Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Bude Vokolo priglu obětí covidu? Ne! Za rok se do toho pustíme znovu

Bude Vokolo priglu obětí covidu? Ne! Za rok se do toho pustíme znovu
foto: Vokolo priglu

Radek Narovec | 04.10.2021 | přečteno: 2704×

Vokolo priglu, tradiční brněnský závod na 14 km s účastí dvou tisícovek běžců a čtyřmiliónovým rozpočtem, je v ohrožení. Dva roky po sobě se neuskuteční ve své původní podobě, přišel o sponzory a řeší, jak dál. „Příští rok se do toho pustíme znovu naplno. Rozpočet jako před covidem? To je bohužel neudržitelné. Budeme rádi, když budeme pracovat s rozpočtem polovičním. Tomu přizpůsobíme parametry závodu,“ říká šéf organizačního týmu Petr Božek.

Vybudovali jste závod, který v Brně a okolí nemá moc konkurentů. Dva tisíce běžců, rozpočet uvádíte kolem čtyř milionů korun. Jak těžké jej bude udržet, když se nebude konat dva ročníky po sobě?

“Co se týká závodu samotného, pevně věřím, že ten udržíme. Vokolo priglu je za těch deset let opravdu silnou značkou. Krásnou trať kolem Brněnské přehrady za tu dobu aspoň jednou závodně oběhlo přes 10 000 běžců z celé České republiky i zahraničí. Loni byly hromadné akce zakázány týden před konáním 11. ročníku Vokolo priglu, letos jsme z opatrnosti připravili závod v minimalistickém režimu. Právě alespoň formát týdenního závodu na předem vyznačené trati s možností vlastního změření výkonu a vložení do online výsledků nám pomůže překonat obtížné období. A příští rok se do toho pustíme znovu naplno. Pokud mluvíme o udržení rozpočtu ve stejné výši jako před covidem, to je bohužel neudržitelné. Budeme rádi, když budeme pracovat s rozpočtem polovičním. Tomu přizpůsobíme parametry závodu.” 

Museli jste rozpustit pořadatelský tým, kolik to bylo lidí na úrovni výraznějších pracovních smluv?

“Závod po celý rok připravovali dva až tři lidé na základě pracovněprávních smluv. Dva měsíce před závodem se pak pracovní tým rozrostl o šest až osm členů, kteří byli odměňováni na základě dohod mimo pracovní poměr.”

Připouštíte, že jednou z cest z krize velkých závodů může být spojení sil na pořadatelské úrovni. Došlo již k nějakým kontaktům?

“Ano. Velké závody seriálového typu mají obrovskou výhodu v šetření na nákladech. Co my děláme na jeden běh, mají oni automatizované a vychytané na více závodů. Potřebujeme se přizpůsobit současné situaci. Hledáme vhodná řešení – propojení s jinými závody, vstup investora nebo dlouhodobého generálního partnera či pořádání Vokolo priglu v minimalistickém režimu.”

Nebylo chybou, že závody vašeho kalibru své účastníky možná až moc zhýčkaly svým servisem? 

“Osobně si myslím, že to chyba nebyla. Byla to naše vize a cesta. Dělat závod pro běžce tak, aby se nám samotným líbil. Ano, je to však začarovaný kruh – čím větší servis a služby, tím větší náklady… Nyní je jiná situace a my se musíme přizpůsobit. Když neseženeme dostatečné množství peněz, snížíme náklady na minimum a zachováme kvalitní závod s bezpečnou tratí, kvalitním občerstvením a perfektní časomírou.”

Umíte si představit, že byste pořádali velký závod bez zásadní finanční podpory ze strany firem či státu/kraje/města? Kolik by činilo startovné a co by za to účastníci oproti minulým letům nemohli očekávat? 

“I to je reálný scénář. Nemáme to přesně spočítané. Každopádně startovné bychom drželi přibližně ve stejné výši a určitě bychom omezili některé služby pro závodníky. Například velké závodní expo, teplé jídlo po závodě, foto závodníků z trati, masáže po závodě, dopravu parníkem na start závodu, finanční prémie vítězům, záznam pro Českou televizi. Snažili bychom se však zachovat pamětní medaili a účastnické tričko.”

Když člověk sleduje opět narůstající čísla o šířícím se covidu, co se vám honí hlavou? Jak moc to může proměnit obor pořádání masových sportovních akcí do budoucna?

“Dost o tom přemýšlím…  Je to otázka, která stojí před celou společností. Jak vedle sebe budou žít spokojeně dvě početné skupiny obyvatel – očkovaní a neočkovaní? Jak budou společně sportovat? Odpověď musí přijít zespodu, od občanů samotných. Ne striktně od politických představitelů státu. Doufám, že se vyhneme tomu, že v sobotu bude závod pro očkované a v neděli pro neočkované.” 

To by bylo opravdu velmi divné. Promění se tedy i celý váš obor?

“Obor pořádání závodů se určitě promění. Organizátoři budu muset počítat s náklady na kontrolu účastníků závodníků, na dezinfekční pros­tředky apod. Někteří budou jistě zvažovat změnu termínu konání sportovních akcí směrem spíše do letních měsíců. Na druhou stranu běžecký trh si s tím určitě poradí. Budou zase vznikat menší lokální závody a to je běžce jen dobře!”

Komu jste předali Brněnský pohár? Bylo to spíše ekonomické rozhodnutí, nebo prostě nebyla vůle?

“Postoupení organizátorství Brněnského letního běžeckého poháru Triexpert Cup jsme dlouho zvažovali, protože spojení dvacetidílného letního poháru a Vokolo priglu bylo ideální. Jak pro běžce, kteří se celý půlrok mohli účastnit v Brně závodů s cílem natrénovat na 14,1 km dlouhou trať podzimního Vokolo priglu. Stejně tak pro organizátory, kteří měli celoroční náplň práce. Bohužel ekonomická situace našeho spolku byla loni z důvodu neuskutečnění Vokolo priglu a z důvodu ztráty generálního partnera neudržitelná. Museli jsme se výrazně uskromnit a lidé z našeho týmu si našli nová zaměstnání a pracovní uplatnění. Pohár jsme předali nově vzniklému spolku, který je tvořen nadšenci blízkými síti běžeckých prodejen Triexpert. Máme jistotu, že nenechají pohár padnout a budou po Jardovi Kocourkovi a po nás pokračovat v 25leté tradici poháru.”

Anketa

Věříte, že se Vokolo priglu za rok uskuteční?

ano
 
18 hl.
ne
 
2 hl.
Celkem hlasovalo 20 uživatelů.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 04.10.2021 11:31:46

Vokolo priglu, tradiční brněnský závod na 14 km s účastí dvou tisícovek běžců a čtyřmiliónovým rozpočtem, je v ohrožení. Dva roky po sobě se neuskuteční ve své původní podobě, přišel o sponzory a řeší, jak dál. „Příští rok se do toho pustíme znovu naplno. Rozpočet jako před covidem? To je bohužel neudržitelné. Budeme rádi, když budeme pracovat s rozpočtem polovičním. Tomu přizpůsobíme parametry závodu,“ říká šéf organizačního týmu Petr Božek.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 10 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:31 (2024)
půlmaraton: 1:24:58 (2023)
maraton: 3:26:43 (2022)

Meescha muž 04.10.2021 13:41:11

Toto mě už nějakou dobu dost štve. Pro mě je Vokolo priglu nejlepší závod na jižní Moravě, ta trasa je zábavná, ne úplně lehká, ale celou dobu příjemně běhavá v pěkném prostředí. Navíc jsem tam podal asi svůj nejkvalitnější běžecký výkon. Doufám, že příští rok restartují závod v klasické formě (dárek se se startovným na rok 2020 se mi moc nepovedl :-D).

Situace s covidem závodu určitě nepomohla, ale není hlavním důvodem, proč se závod už dva roky nekoná, když ostatní akce to zvládají a letos prakticky bez omezení, viz. včerejší Hradec Králové. Odešel generální sponzor, nepodařilo se najít náhradu a od té doby chybí peníze. Bylo by tedy férové říct, že letos je to čistě kvůli nedostatku financí a ne se vymlouvat na covid.

Když jsem se díval na reakce běžců, tak skoro nikdo nepotřebuje nákladné prkotiny kolem, podstatná je časomíra, zajistit volnou cestu a pití v cíli. Jak kvalitní bude bude medaile, nebo teplé jídlo, to už je na druhé koleji. Masáž pro pár jednotlivců a tombola těžko někoho povzbudí k zakoupení startovného. Hlavní je užít si závodní atmosféru, což virtuální běh nemůže ani zdánlivě nahradit.

Přeji tedy pořadatelům, ať najdou sponzora a pokračují v tradici oblíbeného závodu. Držím palce!

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 05.10.2021 00:25:57

Neda mi to nereagovat.

Petr Božek > …bychom omezili některé služby pro závodníky … foto závodníků z trati …

Chcete rici, ze top fotografove z bezeckych zavodu na brnensku (=Mirek Nosek aj.) to delaji jen ZA PENIZE?!?

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.