Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vokolo Príglu, běžecký svátek jihu Moravy, očekává souboj mistrů

Vokolo Príglu, běžecký svátek jihu Moravy, očekává souboj mistrů
foto: Monika Hlaváčová

Gabriela Gaudlová | 01.10.2016 | přečteno: 5096×

Více než 2 500 běžců se postaví už tuto sobotu na start sedmého ročníku jednoho z největších běžeckých závodů na Moravě, Triexpert Vokolo Príglu. Na trati dlouhé 14,1 kilometrů, při které závodníci oběhnou Brněnskou přehradu, se představí i současná česká a slovenská vytrvalecká špička.

Díky soutěži o nejlepšího českého a slovenského běžce s prize money v celkové výši 42 000 Kč se pořadatelům podařilo nalákat na Trixepert Vokolo Príglu řadu zvučných jmen. Favoritem je čerstvý mistr republiky v běhu na 10 kilometrů Jiří Homoláč, který od počátku závodu v roce 2010 chyběl pouze jednou. Má na kontě už dvě vítězství a dá se očekávat, že završí hattrick.

Největší pozor si bude muset dávat na Lukáše Kourka, mistra České republiky v krosu z roku 2015 a svého pokořitele na Vokolo Príglu z let 2010 a 2013. Na startu se však objeví také stříbrný muž minulého ročníku Jiří Čípa, který za Homoláčem loni skončil necelou minutu. Vedoucí skupinky se určitě budou chtít držet i místní vytrvalci Robert Míč a Daniel Orálek.

V ženské kategorii je startovní listina ještě našlapanější. O čtvrté vítězství v řadě a páté celkově by mohla bojovat slovenská maratonkyně Katarína Berešová. Účastnice olympijských her v Londýně i v Riu vyhrála závod v letech 2010, 2013, 2014 i 2015. Tuto sezonu však 29letá běžkyně bojuje se zraněními a v srpnu prohlásila, že Vokolo Príglu letos vynechá. Na startovní listině však stále je, a tak odpověď na otázku, zda nastoupí, se soupeřky i diváci dozvědí až v sobotu.

Startovní listina slibuje účast také Evy Vrabcové Nývltové, jediné zástupkyně českého vytrvalostního běhu na OH v Riu. Stejně jako Berešovou i ji však v poslední době trápí zdravotní potíže, kvůli kterým se nezúčastnila ani mistrovství republiky v běhu na 10 km před dvěma týdny. Přesto však start v Brně potvrdila.

Pokud by nedorazily ani Berešová, ani Vrabcová Nývltová, měla by velkou šanci Petra Kamínková, stálice české vytrvalecké špičky. Ve výborné formě je však Soňa Vnenčáková, čerstvá slovenská mistryně v půlmaratonu (v Košicích 1:17:44). Tato 22letá závodnice skončila letos v září čtvrtá na mistrovství světa v běhu do vrchu. Loni obsadila na Vokolo Príglu třetí příčku a dá se očekávat, že letos přijede na přehradu s ambicemi na vítězství. Vnenčáková je navíc de facto domácí závodnicí, protože studuje v Brně a obléká dres AC Moravské Slávie Brno.

„Vokolo Príglu patří k mým srdcovým záležitostem. Bude to pouze šest dní od půlmaratonu v Košicích, ale budu se snažit ze sebe dostat maximum a současně si běh i užít. Na Vokolo Príglu se mi líbí hlavně nádherná kopcovitá krajina se skalkami, schody, podzimní počasí s barevným listím, výborná organizace, neuvěřitelně přátelská atmosféra a parta kamarádů,“ uvedla pro webové stránky sobotního závodu.

V sobotu se zkrátka bude na co dívat, takže nemusí případné zájemce o závod mrzet, že registrace už jsou uzavřeny. I divácky bude závod velice atraktivní, zázemí a doprovodný program budou bohaté. Trať si můžete proběhnout alespoň virtuálně zde:

Sedmý ročník Triexpert Vokolo Príglu odstartuje už tuto sobotu 8. října v 11:00. Reportáž ze závodu pak odvysílá Česká televize v pořadu Sport v regionech ve čtvrtek 13. října.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

GKadlecova žena 04.10.2016 22:54:43

Více než 2 500 běžců se postaví už tuto sobotu na start sedmého ročníku jednoho z největších běžeckých závodů na Moravě, Triexpert Vokolo Príglu. Na trati dlouhé 14,1 kilometrů, při které závodníci oběhnou Brněnskou přehradu, se představí i současná česká a slovenská vytrvalecká špička.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.