Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na Lipně a přes vrcholky stromů nejrychlejší Edlman a Matrasová

Na Lipně a přes vrcholky stromů nejrychlejší Edlman a Matrasová
foto: Ladislav Adámek, STRC

Salomon Trail Running Cup | 24.08.2015 | přečteno: 3682×

Běžecká slavnost v nádherných kulisách prosluněného Lipna přilákala téměř sedm stovek běžců na letošní pátý díl Salomon Trail Running Cupu. Výběh po okolních kopcích včetně zdolání Stezky korunami stromů, obsypané davy turistů, patří mezi nejkrásnější podniky seriálu. První triumf v něm si užil Tomáš Edlman před svým dvojčtem Martinem, mezi ženami se už potřetí radovala Kateřina Matrasová. VÝSLEDKY

Horský půlmaraton STRC na Lipně nabídl účastníkům velkolepou předehru. Ti, kteří přijeli už v sobotu večer, mohli shlédnout nad hladinou vodní plochy mohutnou laserovou show Vltava žije. Podnik sám byl důstojným finále devítidenního Lipno Sport Festu, za nímž stojí olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích Kateřina Neumannová.

Ta odstartovala hlavní závod, která pak půl hodiny nato sama vyrazila na kratší desetikilometrovou variantu trati a dokázala ji vyhrát (53:07). Mezi muži byl na ni nejlepší Petr Šnábl (48:13) z Běžeckého klubu České spořitelny.

Krátce po nich se už objevil v cíli vítěz Tomáš Edelman z pražské Slavie (1:31:59), jemuž chybělo jen šestnáct vteřin k traťovému rekordu Jana Mrázka. Těsně za ním doběhl jeho bratr, o tři minuty mladší dvojče Martin Edlman. Pak už téměř tři minuty za ním Jan Macoun ze Sokola České Budějovice.

„Do desítky jsme šli ve čtyřech, pak jen my dva spolu, ale Tomáš získal asi půl minutky a kontroloval si náskok. Teď je na tom líp,“ komentoval rodinný triumf. Vzájemnou bilanci totiž oba 24letí studenti Stavební fakulty ČVUT v Praze považují za vyrovnanou podle momentální formy.

„Krásná trať, na rovinách jsem si věřil, ale v sebězích viděl na specialistech, co mi ještě chybí,“ dodal vítěz. Ač dvojčata, nejtěžší stoupání do poslední sjezdovky z Dvorečné pojali odlišně. Tomáš i tady běžel, Martin místy šel. „Ale ten náskok se v tom prudkém kopci téměř neměnil.“

Oba dráhaři začínají víc a víc pokukovat po terénu, zejména je přitahuje série STRC. Po soustředění v horách běželi už třeba kratší verzi Krkonošského Skymarathonu. „Určitě půjdeme na podzim další závody, protože na dráze toho moc není. Tohle je moc zajímavé zpestření, i když ještě na dráze zůstáváme,“ shodli se oba.

Mezi ženami už letos potřetí vyhrála Kateřina Matrasová, původem orientační běžkyně z Chrástu. „Mně zase nešly roviny a bylo to na mě až moc krátké, ale zvládla jsem to a užila si závod,“ řekla. Přesto by skončila i mezi muži šestnáctá…

Druhá Kamila Gregorová ze Salomon teamu ji vítězství přála. „Běhá teď opravdu neskutečně. Já jsem začala pomaleji jako vždycky, pak už to šlo,“ usmívala se. Třetí skončila stále se lepšící Barbora Nekolová z Nike teamu, která byla před dvěma týdny i na stupních vítězů v Krkonošském Skymarathonu.

Drsnou, ale nádhernou trať s výběhy do sjezdovek, šplhání na skalnatou horu Lúč či pozvolný seběh podél vltavských Čertových proudů ocenil při své premiéře i Michael Dobiáš. Jeden z českých trailových guru, majitel prodejny Trailpoint nebo pořadatel kultovního ŠUTRu, skončil třetí v kategorii čtyřicátníků a 24. celkově. „Já se rozbíhám až někdy po patnáctém kiláku a ty táhlé kopce mi nejdou. Ale užil jsem si to, je to fakt moc pěkný včetně vyhlídky ze Stezky,“ povídal.

STRC pokračuje 20. září na Ještědu, který se vrací do programu po dvouleté pauze. Kompletní výsledky, žebříčky kategorií i další informace najdete na www.strc.cz.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

STRC muž 24.08.2015 10:43:03

Běžecká slavnost v nádherných kulisách prosluněného Lipna přilákala téměř sedm stovek běžců na letošní pátý díl Salomon Trail Running Cupu. Výběh po okolních kopcích včetně zdolání Stezky korunami stromů, obsypané davy turistů, patří mezi nejkrásnější podniky seriálu. První triumf v něm si užil Tomáš Edlman před svým dvojčtem Martinem, mezi ženami se už potřetí radovala Kateřina Matrasová. VÝSLEDKY />Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.