Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

SPECIÁL: Natrénujte na jarní maraton

SPECIÁL: Natrénujte na jarní maraton
foto: Milan Arnošt

behej.com | 06.10.2018 | přečteno: 4497×

Legendami opředená distance 42,2 kilometru. Synonymum pro dlouhotrvající jev, často spojený se strádáním a vůlí překonat nepohodu. Královská běžecká disciplína. Vzdálený sen běžeckého novice. To vše je maraton. Chcete-li jej na jaře úspěšně zdolat, je čas na poctivou přípravu!

Ať je pro vás cílem prostě jen doběhnout do cíle, nebo se naopak chcete oproti loňsku zlepšit, ať je maraton otázkou osobní prestiže, nebo hozenou rukavicí, radíme vám přistoupit k přípravě s pokorou a disciplínou a rozhodně si předem ujasnit v hlavě, proč to vše budete podstupovat. Bude to bolet, a to nejen při závodu samotném. Budete plní emocí, pocítí to vaše okolí, a to už v přípravě samotné. Prostě bude to několik měsíců odříkání.

Maratonský trénink je vynikající motivací, jak přes zimu nepřestat běhat, ačkoliv počasí leckdy bude přát spíše jiným sportům, či sportování bude naopak klást tuhé překážky. Vydržte, utužíte svou odolnost a vůli a obojí se vám bude při jarním závodě moc a moc hodit!

Několikaměsíční příprava s radami a návody respektovaných běžeckých trenérů vás provedou postupným navyšováním zátěže k vysněnému maratonskému času. Svou kondici si průběžně ověříte při závodních testech a váš trénink by rozhodně neměl být jen o běhání.

Doporučujeme vám, abyste si přečetli i zdravotní rady a upozornění. Rozhodně nepodceňte volbu vybavení, protože zdraví je nadevše a zdravotní pauza může trénink nepříjemně narušit.

Nejdůležitější je chuť a vůle

Nezáleží vůbec na vašem věku ani na pohlaví. Důležitý je váš zdravý způsob života, dodržování určitého denního režimu, zdravé stravování a správný pitný režim. Současně byste si měli hlídat svou tělesnou váhu a případně i sledovat ranní klidový tep nebo měřit krevní tlak. Také byste měli absolvovat základní lékařskou prohlídku, nejlépe se zátěžovým vyšetřením na některém ze specializovaných pracovišť.

Vůbec nejdůležitější je ale vaše chuť a vůle najít si čas k pravidelnému běžeckému tréninku. A to i přes nepřízeň počasí a navzdory vaší lenosti či nabitému pracovnímu programu. Jedině silná vůle a psychická odolnost vám pomohou překonat všechny překážky v přípravě a následně i dobře absolvovat náročný maratonský závod.

Pokud jste se tedy pro maraton rozhodli, je třeba reálně zhodnotit vaše možnosti, podle toho, čeho jste již dosáhli, a stanovit si určitý výkonnostní cíl. Poté zahájit přípravu co nejdříve, nejlépe 6 měsíců před závodem, což může být klidně už v první polovině listopadu.

Musíte přitom počítat s tím, že příprava v zimním období je někdy hodně složitá, především kvůli nepříznivému počasí a brzké tmě. Ne všude jsou totiž dobré podmínky pro běhání na osvětlených cestách nebo na silnicích. To pak budete muset hledat i náhradní program, občasně využívat běžecký pás nebo hlavní část běžecké přípravy přesunout na volné dny.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 19.11.2018 14:29:18

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.