Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PŮLMARATON: Jak to všechno začalo

PŮLMARATON: Jak to všechno začalo

Lenka Balíková, Miloš Škorpil | 12.02.2008 | přečteno: 18826×

V minulém díle vám Miloš představil nový seriál, ve kterém se budeme věnovat přípravě na Pražský půlmaraton. Z vašich reakcí vyplynulo, že z článku není úplně jasné, na jak dlouho je příprava naplánována, když do konání půlmaratonu zbývá jen asi osm týdnů a v článku je avizováno 20 dílů přípravy.

Tréninkový plán je připraven obecně na jakýkoli půlmaraton. Tedy pro všechny, kteří se chtějí připravit na tento závod s adekvátním předstihem. Proto tedy 20 dílů seriálu. Paralelně se v seriálu budete setkávat s mou osobou jakožto běžkyní, která se připravuje na onen březnový Pražský půlmaraton. Budu se s vámi dělit o své dojmy a zkušenosti ze své přípravy.

Dovolte mi, abych se představila a pověděla vám, jak to všechno začalo. S mou osobou a mým jménem Lenka Balíková jste se už možná měli někteří z vás možnost seznámit na některém z běžeckých setkáních pořádaných behej.com nebo jako se členem redakce.

V červnu minulého roku by mě ani v nejbujnější fantazii nenapadlo, že za půl roku si budu pohrávat s myšlenkou uběhnout půlmaraton. Toho času jsem se totiž poprvé v životě opravdu rozběhla. Pokud tedy nepočítám „patnáctistovku“ na základce, „patnáctistovku“, která mě v průběhu těch několika let dostatečně odradila od jakýchkoli dalších běžeckých pokusů.

Plynula léta a já ani neměla důvod nějak měnit pohled na tuto atletickou disciplínu. Vždyť co je na tom tak zajímavého, člověk střídá nohy, nejdřív pravá, pak levá a tak pořád dokola. Tohle může provozovat jen blázen. To byl můj přístup k běhání.

Až jednoho dne, když se kamarádka Katka, která již nějakou dobu běhala, zmínila o jakémsi příjemném pocitu z běhání a pobytu v přírodě, jsem zpozorněla. To byl moment, kdy se spustil můj „běhací mechanismus“. Postupně jsem si vypěstovala reflex na běhání podobně jako Pavlovovi psi na žrádlo. Stačilo si představit Stromovku, její rozmanité cestičky lemované zelení, sluneční paprsky prostupující koruny stromů a už jsem na sebe začala navlíkat běžecký obleček.

Nikdy jsem neabsolvovala žádný závod, neběhám podle sporttesteru, běhám tak, aby to mému tělu i mysli bylo příjemné. Zatím jsem uběhla maximálně asi 13 km. Toto je můj start přípravy na půlmaraton. Už mám za sebou svůj první týden a mohu říci, že úspěšný. Zatím se mi daří dodržovat tréninkový plán „naordinovaný“ Milošem. V podstatě si to užívám. Po období zimního spánku jsem se opět probudila a běhání mi vyplňuje opět více času a na oplátku mi dává kopec dobré nálady a pohody.

Přeji vám všem, ať už se rozhodnete uběhnout půlmaraton, nebo ne, spoustu běžecké pohody a úsměv na rtech.

Lenka Balíková


Asi vás zajímá, jaký plán jsem Lence naordinoval, že si to tak užívá, zatímco vy v přípravě „vypouštíte duši“! Vězte, že ten plán je velmi jednoduchý a sleduje jediný cíl, a to ten, aby Lenka naprosto v pohodě, v časovém limitu, který je na Pražský půlmaraton vypsán, závod absolvovala. 

V podstatě spočívá v tom dostat Lenčiny svaly, klouby, plíce a metabolizmus do takového stavu, že už si budou na ní samé běh vyžadovat. Ostatně z toho, co Lenka píše, je zřejmé, že je k tomuto velmi náchylná, což je pro mě jako jejího trenéra určitě velké plus. 

Takže co jsem jí na úvod předepsal? V po, út, čt, a ne jen volné 6 km běhy. V sobotu si pak na prodlužujících se vzdálenostech trošku pohraje, bude totiž běhat klasické fartleky. Tak to je celé tajemství. Osobně se na naší spolupráci těším a věřím, že si Lenka ten půlmaraton hezky užije a v cíli bude moci zvednout vítězně ruce nad hlavu. Což jí, a taky sobě, přeji.

Miloš Škorpil



Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Liberec

Celkem 8099 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:55 (2013)
půlmaraton: 1:23:55 (2013)
maraton: 3:00:46 (2013)

Advid muž 12.02.2008 15:24:45

No vidíš Lenko, a to jsi na srazu po Stromovce říkala, že závodit nebudeš. :-))

Motto: „Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
avatar

Celkem 409 km
Minulý měsíc 0 km

lenaska žena 12.02.2008 15:57:31

ahoj Davide, jojo:-), v člověku je asi nějaký motor, který ho žene dál a jakási touha posunout si hranice

administrator 03.04.2010 13:32:21

V minulém díle vám Miloš představil nový seriál, ve kterém se budeme věnovat přípravě na Pražský půlmaraton. Z vašich reakcí vyplynulo, že z článku není úplně jasné, na jak dlouho je příprava naplánována, když do konání půlmaratonu zbývá jen asi osm týdnů a v článku je avizováno 20 dílů přípravy.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.