Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Podaří se Evě Vrabcové v dubnu vylepšit český rekord v půlmaratonu?

Podaří se Evě Vrabcové v dubnu vylepšit český rekord v půlmaratonu?
foto: RunCzech

RunCzech   | 07.03.2018 | přečteno: 3418×

Jubilejní 20. ročník Sportisimo 1/2Maratonu Praha odstartuje 7. dubna a kromě nabitého pole převážně afrických běžců láká i na další lahůdku – česká jednička Eva Vrabcová Nývltová může opět atakovat letitý český rekord Aleny Peterkové. Objeví se i Jirka Homoláč, který se po tři měsíce připravoval v Keni a krátce před Prahou jej čeká MS ve Valencii na stejné distanci.

Na start se postaví šestice mužů s osobním rekordem pod hodinu včetně úřadujícího rekordmana závodu Atsedu Tsegaye z Etiopie nebo Benarda Kimeliho, loňského vítěze Birell Grand Prix Praha. V závodu žen se představí pátá a osmá nejrychlejší půlmaratonkyně na světě Caroline Chepkoech Kipkirui a Joan Chelimo Melly. Obě dvě keňské vytrvalkyně už letos zaběhly půlmaraton pod šedesát šest minut. Českými favority budou Jiří Homoláč a Eva Vrabcová-Nývltová.

Když 13. března 1999 odstartoval na pražském Výstavišti první ročník pražského půlmaratonu, těžko mohl tehdy někdo tušit, že ze závodu pro pár stovek běžeckých nadšenců vyroste časem akce světových rozměrů, která bude každoročně do hlavního města přitahovat tisíce běžců z celého světa. V loňském roce se pak Sportisimo 1/2Maraton Praha nesmazatelně zapsal do dějin světové atletiky, když zde Joyciline Jepkosgei překonala hned čtyři světové rekordy.

Letos, při jubilejním dvacátém ročníku závodu, věří organizátoří znovu ve skvělé výkony. „V elitní startovní listině máme šest mužů s osobním rekordem pod hodinu včetně Atsedu Tsegaye, který pražskou trať dobře zná a v roce 2012 zde zaběhl rekord závodu (58:47). Do užšího okruhu favoritů bude patřit také Benard Kimeli, loňský vítěz Birell Grand Prix Praha,“ uvádí Jana Moberly, manažerka elitních atletů. Afričany v elitním poli doplní výborný španělský vytrvalec Javier Guerra s osobním rekordem 1:01:38 nebo Stefano La Rosa z Itálie.

Zabojovat o přední umístění bude chtít také Jiří Homoláč, který se momentálně připravuje v Keni. „Nejprve mě čeká v březnu mistrovství světa v půlmaratonu ve Valencii a poté se vrácím zpět do Česka a uvidíme, jak se mi povede reaklimatizovat. Určitě bych ale chtěl běžet v Praze ještě rychleji než loni (1:03:23),“ uvádí nejlepší tuzemský vytrvalec. Mezi českými běžci se dále představí Ondřej Fejfar nebo David Vaš.

Na loňský rekordní výkon Joyciline Jepkosgei z Keni budou chtít při dvacátém ročníku Sportisimo 1/2Maratonu Praha navázat její krajanky Caroline Chepkoech Kipkirui a Joan Chelimo Melly. Obě dvě vstoupily do letošní sezony ve skvělé formě a osobních rekordech pod šedesát šest minut. Šlapat na paty jim bude chtít Etiopanka Worknesh Degefa, která v roce 2015 v Praze zvítězila a předloni skončila druhá.

Čeští fanoušci pak budu držet palce především člence RunCzech Racing týmu Evě Vrabcové-Nývltové, která by mohla atakovat český půlmaratonský rekord, jež drží už od roku 1994 časem 1:11:02 Alena Peterková, a od kterého ji dělily předloni v Praze pouhé čtyři vteřiny. Pomoci by ji k tomu mohla i kvalitní evropská konkurence v čele s litevskou olympioničkou Dianou Lobačevskou. České barvy budou v elitním ženském poli hájit také legendární olomoucká vytrvalkyně Petra Kamínková nebo Barbora Jíšová.

Startovní čísla na 20. ročník Sportisimo 1/2Maratonu Praha bylo už na začátku února možné získat jedině přes charitativní organizace. Závod odstartuje 7. dubna v 10 hodin z náměstí Jana Palacha. Sportisimo 1/2Maraton Praha je držitelem prestižní zlaté známky Mezinárodní asociace atletických federací IAAF, kterou se může pyšnit jen necelá dvacítka světových měst.

ELITNÍ ATLETI NA STARTU

MUŽI

TSEGAY Atsedu ETH 0:58:47

TANUI Josphat Kimutai KEN 0:59:22

KANGOGO Justus Kipkogei KEN 0:59:31

KIBET Alex KEN 0:59:32

YEGON Geoffrey KEN 0:59:44

RONOH Geoffrey KEN 0:59:45

KIMELI Benard KEN 1:00:16

GUERRA Javier SPA 1:01:38

HOMOLÁČ Jiří CZE 1:03:23

ŽENY

KIPKIRUI Caroline Chepkoech KEN 1:05:07

MELLY Joan Chelimo KEN 1:05:37

DEGEFA Worknesh ETH 1:06:14

KWAMBAI Antonina KEN 1:08:07

VRABCOVÁ Eva CZE 1:11:06

LOBACEVSKE Diana LTH 1:11:33

KAMÍNKOVÁ Petra CZE 1:12:19

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž 07.03.2018 08:04:29

Jubilejní 20. ročník Sportisimo 1/2Maratonu Praha odstartuje 7. dubna a kromě nabitého pole převážně afrických běžců láká i na další lahůdku – česká jednička Eva Vrabcová Nývltová může opět atakovat letitý český rekord Aleny Peterkové. Objeví se i Jirka Homoláč, který se po tři měsíce připravoval v Keni a krátce před Prahou jej čeká MS ve Valencii na stejné distanci.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.