztratily tak možnost seberealizace? Na mateřské se můžete realizovat právě ve svém oblíbeném sportu, možná lépe než před tím. Jste-li z Prahy, pojďte načerpat inspiraci v naší tréninkové skupině PIM RC Praha V, kde už je nás takových více. Ať se nás na okruzích potkává co nejvíce.


V sobotu 25. 8. Vanda zabodovala třetím místem na závodech 2. ligy družstev v dresu AC Kovošrot v běhu na 3000 m, kde se objevila i s tříměsíčním Matějem. „Je to na mne příliš krátké a rychlé i normálně, natož teď. Považuji to ale za dobrý začátek a podařený návrat. Teď už se mohu jen zlepšovat. Všem děkuji za komentáře, nastávajícím maminkám přeji krásné očekávání a zdravé miminko a budu se těšit nejen zde na stránkách, ale hlavně v hojném počtu na závodech!“