Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: 6 tipů, jak začít běhat a hlavně v čem

PORADNA: 6 tipů, jak začít běhat a hlavně v čem
foto: Pixabay

komerční prezentace | 17.08.2022 | přečteno: 4482×

Rádi byste začali s během, ale nevíte, u čeho začít? Jediné, co potřebujete, je odhodlání a pevná vůle, kvalitní a pohodlné běžecké boty a vhodné oblečení. Zbytek dopilujete časem, během kterého se vynoří i nové výzvy a cíle, které vám běh zpestří a obohatí. Ale krok za krokem. Na co před prvními krůčky nezapomenout?

Odhodlání

Pokud bydlíte ve městě, sebrat odvahu k běhu není jen tak. Po cestě budete potkávat lidi a vy si možná říkáte, abyste u toho nevypadali blbě a aby se vám někdo nesmál. Toho se ale vůbec nebojte. Vezměte s sebou kamaráda, kamarádku a užijte si společný běh. Zasportujete si, dobře se pobavíte a ostatní vám mohou jen závidět, že jste se odhodlali a vyběhli.

Nepřepálit začátek

Dejte si pozor, abyste na sebe hned na začátku neměli velké nároky. Ty vám totiž při jejich okamžitém nesplnění mohou zkazit náladu a chuť na další trénink. Zkuste začít dvěma dny v týdnu a po krátkých trasách. Ideální praktikou může být třeba takzvaný indiánský běh – chvilka běhu, chvilka chůze.

Protažení

Nezapomeňte se před každým tréninkem a po něm pořádně protáhnout. Zabráníte tak natažení nějakého ze svalů a hlavně druhý den nebudete mít pocit namožených šlach, který by vás k dalším výkonům příliš nemotivoval.

Kvalitní obuv

Kvalitní běžecká obuv je naprostý základ. Potřebujete mít nohy v pohodlí, a to nejen kvůli vzniku případných puchýřů, ale také aby se vám časem například nezbortila klenba. Boty by měly pevně držet nohu na místě a pružná podrážka tlumit vaše došlapy.

Trenky, legíny, nebo tepláky?

Tepláky jsou sice pohodlným kouskem oblečení, ale sáhněte raději po legínách. Ty lépe sedí na těle a při pohybu vás nebudou otravovat zbytečným plandáním. Pokud máte pocit, že váš zadek v legínách zatím nevypadá extra výstavně, natáhněte si přes ně lehké trenky či kraťasy. V horkém počasí muži uvítají běžecké trenky s vnitřkem, pod které si již nemusíte nic dalšího brát a krásně větrají.

Pohodlné tričko nebo tílko

Svršek by měl být ideálně z prodyšného nebo savého materiálu. Dámy, pokud chcete i při sportu vypadat šik, vyberte si nějaké originální, například v sekci dámská trička. Důležité je, aby vás top nikde neškrtil a při častém praní se předčasně nevytahal. Teď už máte vše, co potřebujete – tak jen hurá vyběhnout!