Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Prígl sází na nadšení a nápady. Sklidil za to vaše hlasy

Prígl sází na nadšení a nápady. Sklidil za to vaše hlasy
foto: Monika Hlaváčová (Vokolo Príglu)

Radek Narovec | 27.12.2012 | přečteno: 4899×

Triexpert Vokolo Príglu má za sebou vskutku krátkou historii na to, aby se dostal mezi nejoblíbenější závody v Česku. Přesto se mu to povedlo! Vaše hlasy jej vynesly jednoznačně na špici v anketě o závod podzimu. Za úspěchem běhu kolem Brněnské přehrady stojí parta z běžeckých speciálek Triexpert a její šéf – 35letý právník Petr Božek – prozradil, že své kolegy musí často doslova krotit.

Anketu o závod podzimu jste ovládli jednoznačně, jen chvíli jste se tahali o vítězství s Ústeckým půlmaratonem. Co podle vás rozhodlo ve váš prospěch? Oba jste v podstatě novým závodem.

V Ústí jsem na závodech nebyl, bohužel tedy nemohu srovnávat. Pokud bych měl říci, proč je náš závod mezi běžci oblíbený, tak bych to asi shrnul takto: nádherná příroda nedaleko centra Brna (přehrada v podzimních barvách je prostě úžasná!), netradiční běh svou délkou (14,1 km – třetina maratonu) i charakterem tratě (kombinace asfaltu i terénu), skvělí organizátoři a dobrovolníci, kteří to dělají srdcem, a letos nám pomohlo i fantastické počasí.

Za pořádáním závodu je tým běžeckých prodejen Triexpert. Jak početný je tento tým? Příprava trvá měsíce, dá se přitom ještě udržovat v chodu obchod, či dokonce tři?

Kluci z Triexpertu jsou během úplně posedlí. Zvládají chod běžeckých prodejen, organizování závodů a nově i vedení tréninků. Spíše jejich nadšení musíme někdy krotit… (smích) Celý rok se pořádání závodu kolem Brněnské přehrady věnujeme tři, každý máme na starosti jednu z aktivit – sponzoři (Jan Lepier), realizace závodu (já) a marketing (Marcel Trnka). A pak v průběhu roku se do příprav a plnění jednotlivých dílčích úkolů zapojují i ostatní kluci z běžeckých prodejen v Brně i v Praze.

Co jste řešili nejvíce před letošním ročníkem?

Byl to již třetí ročník a docela nám to již organizačně šlapalo. Snad jen při plánování bylo neuvěřitelné, kolik názorů a pohledů jsme řešili v otázce startování ve vlnách. Jestli tři vlny nebo více, jaké časové odstupy mezi startem jednotlivých vln, dle jakých kritérií do nich řadit účastníky… Nakonec byly tři vlny s odstupem tří minut mezi jednotlivými starty a docela se nám to osvědčilo.

Co prozradíte z plánů na rok 2013? Chystáte nějaké větší změny?

Chtěli bychom zařadit do programu soutěž týmů systémem „všichni za jednoho, jeden za všechny…“. Tím mám na mysli, že třeba poběží čtyřčlenný tým a všichni musí doběhnout společně v rozmezí, řekněme, půl minuty a do výsledků se započítá čas posledního. Chtěli bychom tak motivovat lidi k běhání, aby spolu i trénovali a pak společně zdolali tu výzvu oběhnout „Brněnské móře“.

Našim snem je uspořádání i závodu pro děti, ale zde narážíme na úskalí uzavření hlavní silniční komunikace na delší dobu. Takže to letos zkusíme a uvidíme, zda se nám to podaří.

Jaké máte ambice co do počtu účastníků? Trať má určitě své limity, přistoupili byste v případě enormního zájmu ke změně trasy?

Nechceme navyšovat počet účastníků. Jde nám primárně o kvalitu závodu, ne o masovost. I když samozřejmě nás ten nárůst moc těší (2010 – 923, 2011 – 1365 běžců, 2012 – 1653 běžců). Chtěli bychom zachovat kouzlo našeho závodu a to by se s neustálým navyšováním počtu běžců a běžkyň vytrácelo. Určitě nebudeme měnit trasu, která dělá náš závod zajímavým, spíše stanovíme dopředu limit počtu účastníků.

Sledujete změny ve složení účastníků Vokolo Príglu za jednotlivé ročníky?

Ano, bedlivě si vedeme evidenci účastníků, abychom věděli, zda se na náš závod pravidelně vrací či nikoli. A snažíme se pak z těchto statistických údajů vyvozovat závěry, které jsou důležité pro marketingové řešení celého projektu. Ze zajímavosti porovnáváme i věkové složení či poměr mužů a žen. Několik málo statistických údajů: všechny tři ročníky běželo 305 běžců a běžkyň, letos běželo 27% žen a 73% mužů, průměrný věk účastníků je 34 let a nejstarší závodník má ročník narození 1937!

Máte dlouhodobější vizi se závodem nebo se vše bude odvíjet „rok od roku“?

Ano, máme dlouhodobější plány. A to ve smyslu držet nastolenou tradici konání závodu a snažit se závod neustále pro běžce zkvalitňovat. V horizontu pěti let bychom chtěli mít závod pravidelně déle dopředu vyprodaný. Tak, abychom měli vybrané startovné co nejdříve a mohli s našimi dodavateli jednat o cenách jejich služeb s esem v rukávu, tedy platbou dopředu.

Je veřejným tajemstvím, že masové běhy i přes veškerou snahu pořadatelů letos končily finančně v minusu. Jak je to možné a jak tomu chcete čelit vy?

Osobně si nemyslím, že by v současné době velké masové běhy typu pražského maratonu končily v minusu. Problémy mají spíše menší závody, neboť sponzory a partnery láká co nejpočetnější startovní pole. My se snažíme problémy s financemi řešit dotačními prostředky z rozpočtu města Brna a Jihomoravského kraje a dlouhodobými kontrakty (alespoň na tři roky) s našimi partnery.

Oslovujeme především takové partnery, kteří skutečně mohou běžcům nabídnout kvalitní vybavení. Pořádání závodů a propagace našich partnerů pak má smysl, přináší pozitiva pro běžce i naše partnery. Tímto všem našim partnerům upřímně děkuji, bez jejich spolupráce by pořádání závodu nebylo reálné.

Pořadatelé úspěšného pražského Nike běhu čelí poptávce po podobné akci v jiných regionech, RunCzech Carla Capalba již do krajů vyrazil. Napadlo i vás, byť třeba v delším horizontu, udělat závod i jinde než v Brně?

Pořádání běhu kolem Brněnské přehrady je pro TRIEXPERT team srdcovou záležitostí a nejsem si jistý, zda by to fungovalo i na jiném místě. Provozujeme tři prodejny, pořádáme tréninky, běh Vokolo príglu a letní běžecký seriál TRIEXPERT CUP, jezdíme na mezinárodní sportovní veletrhy, testujeme novinky… Je toho opravdu hodně a časový prostor na další závod prostě již není.

Kromě Vokolo Príglu děláte ještě zmiňovaný Triexpert Cup, tedy bývalý Letní běžecký pohár. Jaká bude jeho budoucnost?

Jedná se o největší běžecký pohár v České republice, který v roce 1996 založil slavný brněnský ultramaratonec Jaroslav Kocourek. Nyní pořádáme dvacet závodů s účastí průměrně 230 běžců na každém z nich. Věříme, že i tento náš projekt má budoucnost. I když tady jde o jiný model než u „Vokolo Príglu“.

Běžci se pravidelně schází každou středu od května až do září postupně na šesti různých místech v městě Brně a jeho okolí. Mohou si tak v průběhu celé letní běžecké sezóny porovnávat svoji výkonnost, neboť závodní tratě se postupně třikrát opakují. Pro velkou oblibu je zařazen v poháru třikrát běh na dráze (5 km, 10 km a měřená hodinovka).


VÝSLEDKY HLASOVÁNÍ O BĚŽECKÝ ZÁVOD PODZIMU:

  1. Triexpert Vokolo Príglu 227 hlasů
  2. Volkswagen Ústecký 1/2Maraton 147 hlasů
  3. Baroko maraton a půlmaraton 94 hlasů
  4. Půlmaraton Moravským krasem 83 hlasů

5.-6. Česká pojišťovna RunTour Praha 77 hlasů

5.-6. We Run Prague 77 hlasů

7. Česká pojišťovna RunTour České Budějovice 73 hlasů

8. Mattoni Grand Prix Praha 70 hlasů

9. Běchovice – Praha 61 hlasů

10. Česká pojišťovna RunTour Hradec Králové 51 hlasů

celkem hlasovalo 1 247 návštěvníků webu www.behej.com

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 27.12.2012 13:24:50

Triexpert Vokolo Príglu má za sebou vskutku krátkou historii na to, aby se dostal mezi nejoblíbenější závody v Česku. Přesto se mu to povedlo! Vaše hlasy jej vynesl jednoznačně na špici v anketě o závod podzimu. Za úspěchem běhu kolem Brněnské přehrady stojí parta z běžeckých speciálek Triexpert a jejich šéf – 35letý právník Petr Božek – prozradil, že své kolegy musí často doslova krotit.
Odkaz na článek

avatar

Stranná

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:07 (2011)
půlmaraton: 1:17:14 (2012)

DASK muž 29.12.2012 00:07:11

PIM je poražen, ať žije Božek!!! V Čechách mají svoje komerční masové pochoďáky, ale v Brně to pan Božek dělá pro běžce, ne pro peníze.

avatar

Praha

Celkem 7881,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:33 (2014)
půlmaraton: 1:28:26 (2014)
maraton: 3:21:53 (2014)

ped7g muž 29.12.2012 01:03:47

>> DASK, 29. 12. 2012 00:07:11

Byl jsem i na Priglu, i na We Run Prague a vecerni Prazske GP (10km od PIMu) … trasa, pocasi a atmosfera byly na kazdem z nich dost jine, ale kdyz z pohledu bezce zkousim zjistit co delaji organizatori jinak, tak zadny zasadni rozdil nevidim. Vsude byly masy bezcu, obcerstveni, uzavrena trat, dobrovolnici (diky!), Kenane (nebo kdyz nebezeli, tak to aspon startoval Lewis :)), atd… Neni mi zcela jasne v cem je ten zasadni rozdil, ze v Cechach je to komercni masovy pochod a vokolo Priglu je pro bezce a ne pro penize.

A kdyz uz se v tom rypu, proc je na te nekomercni akci jako prvni cena v tombole auto? :) Spravnym bezcum by prece stacilo tech 14.1km v hezkem prostredi prehrady a k tomu obcerstveni, ne? Nebo ten stanek s botami od jiste velmi zname (a mnou velmi oblibene, mam od nich vetsinu bot) firmy, ten tam delal co? :)

Nebo se to deli dle vyse startovneho? To si na nestesti nevzpominam, ale mam pocit ze Prigl vs We Run Prague vysel tak nejak podobne? PIM je o neco malo drazsi. Presto ho vyprodaji, tak asi to bezcum nedela problem. Az to jednou nevyprodaji, treba zkusi i nizsi startovne…

Mi to deleni „tamti proti nasim“ prijde docela legracni.

(BTW: v ankete jsem hlasoval myslim za Bechovice)

Motto: Pain is temporary, quitting lasts forever.
avatar

Stranná

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:07 (2011)
půlmaraton: 1:17:14 (2012)

DASK muž 29.12.2012 10:36:14

>> ped7g, 29. 12. 2012 01:03:47

Pokud je známo, tak Vokolo príglu je zorganizován jen za zlomek rozpočtu a minimem lidí oproti třeba Ústeckému půlmaratonu, ale úroveň je stejná. V tom je ten hlavní rozdíl. Proč někdo potřebuje na jeden závod miliony a jiná stejně kvalitní akce si vystačí s minimem? Tombolu bych do toho nepletl, to je věc partnera závodu. Vokolo príglu jsem ale neběžel, byl jsem „jen“ divák.

avatar

Praha

Celkem 7881,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:33 (2014)
půlmaraton: 1:28:26 (2014)
maraton: 3:21:53 (2014)

ped7g muž 29.12.2012 17:29:57

>> DASK, 29. 12. 2012 10:36:14

Rozpocty zavodu neznam, psal jsem to jen jako ucastnik, kdyz opravdu zvenci moc rozdil videt neni.

To ze 3expert to dokaze s mensim rozpoctem je fajn, ale co s tim? V startovnem ten rozdil neni (Prigl bezelo 1400 lidi? Takze treba +200Kc na startovnem by udelalo ~300k navic.. to nejsou miliony). Taky je otazka, jestli jsou v PIMu tak blbi, ze vyhazuji miliony a ani nevi za co, a pak je pracne shaneji u partneru, aby nebyly ve ztrate? Ja myslim ze vsichni organizatori se snazi, aby meli naklady co nejnizsi pri zachovani rozumne kvality. Mozna jsou 3expert o neco lepsi a snazi se o neco vic, ale nemyslim ze by PIM byla banda diletantu co to dela uplne spatne.

Nakonec.. nejsem ani investor v tech zavodech, takze je mi uplne jedno kolik ktery organizator vydela/prodela. Ja posuzuji co mi proda (kvalitu organizace) a za kolik. Pokud je cena primerena kvalite, datum mi vyhovuje a libi se mi trat, jdu. Pokud cena/kvalita neodpovida, nejdu. Bilance organizatora je jeho osobni problem, ne muj. Jestli nekdo organizuje neco s dlouhodobou ztratou a ceka pochvalu za samaritanstvi, tak ma bud muj obdiv, protoze je to silna osobnost, nebo to skonci casem nasranosti, co mi je pak lito.

Motto: Pain is temporary, quitting lasts forever.
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.