Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Co vezme více sil? Půlmaraton nebo olympijský triatlon?

Co vezme více sil? Půlmaraton nebo olympijský triatlon?
foto: Petr Lhota

Petr Kostovič | 22.05.2014 | přečteno: 13540×

Co ubere více sil? Uběhnout půlmaraton nebo absolvovat olympijský triatlon s distancemi 1,5 km plavání, 40 km cyklistiky a 10 kilometrů běhu? Na dvojčeti běžeckého a triatlonového webu se porovnání běžeckých a triatlonových výkonů přímo nabízí. O názor jsme požádali trenéra triatlonu Josefa Smetanu a reprezentanta v dlouhém triatlonu Petra Vabrouška.

Pokud přijmeme teorii, že olympijský triatlon je vyváženě složený, pak platí poměr 1:1:1. Z toho vyplývá, že 1,5 km plavání odpovídá 10 km běhu, stejně tak jako 40 kilometrů cyklistiky. Celkové zatížení v olympijském triatlonu by tedy mělo odpovídat běhu na 30 kilometrů. Jenže tak jednoduché to není.

„Podíváme –li se na výkon v triatlonu s ohledem na energetický výdej v jednotlivých disciplínách, pak platí, že u plavání při rychlosti 3 km/hod. je energetický výdej přibližně 1000% náležitého bazálního metabolismu v klidu, tedy zjednodušeně desetinásobek výdeje energie v tělesném a duševním klidu. Stejně tak je tomu u cyklistiky při rychlosti vyšší než 20 km/hod. U běhu na deset kilometrů v tempu 14 km/hod. je to 1280% náležitého bazálního metabolismu,“ vysvětluje trenér triatlonu Josef Smetana.

Z toho vyplývá, že běh je z tří disciplín triatlonu energeticky nejnáročnější disciplínou. Ke stejnému závěru dospějeme, porovnáme-li srdeční frekvenci. „Porovnáme-li hodnoty na úrovni anaerobního prahu, jsou u běhu nejvyšší. U plavání je to zhruba 160 tepů za minutu, u cyklistiky 155 tepů za minutu a u běhu 170 tepů za minutu,“ říká Smetana. „Objektivně by zatížení olympijského triatlonu mělo odpovídat přibližně běhu na 25 kilometrů.“

S vlastní zkušeností přichází špičkový český triatlonista, reprezentant v dlouhém triatlonu Petr Vabroušek. „Olympijský triatlon trvá podle výkonnosti závodníka od jedné hodiny 45 minut do zhruba tří hodin. Časově je tudíž o něco delší, než půlmaraton,“ říká. To platí na základě zobecněných údajů. Každý jsme však jiný, máme různé genetické dispozice. Někdo je navíc lepší plavec, jiný zase s vodou bojuje. Stejně tak existují rozdíly i v cyklistice a běhu.

„Je několik vlivů, které mohou vnímání triatlonového závodu posunout více na stranu běhu, nebo naopak plavání a cyklistiky. Jste-li slabší plavec nebo je-li výrazně studená voda, ztíží to plaveckou část a do běhu pak závodník nastupuje ve větší únavě. Slabší cyklista nebo silně kopcovitý terén opět znamenají větší únavu při zahájení běhu. Naopak, jste-li dobrý plavec, v cyklistické části je povolena jízda v háku nebo je profil trati rovinatý, znamená to pocitově menší únavu při zahájení běžecké části triatlonu,“ říká Smetana.

„Při olympijském triatlonu běžíte jen 10 kilometrů, takže otřesů pro tělo je výrazně méně než při čistém běhu. Pro zkušeného běžce-vytrvalce s minimem plaveckých a cyklistických zkušeností však může být olympijský triatlon pocitově i náročnější než celý maraton,“ myslí si Vabroušek. „Určitě ho však tolik nezničí. Pokud si s vodou a kolem trochu rozumíte, budete se po něm naopak cítit možná lépe než po půlmaratonu, byť vám určitě zabere více času.“

Podle trenéra Smetany tedy olympijský triatlon odpovídá běžeckému závodu odpovídajícímu délce přibližně 25 km, pro hobíka začátečníka se slabším plaváním nebo cyklistikou však bude odpovídající vzdálenost delší, až 35 km. Vabroušek si dokonce myslí, že toto rozpětí je ještě větší, nezkušený hobík může vnímat únavu stejně jako při maratonu.

Máte-li tedy za sebou běžecký půlmaraton a váháte-li, zda přidat další běžecké kilometry, nebo jít cestou přidání disciplín a rozhodnete-li se pro druhou variantu, zvažte, jak dobří jste v jednotlivých disciplínách a soustřeďte se v tréninku na ty, které vám jdou nejméně. Abyste při prvním olympijském triatlonu překvapeně nenarazili do „maratonské zdi“.

Podrobnější text věnovaný triatlonu, včetně porovnání běžeckých a triatlonových výkonů, najdete v připravovaném čísle časopisu Běhej.com, které vychází 5. června.

Komentáře (Celkem 8)

Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 22.05.2014 08:13:50

Co ubere více sil? Uběhnout půlmaraton nebo absolvovat olympijský triatlon s distancemi 1,5 km plavání, 40 km cyklistiky a 10 kilometry běhu? Na dvojčeti běžeckého a triatlonového webu se porovnání běžeckých a triatlonových výkonů přímo nabízí. O názor jsme požádali trenéra triatlonu Josefa Smetanu a reprezentanta v dlouhém triatlonu Petra Vabrouška.
Odkaz na článek

avatar

bjerndi muž 23.05.2014 19:18:56

Možná mezi profíky to bude vycházet relativně šulnul, ale mezi hobíky to je v podstatě neporovnatelné. Běh je relativně hodně jednoduchá věc, prostě běžíte na technice sice záleží, ale není to věc která Vám může udělat ze závodu peklo. Uplavat 1,5 km závodním tempem je pro drtivou většinu běžců tak vysilující věc, že dál nemusíme ani porovnávat ( tady si to opravdu bez techniky neužijete ) a následně nádherně prošití z vody, kdy se Vám třesou ruce tak, že nejspíš budete mít problém se obout nasednete mokří na kolo a šlapat na plný pecky ( relativně lehčí část ) no a když se dostanete do depa podruhé, tak rozpohybovat nohy do obvyklého běžeckého tempa po kole je taky výkon. Takže za mě, pokud nejde o nejvyšší level, je triatlon výrazně obtížnější

avatar

Jilemnice

10 km: 0:43:13 (2012)
půlmaraton: 1:43:13 (2012)
maraton: 5:22:26 (2013)

JacoB* muž 23.05.2014 19:33:14

>> bjerndi, 23. 05. 2014 19:18:56

Naprosto souhlasím s bjerndim. ;-)

Motto: "Anyone can run downhill, not many people can run up."
avatar

Radomir muž 26.05.2014 10:21:59

Já nevím, ale celé mi to připadá jako porovnávat jablka s hruškama. Podle mě to vůbec nejde porovnávat. Dokonce bych si netroufl porovnávat ani půlmaraton s maratonem.

Když jdu půlmaraton poctivě, jsem v cíli naprosto srovnatelně vyřízený jako u maratonu. Z energetického pohledu je to jasné, ale to je jen jeden z mnoha ukazatelů…

Každopádně je ten článek zajímavý z hlediska energetického výdeje v jednotlivých disciplínách.

avatar

Sloviensko

rudo muž 26.05.2014 21:20:10

pre bezca je lahsie iba bezat

pre plavca to bude vyzerat inak a pre cyklistu tiez

nejake objektivne vseobecne zhodnotenie nemoze z principu existovat

aj ked na bezeckom fore zrejme bude lahko prehlasovat jeden nazor

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Uhříněves

Celkem 10274,5 km
Minulý měsíc 0 km

milos75 muž 26.05.2014 22:14:12

triatlon delaji hlavne cyklisti a bezci, takze z vody maji strach vsichni, ale bezci se sve oblibene discipliny nemusi vubec ve zdravi dozit pokud nejsou zvykli na kolo a jeste s roztresenyma rukama z vody :-)

Motto: Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý
avatar

Desert muž 27.05.2014 06:16:22

" jinak voní seno koním, jinak zamilovaným"

PS: je to příprava na 3 discipliny, u všeho ekvivalentní úroveň, proti jediné, kromě nutnosti adaptability při přeladování,

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 27.05.2014 08:16:00

Z môjho pohladu je to velmi jednoducha odpoved – olympijsky triatlon je tazsi. Jednak kvôli dobe trvania – na vyssej urovni je rozdiel cca 50min, pricom energeticky vydaj je tiez u triatlonu vyssi, jednak kvôli technickej obtiaznosti zvladnutia troch disciplin po sebe, kazdu v podstate daleko nad ANP, skoro naplno.

Osobne som olympijsky triatlon nesiel a ani nepojdem , pokym nebudem vediet zaplavat aspon pod 24min a nebyt z toho uplne hotovy. 40km na bicykli sice relativne v pohode zvladnem tesne nad hodinu aj bez jazdy v haku, ale neviem, ci by som potom vedel dat 10ku pod 35min. Inými slovami, dat OH triatlon na normalnej trati v normalnom pocasi pod 2hodiny by si u mna vyzadovalo viac tréningu ako dat polku okolo 1:10–11, takze v mojom ponimani, je to tazsie na absolvovanie v pretekovom tempe a aj samotnou pripravou.

avatar

Desert muž 27.05.2014 08:42:33

>> Mato, 27. 05. 2014 08:16:00

vystihl jsi to přesně, časově je to 120/70min.,

Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.