Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kilian našel na UTMB přemožitele, Francouz srovnal bilanci vítězství

Kilian našel na UTMB přemožitele, Francouz srovnal bilanci vítězství
foto: UTMB

Tomáš Hudec | 03.09.2017 | přečteno: 5178×

3:3. To je bilance vítězství Španěla Kiliana Jorneta a Francouze Françoise D'haeneho na největším evropském ultratrailu Columbia Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB). Patnáctý ročník ovládl druhý jmenovaný v rekordním čase 19 hodin a 1 minuty, Fenomenální Španěl za ním zaostal čtvrthodinu. Kromě vydatné porce kilometrů a převýšení (167,5 km a 9 400 metrů) se běžci museli vypořádat s extrémním počasím – od 2 000 metrů nad mořem sněžilo a teplota klesala k –10 stupňům, tedy o 40 stupňů méně, než činila loňská maxima!

Od začátku se François držel v přední skupince spolu s Američanem Jimem Walmsleym a Kilianem Jornetem. Tato trojice začala podle očekávání pěkně zostra, prvních 21 km borci běželi za 1 hodinu a 42 minut. Od 75. km se na prvním místě trochu osamostatnila dvojice Françoise s Jimem. Kilian si i přes větší krizi mezi kilometry 80 a 120 udržoval relativně malý odstup zhruba pěti minut.

Zlomový okamžik přišel na občerstvovačce na 120. km, kde se Walmsley zdržel o poznání déle a ztratil s vedoucím Francouzem kontakt. V jednu chvíli to dokonce vypadalo, že ze závodu odstoupí. Od této chvíle François navyšoval náskok na již druhého Kiliana. Mírně upravenou trasu (6 km kratší a 600 pozitivních metrů méně) zvládl v rekordním čase 19 hodin a 1 minuta, čímž překonal stávající rekord o více než hodinu.


UTMB® 2017 Update 8 – Finish Line – François D… by UltraTrailMon­tBlanc

Druhý doběhl Kilian Jornet se ztrátou 15 minut. Ze silné a početné výpravy Američanů se na stupně vítězů dokázal probojovat trochu nečekaně Tim Tollefson, který tak zastínil své kolegy Walmsleyho i Zacha Millera. „Chamonix nikdy nezklame! Bylo to fantastické sdílet bláto, déšť a sněhem pokryté cesty se svými běžeckými idoly,“ sdílel svou radost s fanoušky na Facebooku třetí Tollefson.

Letošní ročník naopak vůbec nevyšel Sage Canadaymu, který se závodem protrápil a skončil na 50. místě. Na 4. místě doběhl domácí Xavier Thénevard a „až“ páté místo zbylo na jednoho z největších favoritů, zmíněného Jima Walmsleyho, který do cíle doběhl naprosto vyčerpaný.

„To byl závod! Skvělá atmosféra po celé trati! Velká gratulace Françoisovi za fantastický běh a boj,“ vysmekl poklonu vítězi – kolegovi ze Salomon týmu – i pořadatelům u nás dobře známý lehkonohý Španěl. Podle jeho slov se vzhledem ke konkurenci jednalo vůbec o nejtěžší závod, který kdy běžel. Bezprostředně v cíli pak vzkázal Françoisovi, že pokud teď mají oba tři vítězství, tak příští rok by si to měli opět rozdat. Snad se tedy máme na co těšit!


UTMB® 2017 Update 9 – Finish Line (2nd Position… by UltraTrailMon­tBlanc

Za zmínku ještě stojí skvělý výkon 25letého Španěla Paua Capella, který doběhl jen těsně šestý. Čech Tomáš Štverák skončil na 221. místě v čase 32:09:54.

Mezi ženami potvrdila roli jedné největších favoritek rodačka z Katalánska Núria Picas, která dokázala vyhrát závod stylem start cíl. Po celý závod si udržovala svůj náskok na pronásledující závodnice. Po odstoupení Caroline Chaverot na 100. km se zdálo, že jí v cestě za prvním vítězstvím nic nestojí. Zhruba 10 km před cílem ale začala mít problémy s dýcháním a do cíle doslova došla v čase 25 hodin 46 minut. Díky vypracovanému náskoku ji to však nakonec na první vítězství před druhou Andreou Husar stačilo. Trojici pak již s větším odstupem uzavřela domácí Christel Bard.

VÝSLEDKY HLAVNÍHO ZÁVODU

FOTOGALERIE

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

hudy.tomas muž 03.09.2017 14:50:46

3:3. To je bilance vítězství Španěla Kiliana Jorneta a Francouze Francoise D'Haeneho na největším evropském ultratrailu Columbia Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB). Patnáctý ročník ovládl druhý jmenovaný v rekordním čase 19 hodin a 1 minuty, Španěl za ním zaostal čtvrthodinu. Kromě vydatné porce kilometrů a převýšení (167,5 km a 9 400 metrů) se běžci museli vypořádat s extrémním počasím – od 2 000 metrů nad mořem sněžilo a teplota klesala k mínus 10 stupňům, tedy o 40 stupňů méně, než činila loňská maxima!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.