Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V zimním závodu do nebe kralovali Maršánová a Pavlišta

V zimním závodu do nebe kralovali Maršánová a Pavlišta
foto: WINTER SkyRace®

tisková zpráva | 03.12.2018 | přečteno: 2776×

Za krásného i zimního počasí se v sobotu 2. 12. do Liberce sjelo přes 600 natěšených běžců na třetí ročník WINTER SkyRace® 2018. Oproti předešlým dvěma ročníkům se na hlavní trati o délce 21,5 km sešla s přehledem nejsilnější konkurence s elitními závodníky z deseti zemí.

Vítězové Vítek Pavlišta i Lucie Maršánová i přes těžké zimní podmínky zvládli trať ve velmi rychlém tempu a přispěli k velkému zrychlení časů oproti minulému ročníku.

Na startu se kromě velké skupiny hobby běžců postavila i celá řada elitních českých a zahraničních horských běžců a členů sky runningové reprezentace. Češi Vitek Pavlišta, Jiří Petr, Miloš Nykodým, Tomáš Křivohlávek, Tomáš Farník bojovali doslova na krev s elitními Slováky (Andrej Foltín, Miro Hraško), Švýcary (Marco Delorenzzi, Aaron Rozzenico, Marco Delorenzzi) a dalším zástupem „chrtů“.

I startovní pole žen čítalo zajímavá jména jako Lucie Maršánová, Helena Erbenová Karásková, Ivana Sekyrová, Alena Slaná (SK), Anna Korobko (RU) a další.

Rostoucí konkurence byla znát na tempu čela závodu. I přes velmi těžké podmínky (velmi tvrdá a zmrzlá trať, občasný led, náročný technický terén) šel záhy do trháku Vítek Pavlišta a už na prvním výstupu na vrchol Ještědu měl skoro pětiminutový náskok. Vítek Pavlišta se zkušeně svoji pozici hlídal, a nakonec protnul cílovou pásku v rekordu trati a „nadělil“ loňskému vítězi bezmála 8 minut! I to, že se další 4 muži v pořadí vešli pod loňský vítězný čas Jirky Čípy hovoří o velkém tempu závodu.

V ženském poli to bylo přeci jenom o trochu jasnější. Po absenci horkých adeptek na vítězství, Zuzany Kocumové, Zuzana Krchové, Anky Strakové a dalších elitních běžkyň, které bohužel pro nemoc nemohli na závod přijet si šla zkušeně pro vítězství skvěle běžící Lucie Maršánová, která od začátku diktovala tempo a bylo vidět, že jí náročný terén sedí zaslouženě vyhrála. Nakonec pouze o 20 vteřin odolal traťový rekord Zuzany Kocumové, takže i v ženském poli bylo tempo opravdu vysoké!

Závodníci se kromě královské trati opět postavili i na trať WINTER Trail, který nalákala takřka 130 běžců, kteří si chtěli zkusit, jaké to je, běhat v horách v zimě a sněhu. I zde se běželo velmi svižně, vítězi se stali Filip Koudelka a Katarína Třísková.

Premiérově vyrazili také „pejskaři“ na dvou Canicross distancích a přinesli nádhernou energii do závodního dne. Přes 40 pejsků se svými páníčky není na premiéru této disciplíny na WINTER SkyRace® 2018 vůbec špatné a určitě bude zajímavé, kolik se jich sejde na dubnovém COMPRESSPORT JEŠTĚD SkyRace® 2019.

Celý den doprovázela závod kromě nádherných pohledů na zasněžené kopce v okolí i hudba, dětské závody a další aktivity pro děti, testování běžeckého vybavení, široká nabídka jídla i pro vegetariány a vegany a další zajímavosti pro celé rodiny.

WINTER SkyRace® 2018 je již šestým horským závodem SkyRace®, který se pod taktovkou pořadatele Honzy Dušánka běhá na Ještědském hřebeni. Má letní a zimní verzi, kdy letní verze je pořádaná v termínu 13–14.4.2019 a je zároveň mistrovstvím republiky ve SkyRace®.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 03.12.2018 18:16:48

Za krásného i zimního počasí se v sobotu 2. 12. do Liberce sjelo přes 600 natěšených běžců na třetí ročník WINTER SkyRace® 2018. Oproti předešlým dvěma ročníkům se na hlavní trati o délce 21,5 km sešla s přehledem nejsilnější konkurence s elitními závodníky z deseti zemí.
Odkaz na článek

avatar

Jpc muž 03.12.2018 20:24:28

Jirka Čípa zaběhl loni čas 1:52:30 Znamená to, že letos byli rychlejší první 3 muži absolutního pořadí.

avatar

Lemris0 muž 06.12.2018 08:48:41

Protože loni bylo sněhu podstatně víc, tak časy nelze naprosto porovnávat. Tím samozřejmě nechci říct, že by Vít Pavlišta nebyl i tak nejrychlejší. Letos sice byly asi 2cm sněhu, ale jinak kromě pár desítek metrů po namrzlé suti byla trať pěkně rychlá a sníh nijak nevadil. K hooodně hlasité hudbě se vyjadřovat nebudu, někdo to třeba ocení …

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.