Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BĚŽELI JSME: Novinka. Krásný a těžký Trail Sázava

BĚŽELI JSME: Novinka. Krásný a těžký Trail Sázava
foto: Trail Sázava

Daniela Havránková | 26.06.2017 | přečteno: 4439×

Trail Sázava, novinka v termínovce slibovala atraktivní trať s pořádným převýšením, vedenou zcela v terénu kaňonem Sazávy a jejím okolí. Propozice nelhaly, akci nezkazilo ani tropické vedro a v přátelské atmosféře si tu na své přišli jak zkušení běžci tak hobíci. Tahle premiéra vyšla skvěle! VÝSLEDKY

„Zdálo se nám, že skutečných trailových závodů je u nás zatím poměrně málo, proto jsme nějaký takový chtěli uspořádat. Pro nultý ročník našeho běhu jsme vybrali prostředí, které dobře známe," vysvětlil David Gladyš z webového portálu www.svetbehu.cz, jehož redakční tým za akcí stojí.

V zázemí závodu, který měl při počtu 250 dospělých účastníků spíš komornější charakter, nic nechybělo, vše bylo na louce u mostu v Pikovicích pěkně po ruce. Registrace běžely bez zádrhelů, kdo chtěl, mohl se občerstvit v některém ze stánků, zvlášť po doběhu přišly vhod kromě piva i zdravé delikatesy Klubu cestovatelů. Konala se také testovačka bot Salomon a ty se daly zkusit i přímo při závodě.

Po 10. hodině odstartovali ve dvou vlnách běžci na 10 respektive 15,2 km. To už sluníčko na břehu řeky pořádně pálilo, naštěstí obě trasy vedly převážně lesem, takže příjemný stín byl zaručen. Kopce ovšem všechny bez milosti prověřily (převýšení tratí bylo 300 a 550 m), zvlášť ten první s vrcholovkou u pagody na Medníku pořádně roztáhl plíce.

Dlouhé seběhy pak nedaly rozhodně nic zadarmo, stejně tak technické pasáže po kamenech nebo běh lesní houštinou, někdy i mimo vyznačenou trasu, vinou ne úplně jasného značení. Menší bloudění naštěstí potkalo jen pár běžců a ve výsledku nešlo o velké časové ztráty. Nechyběly tu ani kamenné schody či přeskok potůčku. Rovinatější závěr vedoucí po trase červené značky kousek nad řekou byl spíš kochací, tady už byli nečekanou překážkou jen početní výletníci a jejich psi.

Jako první se v cíli objevil Filip Krejčí, když kratší distanci zvládl za 40:56. „Pěkný závod, skvělá atmosféra, jen škoda, že jsem běžel celou dobu sám,“ zhodnotil. Po něm, ovšem až po téměř 4minutové pauze, proběhla cílovou bránou nejrychlejší žena Petra Kotlíková v čase 44:50. Na akci dorazila se svou rodinkou, a zatímco ona se pořádně zapotila v kopcích, děti s manželem se koupali v řece. „Krásná trať. Začátek jsem rozběhla dost ostře, nohy pak trochu ztěžkly, zvlášť ty schody byly výživné," vyprávěla usměvavá atletka, jež běhá kromě krosů i na dráze.

V delším závodě kraloval orienťák Vojtěch Kettner (1:06:27), který si ve své hlavní disciplíně vyběhal pro letošek místo v repre. „Tenhle víkend nebyly závody v orienťáku, tak jsem startoval tady a bylo to příjemné zpestření,“ vysvětloval svoji účast. „Trať byla celá moc pěkná,“ vysekl poklonu organizátorům. Celou dobu soupeřil s jiným orientačním běžcem, Janem Flašarem, který nakonec dokončil jen o 12 vteřin zpět.

V ženách jasně dominovala běhající fyzioterapeutka Zuzana Krchová (1:14:57), a potvrdila tak svoji momentální formu. „Teď mi to prostě běhá,“ glosovala stručně svůj triumf úspěšná běžkyně v závodech typu run-up (towerrunning) a skyrunnig.

Na trati byla spousta dobrovolníků, kteří mocně fandili zápolícím běžcům, a v cíli čekala kromě klasického občerstvení v podobě nápojů a ovoce i rakvička se šlehačkou – skutečně sladká tečka za vydařeným závodem. Po dospělých pak poměřily při běhu své síly děti a program uzavřelo vyhlášení a bohatá tombola.

„Pro příští rok určitě víme, kde jsou ještě naše rezervy a co je potřeba vylepšit,“ shrnul David Gladyš za organizátory s příslibem dalších ročníků této sympatické akce. Už teď je na co se těšit.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 26.06.2017 07:21:54

Trail Sázava, novinka v termínovcen slibovala atraktivní trať s pořádným převýšením, vedenou zcela v terénu kaňonem Sazávy a jejím okolí. Propozice nelhaly, akci nezkazilo ani tropické vedro a v přátelské atmosféře si tu na své přišli jak zkušení běžci tak hobíci. Tahle premiéra vyšla skvěle! VÝSLEDKY />Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.