Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: 10 znaků dobrého a špatného trenéra

PORADNA: 10 znaků dobrého a špatného trenéra
foto: ilustrační snímek

behej.com | 01.04.2023 | přečteno: 17099×

Chcete si najmout osobního trenéra, který vám pomůže dosáhnout vytouženého cíle? Podle čeho vybírat a co si rozmyslet předtím, než někoho oslovíte? Co od tréninku pod vedením kouče očekávat? Zeptali jsme se uznávaných trenérských kapacit a závodníků, jak se vyhnout častým chybám.

NEHLEDÁTE SPÍŠ MOTIVÁTORA?

Ještě než rozhodíte sítě po zkušených a kvalitních koučích, zvažte, zda spíše nehledáte sparring partnera, tedy někoho, s kým se chcete navzájem motivovat a sdílet radosti a strasti. Dobrý trenér umí svěřence vyslechnout, ale pokud se má jednat o nonstop kvílení a stěžování si na to, proč to nejde, brzy vám naznačí, že o vaše peníze zase tak moc nestojí.

TRÉNINK NA DÁLKU

Ke správnému tréninku patří rozcvičení, běžecká abeceda, po doběhu pak závěrečné protažení. Tohle vám musí někdo předvést a zkontrolovat chybně prováděné cviky. Jedině osobní dohled zkušeného trenéra odhalí nesprávnosti ve vaší běžecké technice! Doba internetu svádí k tomu, nechat si radit po emailu, ale tomu se rozhodně aspoň v počátcích vyhněte!

TRÉNINK NEDÁVÁ SMYSL

Vyhněte se koučům, kteří vám zašlou narychlo spíchnutý tréninkový plán, aniž by vás viděli a zeptali se na vaše potřeby, cíle a hlavně možnosti. Když se jich zeptáte, proč máte ten který den dělat, špatní kouči vám odpoví vyhýbavě nebo vůbec. Hodně vám napoví i nízká cena za jejich služby. Sice existují vynikající trenéři pracující dokonce zdarma, ale jsou to spíše výjimky a specifické případy.

TRENÉR JE VŠEVĚD

“Po 40 letech praxe vím, že nic nevím. Jak to mohou vědět ti, kteří začali trénovat včera?” To jsou slova velezkušeného trenéra z Moravy. A má pravdu. Každý jsme individualitou a trénink musí vždy vycházet z naší osoby, žádná osvědčená a vždy platná pravidla neexistují.

TRENÉR VÁS (NE)VNÍMÁ

Anebo vy jeho… Tak či tak, netvoříte správnou dvojici. Trenér a svěřenec musí být frekvenčně na stejné vlně, musí si rozumět a respektovat se navzájem. Když si budete dělat, co se vám zrovna chce, pak za vás trenér sotva převezme odpovědnost. A dobrý trenér nedělá svou práci jen pro peníze! Opačně pokud vás nutí i přes únavu a náznak zranění do tréninku či závodění, je čas na jeho výměnu.

TRENÉR (NE)MÁ MINULOST

Asi nepotřebujete světového rekordmana na to, abyste se připravili na svůj první závod, ale přesto – pokud váš trenér sám nic nenasportoval, sebevětší teoretické znalosti a empatie nevystačí. Chybějící zkušenosti nic nenahradí! Ke sportu také patří ambice, pokud váš trenér žádných výsledků nedosáhl, raději se svěřte do péče někomu úspěšnějšímu.

SE SPORTTESTERY OPATRNĚ

Na sociálních sítích se to hemží “odborníky” na to, jak číst data ze sporttesterů. Ano, k tréninku a závodění čísla a grafy potřebujete, ale od svého trenéra žádejte i neměřitelné schopnosti – empatii, povzbuzení, dobrou náladu a zklidnění, pokud jste do tréninku moc hrrrr.

TRENÉR (NE)PORADÍ S VÝBAVOU

Především volba bot je důležitá, boty na míru vašemu chodidlu, běžeckému stylu a cíli vám dodají vervu a pomohou vyhnout se běžeckým zraněním a potížím. Často vás taky-trenér bude tlačit do nákupu bot, s jejichž výrobcem spolupracuje a má za to odměnu. Nemusí vám radit špatně, ale spíše dejte přednost těm, kteří mají srovnání.

VAŠE VÝKONNOST STAGNUJE

Nebo se dokonce časem začne zhoršovat. Na vině bývá přetížení, přílišné ambice vaše či dokonce vašeho trenéra. Někteří nutí začátečníky běhat moc rychle, jiní vás zase budou tlačit do nadměrných měsíčních kilometráží. Pokud se nezlepšujete a přitom cítíte rezervy, zkušený trenér zpozorní a neváhá svůj trénink pozměnit.

ZÍSKEJTE REFERENCE

Pátrejte po trenérových svěřencích a neváhejte se jich zeptat, jak s nimi trenér komunikuje, jak jsou s ním spokojeni po delší době a hlavně – jestli se jim podařilo se zlepšit a dosáhnout vysněných cílů. Možná získáte informace, které povedou k tomu, že si raději vyberete jiného trenéra, přestože získáte reference dobré, ale cítíte, že hledáte něco jiného, co se týče přístupu k vám.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 14.03.2020 12:13:00

Chcete si najmout osobního trenéra, který vám pomůže dosáhnout vytouženého cíle? Podle čeho vybírat a co si rozmyslet předtím, než někoho oslovíte? Co od tréninku pod vedením kouče očekávat? Zeptali jsme se uznávaných trenérských kapacit a závodníků, jak se vyhnout častým chybám.
Odkaz na článek

avatar

skorobezec muž 05.08.2022 15:53:36

Z mého pohledu by se daly vypíchnout hlavně dvě myšlenky:

  1. Každý jsme individualitou a trénink musí vždy vycházet z naší osoby, žádná osvědčená a vždy platná pravidla neexistují.
  2. Trenér a svěřenec musí být frekvenčně na stejné vlně, musí si rozumět a respektovat se navzájem.

Ostatní jsou už detaily.

Pak je ale také otázka, jak takového trenéra najít. Na Heuréce ve srovnávači taková položka bohužel není. A tak nakonec asi vemete za vděk tím, kdo je zrovna po ruce a budete jen doufat, že toto je ten pravý :-)

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 23.08.2022 09:43:00

>> skorobezec, 05. 08. 2022 15:53:36 vemete za vděk tím, kdo je zrovna po ruce

Či se od těch, co jsou po ruce, zkusím pochopit, jaké jsou tréninkové zásady, a pak si trénink sestavovat sám, což nejlépe vyhovuje 1) a 2).

Co se týká trenérů, zcela mi chybí nějaké komplexnější informace typu, že minulý rok trénoval 20 lidí, z nich jeden se dostal na olympiádu, 3 lidé zlepšili desítku o minutu, 5 lidí se zranilo a 5 se na běhání vykašlalo. Vůbec není jasné, co se vlastně od těch tréninkových plánů a rad dá čekat, přinejmenším v průměru, byť je to individuální pak.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.