Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ekvádorec dopoval při loňském UTMB, dostal dva roky distanc

Ekvádorec dopoval při loňském UTMB, dostal dva roky distanc
foto: Facebook

Radek Narovec | 19.07.2016 | přečteno: 3085×

Dva roky zákaz startů za pozitivní dopingový nález při loňském ultratrailu UTMB. Takový verdikt si od IAAF vyslechl 36letý Ekvádorec Gonzalo Calisto, který při zmíněném závodě doběhl na pátém místě, avšak byl podle zahraničních médií testován na látku EPO (erythropoetin). Zákaz má platnost od 18. března 2015 do stejného měsíce příští roku.

Je to první případ dopingu v historii tohoto světově nejznámějšího ultratrailu. Jeho pořadatelé každoročně nechávají testovat desítky účastníků, nejen z řad těch nejlepších v pořadí. Postižený vytrvalec a biker, který je čilý na sociálních sítích, zatím celou událost nekomentoval.

Erythropoetin vzniká v ledvinách; běžně je produkován lidským tělem v přirozené míře, která zajišťuje tvorbu optimálního množství červených krvinek v kostní dřeni; ty pak slouží k přenosu kyslíku v krvi. Jeho nitrožilní podávání vede ke zvýšení fyzické výkonnosti. Jeho použití je ve vrcholovém sportu zakázáno od roku 1989, avšak testy umožňující kontrolu jeho zneužívání jsou k dispozici teprve od roku 2000, kdy byly použity na olympijských hrách v Sydney.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 19.07.2016 16:51:51

Dva roky zákaz startů za pozitivní dopingový nález při loňském ultratrailu UTMB. Takový verdikt si od IAAF vyslechl 36letý Ekvádorec Gonzalo Calisto, který při zmíněném závodě doběhl na pátém místě, avšak byl podle zahraničních médií testován na látku EPO (erythropoetin). Zákaz má platnost od 18. března 2015 do stejného měsíce příští roku.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.