Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ještěd SkyRace: Dobrá absolutní konkurence a slabá účast mladých

Ještěd SkyRace: Dobrá absolutní konkurence a slabá účast mladých
foto: COMPRESSPORT JEŠTĚD SkyRace®

Samuel Straka | 22.09.2020 | přečteno: 3399×

V sobotu odstartuje pod Ještědem v Ostašově z jara odložené Mistrovství Česka v SkyRace®. Závod SALOMON Ještěd SkyRace® bude mistrovstvím Česka nejen v absolutním pořadí bez rozdílu kategorií, ale také je vyhlášen jako mistrovství Česka v SkyRace® pro mladé závodníky a závodnice v kategoriích Junior (do 19 let včetně) a U23 (20–23 let).

Ztrátou celé první poloviny sezony se mnoho závodů přesunulo do září a října a podzim se tak docela zahustil. Není tedy divu, že letos možná na Ještědu neuvidíme podobně nabité závodní pole, jako když Ještěd otvírá v dubnu sezonu, mnozí se již nemohou dočkat závodů a ve vysokých horách se ještě neběhá.

Přesto jsou ve startovce zajímavá jména s mnoha reprezentanty a určitě bude na co se v sobotu koukat. Podívejme se, koho můžeme čekat v popředí výsledkové listiny a na podiu (v abecedním pořadí, tučně můj tip na bednu).

MUŽI

Brýdl Pavel

Causidis Marek

Fárník Tomáš (je ve startovce, ale asi poběží v Rakousku v Nassfeldu)

Grün Vojtěch

Hudec Tomáš

Ivanov Nikola

Křivohlávek Tomáš

Maceček Tomáš (je ve startovce, ale asi poběží v Rakousku v Nassfeldu)

Najvert Stanislav

Otevřel Vít

Peter Tomáš

Petr Jiří

– – –

ŽENY

Macurová Barbora

Maršánová Lucie

Rambová Marcela

Rampírová Julie

Ševčíková Petra

Veigertová Gabriela

Pravděpodobně až v pátek se rozhodne, jestli na Ještěd přijede Marcela Vašínová, která v poslední době sbírá vítězství na většině závodů, kterých se zúčastní. Byl by to určitě zajímavý boj dvou nejlepších českých závodnic z loňského ME v SkyRace® v Itálii Marcely a Lucky.

Bude se bojovat nejen o tituly a tradiční skleněné trofeje pro první tři v pořadí. Také důležité body do CZECH RANKING CZSA s koeficientem 1,4 jsou ve hře. A rozhodně není zdaleka jasné, kdo si na závěr sezony odnese hlavní ceny COROS VERTIX Ice Breaker.

Podobně jako v minulých letech je situace ve startovce lepší u starší kategorie U23. Zde k 22.9.2020 bylo sedm dívek a dvanáct kluků. Velkou favoritkou na titul zde asi je Bára Macurová, která se prosazuje i v absolutním pořadí a na MČR v SkyMarathon na Černé hoře vybojovala ve velké konkurenci třetí místo. Při předpokládané neúčasti Tomáše Fárníka pak má asi největší šanci se stát nejlepší z mladých v CZECH RANKING CZSA a získat jako cenu špičkové hodinky COROS VERTIX Ice Breaker. Na čele kategorie U23 by s ní asi měly bojovat Julie Rampírová a na loňském Youth World Skyrunning Champs v Itálii nejúspěšnější Gábi Veigertová. V klukách U23 pak je situace otevřenější a při neúčasti největšího favorita této kategorie na titul Tomáše Fárníka tam nevidím úplně jasného favorita. Předpokládám, že na čele budou o bednu bojovat bráchové Honza a Martin Bořilové, Vojta Růžek a Ondra Jílek.

Situace v kategorii JUNIOR je pak docela tristní, když ve startovce byli k vidění jen čtyři kluci ročníku 2001 a ani jediná holka. Tedy je reálná situace, že v kategorii Junior dívky nemusí být ani udělen titul. Možná by si kluci a holky, kteří to myslí s běháním v horách trochu vážněji, měli uvědomit, že je potřeba, aby byli vidět v závodech.

Věřím, že příští MS mladých v Itálii v roce 2021 se již konat bude a zvláště v mladších kategoriích zde je větší šance na úspěch. Těžko však tam můžeme poslat naše mladé (nebo nejmladší), když se neukáží ani na svém MČR. Nebo snad opravdu nemáme v Česku mladé kluky a mladé holky, kteří by nestáli o to stoupnout si na bednu MČR a ukázat, že mají na to reprezentovat Česko na MS? Ještě je čas se registrovat. Myslím, že i na místě ta možnost před závodem bude.

Autor je předsedou Czech Skyrunning Association, článek původně vyšel na serveru Skyrunning.cz a byl převzat se souhlasem autora.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

sstraka 22.09.2020 14:48:16

V sobotu 26.9.2020 odstar­tuje pod Ještědem v Ostašově z jara odložené Mistrovství Česka v SkyRace®. Závod SALOMON Ještěd SkyRace® bude mistrovstvím Česka nejen v absolutním pořadí bez rozdílu kategorií, ale také je vyhlášen jako mistrovství Česka v SkyRace® pro mladé závodníky a závodnice v kategoriích Junior (do 19 let včetně) a U23 (20–23 let).
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.