Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Česká jednička Eva Vrabcová poběží půlmaraton za RunCzech Racing

Česká jednička Eva Vrabcová poběží půlmaraton za RunCzech Racing
foto: RunCzech

RunCzech   | 19.03.2017 | přečteno: 4739×

Už zítra odstartuje od Rudolfina Sportisimo 1/2Maraton Praha, největší běžecký závod v České republice. Mezi 11 500 běžci nebudou chybět ti úplně nejlepší – organizátorům z RunCzech se opět podařilo na start přilákat úzkou světovou špičku, která se pokusí vylepšit rekordy závodu. Zlepšit dosavadní nejrychlejší české časy budou chtít české hvězdy Jiří Homoláč a Eva Vrabcová – ta se při Sportisimo 1/2Maratonu Praha představí v dresu RunCzech Racing týmu. TIPUJTE ČAS EVY

RunCzech Racing je český projekt pro atlety z celého světa inspirovaný odkazem běžecké legendy Emila Zátopka. Závodníky v dresu RunCzech Racing mohou běžci potkat na prestižních závodech po celém světě a již velmi kvalitní sestavu nyní rozšíří první špičková evropská běžkyně.

„Carlo Capalbo mě vzal pod svá křídla, za což jsem mu velmi vděčná. Být členem RunCzech Racing je pro mě velká čest, tým je plný fantastických atletů,“ těší českou jedničku, do které fanoušci v sobotu budou klást velká očekávání. Eva Vrabcová si však žádný tlak nepřipouští. „Těším se na krásný závod, chci si ho užít a poběžím, jak nejlépe umím. Uvidím až v cíli, na co to nakonec bude stačit.“

Otevřený útok na český rekord závodu vyhlásil Jiří Homoláč. Dosavadní nejlepší čas drží Róbert Štefko, když v roce 2005 zaběhl čas 1:03:34. Jiří Homoláč se loni času svého současného trenéra přiblížil na 16 vteřin a letos se ho pokusí překonat. „Chtěl bych běžet pod 63 minut. Snad se to všechno sejde a v cíli to klapne,“ říká atlet, který se na závod od ledna připravoval v keňském Itenu. Mezi hlavní konkurenty Jiřího Homoláče by měli patřit Vít Pavlišta a Jan Kreisinger.

Závody RunCzech běžecké ligy přitahují skvělé vytrvalce už tradičně, ale letošní síla startovního pole je skutečně ohromující. „Taková jména jsme tu na jednom jediném závodě ještě neměli. Především od žen se dají očekávat opravdu velké věci, ale věřím, že ani muži se nedají zahanbit,“ usmívá se prezident organizačního výboru RunCzech Carlo Capalbo.

Ženám by dle očekávání měla vládnout Keňanka Violah Jepchumba. Ta je dobře známá pražskému publiku, kdy loni časem 1:05:51 ovládla v rekordu závodu Sportisimo 1/2Maraton Praha, což znamenalo nejlepší čas loňského roku. Své si bude chtít říct také vycházející hvězda RunCzech Racing týmu Joyciline Jepkosgei. Vítězce loňského Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary to letos také běhá, když v únoru ve Spojených arabských Emirátech finišovala v čase 1:06:08 a stala se tak sedmou nejrychlejší ženou historie. Pod 1:07, což mezi ženami znamená úroveň opravdové světové špičky, dokázaly běžet také Gladys Chesir, ve formě je i americká hvězda Jordan Hasay, ta si osobní maximum na půlmaratonu zaběhla letos v Houstonu.

Velmi zajímavých soubojů bychom se mohli dočkat také mezi muži. Tím nejlepším je podle času Barselius Kipyego, čas 59:15 zaběhl loni na podzim v Ústí nad Labem, což samozřejmě znamenalo rekord závodu. Pod hodinu umí běhat také Geoffrey Yegon a Vincent Yator a své si určitě budou chtít říct také olympijští medailisté z loňského Ria, Etiopan Tamirat Tola a Američan Galen Rupp nebo evropský maratonský šampion Daniele Meucci.

Startovní pole devatenáctého ročníku Sportisimo 1/2Maratonu Praha mělo být původně ještě o něco silnější, ale zdravotní potíže nepustí na start světové rekordmany Peres Jepchirchir a Leonarda Komona nebo etiopskou vytrvalkyni Worknesh Degefa.

Devatenáctý ročník Sportisimo 1/2Maratonu Praha odstartuje z náměstí Jana Palacha v sobotu 1. dubna v deset hodin. Na start se postaví 11 500 půlmaratonců a přímý přenos bude vysílat Česká televize.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ JMÉNA VE STARTOVNÍ LISTINĚ

MUŽI

KIPYEGO Barselius KEN 0:59:15

YEGON Geoffrey KEN 0:59:44

YATOR Vincent Kipsegechi KEN 0:59:55

TOLA Tamirat ETH 1:00:06

RUPP Galen USA 1:00:30

MEUCCI Daniele ITA 1:01:06

HOMOLÁČ Jiří CZE 1:03:50

PAVLIŠTA Vít CZE 1:05:09

KREISINGER Jan CZE 1:03:43

ŽENY

JEPCHUMBA Violah KEN 1:05:51

JEPKOSGEI Joyciline KEN 1:06:08

CHESIR Gladys KEN 1:06:57

CHERUIYOT Lucy KEN 1:08:17

HASAY Jordan USA 1:08:40

JELAGAT Viola KEN 1:09:27

VRABCOVÁ Eva CZE 1:11:06

Anketa

Padne v sobotu letitý český rekord? Tipněte si čas Evy Vrabcové. Připomínáme, že výkon Aleny Peterkové z Osla roku 1994 činí 1:11:02 a Eva se mu loni na jaře přiblížila o tři sekundy.

Celkem hlasovalo 41 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž 31.03.2017 16:57:50

Už zítra odstartuje od Rudolfina Sportisimo 1/2Maraton Praha, největší běžecký závod v České republice. Mezi 11 500 běžci nebudou chybět ti úplně nejlepší – organizátorům z RunCzech se opět podařilo na start přilákat úzkou světovou špičku, která se pokusí vylepšit rekordy závodu. Zlepšit dosavadní nejrychlejší české časy budou chtít české hvězdy Jiří Homoláč a Eva Vrabcová – ta se při Sportisimo 1/2Maratonu Praha představí v dresu RunCzech Racing týmu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.