Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Hervis 1/2Maraton Praha: Světový rekord odolal, ženy předčily muže

Hervis 1/2Maraton Praha: Světový rekord odolal, ženy předčily muže
foto: Źdeněk Krchák

Petr Kostovič | 08.04.2013 | přečteno: 20470×

Roli favorita potvrdil při největším českém půlmaratonu eritrejský běžec Zersenay Tadese. Touha pořadatelů o překonání světového rekordu se však nenaplnila. Tadese zvítězil v čase 1:00:10, světový rekord má hodnotu 58:23. Letošní ročník pražského půlmaratonu se přesto o dva rekordní zápisy postaral. Nejrychlejší žena, keňská běžkyně Gladys Cherono, překonala časem 1:06:47 ženský rekord závodu a padl i rekord účastnický. K závodu se podle údajů pořadatelů registrovalo přes 12 000 běžců a běžkyň. Skvěle běžel český vítěz, Jiří Homoláč, který si v sólo běhu časem 1:05:41 vytvořil osobní půlmaratonský rekord a dostal se do čela letošních českých půlmaratonských tabulek.

Již první mezičasy daly tušit, že světový rekord zůstane nepřekonán. Na pátém kilometru byli nejrychlejší vytrvalci v čase 14:07, přičemž rozpis na světový rekord jim velel běžet pod hranici 14:00. Po osmi kilometrech za to „vzal“ Tadese, jeho pokus o trhák však brzy skončil. Přestože se běželo pomaleji než v předchozích dvou letech, je dosažený čas třetím nejlepším v historii závodu.

„Neběželo se mi příliš dobře, cítil jsem, jak mi těžknou nohy. Na poslední chvíli jsem zápolil s lehkým nachlazením a navíc bylo dost chladno. Proto jsem spokojen s tím, že se mi alespoň podařilo zvítězit,“ uvedl v cíli vítězný Tadese.

O vítězství musel v dlouhém finiši bojovat až na cílovou pásku s krajanem a tréninkovým partnerem Amanuelem Meselem, který doběhl druhý ve stejném čase. Třetí John Kipsang, nejlepší z keňských běžců, zůstal o 6 sekund zpět. Radoval se však možná více než vítěz, po dlouhé době výsledkového půstu se mu podařilo znovu vystoupit na stupně vítězů.

O rekordní zápis se tentokrát postaraly ženy. Kvalitním časem 1:06:48 vytvořila rekord závodu keňská běžkyně Gladys Cherono. „Rozhodně jsem takový čas nečekala, v průběhu závodu jsem nevěděla, že běžím na rekord závodu. Mívám běžecké sny. Tentokrát jsem jej měla také, promítl se mi v něm celý závod, ale neviděla jsem cíl. I proto jsem byla velmi mile překvapena dosaženým časem,“ usmívala se vítězka v cíli.

V chladném počasí padaly osobní rekordy jako na běžícím pásu. Z elitní skupiny si je vytvořilo sedm mužů. Ukázalo se, že podmínky nebyly tak špatné, jak se původně myslelo, chlad tolik nevadil, rozhodovala momentální forma. Půlmaratonský osobní rekord si o jeden a půl minuty zlepšil i nejlepší český běžec v závodě Jiří Homoláč. V závodě, v němž z velké části běžel sám, finišoval v čase 1:05:41, na celkovém osmnáctém místě.

„Chtěl jsem splnit limit na univerziádu, tedy běžet na úrovni 1:06. Rozběhl jsem to o něco rychleji, než jsem plánoval, na pětce jsem byl v čase 14:58. Zima mi nevadila, vpřed mě hnali diváci, fandili při přeběhu mostů a cílový finiš jsem si za jejich podpory vychutnal,“ pochvaloval si nejlepší český běžec vedle výkonu, jímž se posunul do čela letošních půlmaratonských tabulek, i diváckou atmosféru.

O dvě minuty za ním doběhl v čase 1:07:56 Robert Krupička. „Jsem spokojen, chtěl jsem to dát pod 1:09, to se mi povedlo. Moje příprava je teď zaměřena na vrchy, tento silniční trénink rychlosti byl jejím příjemným zpestřením, chlad mi nevadil, podle mě bylo důležitější než zima to, že tolik nefoukal vítr,“ hodnotil spokojeně svůj výkon vrchař z Ústí nad Orlicí. Třetí doběhl v čase 1:09:54 další z výborných veteránů, ortoped z Týna nad Vltavou Mulugeta Serbessa.

Napínavou bitvou byl souboj o pozici nejlepší české půlmaratonkyně. V polovině závodu se ve skupince mužů držela čtveřice Ivana Sekyrová, Petra Pastorová, Petra Kamínková a Anežka Drahotová. Do závěrečných kilometrů šla již jen dvojice Pastorová a Sekyrová.

„Cítila jsem podle dechu soupeřky, že bych na tom mohla být v závěru lépe. Trochu mě překvapila zrychlením tři kilometry před cílem, nakonec jsem však přece jen měla v závěru více sil, přestože sporttester, který byl nastaven na hranici 170 tepů za minutu, mi ve finiši pípal jak divý,“ popsala Sekyrová, jak se rodilo její vítězství mezi českými ženami a dodala, že měla od trenéra naplánováno závod pojmout jako trénink s tím, že vrcholný půlmaratonský výkon by měla podat za dva týdny při mistrovství republiky v Pardubicích.

Druhá Petra Pastorová doběhla v čase 1:16:08, třetí Petře Kamínkové naměřili v cíli čas 1:17:31.

Všichni elitní běžci si pochvalovali atmosféru závodu. Tu si užily i tisícovky kondičních běžců, jimž trvalo dlouhých jedenáct a půl minuty, než po výstřelu všichni překročili startovní čáru. Nechyběly mezi nimi ani známé osobnosti. Moderátor Martin Veselovský dal půlmaraton za 1:53:40, fotbalový internacionál Pavel Nedvěd dokončil další ze svých půlmaratonů v čase 1:43:09. Ještě lépe běžel kardiochirurg Jan Pirk, který dva týdny před svými pětašedesátými narozeninami dosáhl reálného času 1:36:58. Především před jeho výkonem je třeba smeknout!

První běžecký závod má za sebou i herec, moderátor a hudebník Dalibor Gondík. Zvládl jej v čase 1:57:23 (reálný čas), o něco pomaleji, než se zdálo podle tréninkových výsledků, přesto ve vytouženém čase pod dvě hodiny.

„Dvouměsíční tréninkový výpadek byl znát. Sval, který mě trápil v posledních týdnech mě při běhu nebolel, cítil jsem však, že rychleji prostě běžet nemohu, tak jsem to nehrotil a užíval si Prahy,“ okomentoval svůj výkon. „Ti elitní běžci jsou ale v kladném slova smyslu magoři. Když jsem běžel kolem Rudolfina do druhé poloviny závodu, byli už v cíli,“ kroutil hlavou nad výkony nejlepších a dodal, že běhání ho baví a bude si hledat další závodní výzvy.

Ve výsledkové listině závodu figuruje 8762 jmen běžců a běžkyň, kteří absolvovali celý půlmaraton.


ONLINE VÝSLEDKY

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU

Anketa

Hodnoťte Hervis 1/2Maraton Praha 2013 známkami jako ve škole

1
 
128 hl.
2
 
14 hl.
3
 
7 hl.
4
 
2 hl.
5
 
4 hl.
Celkem hlasovalo 155 uživatelů.

Komentáře (Celkem 33)

Nalezené položky: 34 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Pavel Frček muž 09.04.2013 16:01:59

>> kanovsky, 08. 04. 2013 15:41:25

Nemohu soudit, Petře, a přestože schopnosti Garminu jsou často přeceňovány, ty tvoje vyhlížejí dost přesvědčivě. Pokud bych km značil a kilometrovníky rozvážel jako v předchozích letech, taky bych za správné rozmístění ručil. Kdo to nepřipravoval, tak nalézt to správné místo chvíli trvá a je třeba mít trpělivost a najít to správné místo, zejména při hledání správného čísla sloupu. Jen se mi nezdá ten 15. km, ten byl umístěn určitě správně (16 m před semaforem před vběhnutím na Libeňský most).

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 09.04.2013 16:17:05

>> Pavel Frček, 09. 04. 2013 16:01:59

Pavle, vychází mi to, že 15.kilometrovník byl umístěný správně, chyba délky 15.km vychází z chybně umístěného 14.kilometrovníku, který byl dál, než měl být, jinak děkuji moc za reakci.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Pavel Frček muž 09.04.2013 17:05:35

Těžko soudit, Petře. Přesnost Garminu se dost často přeceňuje a mnoha jeho zastáncům jsem to s úspěchem doložil, ale tvoje údaje jsou poměrně přesvědčivé. Pokud jsem v minulých letech km značil a podle nich rozvážel kilometrovníky, tak jsem za to ručil. Správné rozmístění vyžaduje jistou trpělivost při hledání zejména těch správných čísel sloupů. Jak už jsem napsal, mně spíš připadalo špatné umístění 13. km, což tvé údaje spíš vyvracejí. Měl jsem však na starosti jiné věci než kontrolovat správnost umístění kilometrovníků. Pořád však platí má poslední věta předchozího příspěvku.

avatar

Pavel Frček muž 09.04.2013 17:25:09

Trochu jsem tu zazmatkoval, nevšiml jsem si, že jsem načal už druhou stránku a měl jsem za to, že se mi nepodařilo původní příspěvek odeslat.

Nalezené položky: 34 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.