Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Letošní UTMB přilákal předlouhé pole favoritů. Kdo porazí Kiliana?

Letošní UTMB přilákal předlouhé pole favoritů. Kdo porazí Kiliana?
foto: Ultra Trail du Mont Blanc - UTMB

Tomáš Hudec | 27.08.2017 | přečteno: 3712×

Největší událost ve světě utratrailu – Ultra Trail du Mont Blanc – UTMB kolem masivu Mont Blanc – je za dveřmi. Zbývají pouhé hodiny do začátku dlouho očekávaného klání. Za svou dlouhou existenci, která se datuje od roku 2003, se vyprofilovalo v neoficiální mistrovství světa v ultratrailu. A že letos půjde o hodně – kromě fenomenálního Kiliana Jorneta má šanci vyhrát více než deset dalších skvělých běžců!

Na celé akci se podílí neuvěřitelných 15 000 dobrovol­níků! Hlavní závod UTMB (startuje v pátek v 18 hodin) je dlouhý 171 km a táhne se přes území tří států – Francie, Švýcarska a Itálie. Závodníci musí nastoupat úctyhodných 10 000 metrů a to vše v časovém limitu 46 hodin a 30 minut. Zatímco ti nejlepší na dokončení závodu potřebují něco málo přes 20 hodin, většině běžců to trvá 30–45 hodin (turisticky se pak okruh většinou jde 7–9 dnů). Tyto parametry dělají ze závodu jeden z nejtěžších na světě.

Kdo nemá dostatek kvalifikačních bodů nebo se necítí na celou vzdálenost, tak si může vybrat z kratších distancí TDS (119 km), CCC (101 km), OCC (53 km). Už v pondělí pak odstartují ultrahrdinové na 290km PTL.

Tento ročník bude přesto něčím jedinečný – pravděpodobně ještě nikdy v historii nebylo na startovní čáře tolik zvučných jmen jako letos! Po vítězství na Hardrocku sám Kilian Jornet prohlásil, že letos může vyhrát snad až 15 běžců. To je také hlavním důvodem, proč jej uvidíme po šesti letech na startu tohoto závodu. Pojďme si tedy představit hlavní favority na vítězství.

Na start se postaví početná výprava z USA. Kromě lídra ITRA bodování a nedávného vítěze velmi dobře obsazeného závodu Speedgoat 50 Jima Walmsleyho uvidíme Zacha Millera nebo Sage Canadaye, který má obrovskou motivaci pro tento závod, ale zatím se stomílovými závody nemá tolik zkušeností. Tuto trojici pak doplní Dylan Bowmen nebo Tim Tollefson.

Ze Španělů se na startu nakonec bohužel neobjeví jeden z hlavních favoritů na vítězství, Luis Alberto Hernando. Zastoupit ho může zkušený Miguel Angel Heras, který na sebe dokázal upozornit vítězstvím na loňském Ultra Pirineu, nebo naopak mladík Pau Capell, který by mohl překvapit. Na startu se dále objeví Tòfol Castanyer, který už jednou dokázal doběhnout druhý, a samozřejmě asi největší adept na vítězství – Kilian Jornet, který po návratu z Everestu znovu vyhrává vše, co se dá. Po famózním vítězství na Hardrocku potvrdil formu i na kratším, ale tradičně velmi silně obsazeném Sierre Zinal, kde slavil již páté vítězství.

Z domácích Francouzů se na startu objeví François D’Haene a Xavier Thévenard. Oba již dokázali závod dvakrát vyhrát. Budou tedy usilovat o dorovnání Kilianových tří vítězství. Xavier navíc jako jediný dokázal vyhrát mimo UTMB ještě tři zbylé distance – TDS, OCC a CCC.

Z ostatních zemích může atakovat přední pozice například Gediminas Grinius z Litvy – minulý rok dokončil závod v extrémně horkém počasí na druhém místě – nebo Didrik Hermansen z Norska.

Z Čechů se na startu objeví mladík Tomáš Štverák, který na sebe upozornil minulý rok na Andorra Ultra Trail Vallnord výborným 11. místem. Na kratších tratích pak budou bojovat o pěkné umístění například Jan Ďuk, Martin Nytra nebo v roce 2015 dvaadvacátý Martin Střelka.

Mezi ženami se největší bitva očekává mezi vedoucí závodnicí ITRA bodování, domácí Caroline Chaverote. Ta minulý rok při své premiéře sice nedokončila, ale letošními výsledky opět dokazuje, že je jednou z hlavních favoritek.

Tou druhou pak je Španělka Nuria Picas. Ta se po dvou druhých místech z roku 2013 a 2014 bude snažit přidat první triumf. Po návratu z Himalájí, kde se neúspěšně pokoušela o výstup na Makalu a musela být dokonce zachraňována vrtulníkem, běžela pouze půlmaraton na Buff Epic Run, který vyhrála, a pak technicky náročný Tromso Skyrace, kde doběhla třetí. Bude zajímavé sledovat, zda už je připravena na 25hodinovou zátěž.

Mezi další favoritky můžeme zařadit Fernandu Maciel (BRA), která si doslova libuje na dlouhých tratích, a Gemmu Arenas (SPA), která minulý rok vyhrála například Ultra Pirineu. Kdo dále má šanci zaujmout přední příčky? Magdalena Boulet (USA), Mimmi Kotka (SWE), Andrea Husar (SWI) nebo Stephanie Howe Violet, další silná Američanka na startovní listině, která se v roce 2014 stala vítězkou Western States.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

hudy.tomas muž 27.08.2017 19:23:10

Největší událost ve světě utratrailu – Ultra Trail du Mont Blanc – UTMB kolem masivu Mont Blanc – je za dveřmi. Zbývají pouhé hodiny do začátku dlouho očekávaného klání. Za svou dlouhou existenci, která se datuje od roku 2003, se vyprofilovalo v neoficiální mistrovství světa v ultratrailu. A že letos půjde o hodně – kromě fenomenálního Kiliana Jorneta má šanci vyhrát více než deset dalších skvělých běžců!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.