Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Skyrunningovou sezonu ukončí sobotní JEŠTĚD Winter Skyrace

Skyrunningovou sezonu ukončí sobotní JEŠTĚD Winter Skyrace
foto: WINTER SkyRace®

Jan Bořil | 03.12.2019 | přečteno: 3654×

Stejně jako posledních pár let, i letos bude posledním dostaveníčkem českých skyrunnerů liberecký Ještěd, konkrétně JEŠTĚD Winter Skyrace©. Na jeho svazích závodníci překonají 21 km, 1250 metrů převýšení a hned dvakrát se ocitnou na nejvyšším bodu. Kdo bude útočit na vítězství v závodě a kdo si odnese celkový pohár za vítězství v CZECH RANKING CZSA – dlouhodobé české skyrunningové soutěži?

Těžko říct, jestli bude sněžit, pršet nebo bude mrazivé slunečno, je ale jisté, že už toto sobotu se pod Ještědem potká celá řada závodníků všech úrovní. Kromě klasické trasy Skyrace© (21 km, 1250 +) je čeká i méně náročný Trail (12 km, 800 +) a Easy (5 km, 170 +). Pro děti jsou připraveny dětské závody a všechny tři hlavní varianty je možno jít i se psem v rámci canicross závodů. Start hlavní kategorie je ve 11:30 a dá se očekávat, že na čele to bude bitva jako vždy.

Kdo je favoritem? V mužích zcela jednoznačně Jiří Čípa, který si tím pravděpodobně potvrdí i druhé místo v dlouhodobé skyrunningové soutěži. Pronásledovat ho bude celá řada zvučných jmen – Jiří Petr (loni celkově čtvrtý), Vlastimil Lysák, Jan Venca Francke, Pavel Brýdl nebo smečka orientačních běžců: Matouš Fürst, Vojtěch Sýkora a David Procházka. Překvapit ale může každopádně úplně kdokoliv.

„V mužích tam je to asi jasné, favoritem je Jirka Čípa. Se vším respektem k ostatním klukům, podle mě půjde stylem start-cíl,” říká Honza Dušánek, pořadatel závodu a velký průkopník skyrunningu v ČR. “V ženách je to složitější, ale asi bych řekl Kačku Matrasovou, hlavně jsem ale zvědavý na Zuzku Kocumovou, když teprve před pár týdny rodila. Nicméně asi půjde kratší, 12km trať.“

V ženách je situace velmi nepřehledá, z loňských žen na předních pozicích se totiž účastní pouze Anna Štičková. Favoritky musíme hledat jinde, je jich ale i tak celá řada – Barbora Vyhnálková, Eva Žáčková, Kristýna Skupieňová, Elen Šimonová nebo Martina Hampejsová, především ale Kateřina Matrasová. Pole žen je nicméně velmi roztříštěné, a ještě více než v mužích platí, že překvapit může takřka jakékoliv jméno. Na poslední chvíli se přihlásila i loňská vítězka Lucie Maršánová nebo Helena Erbenová Karásková, členka síně slávy XTERRA.

Spolu s hlavním závodem bude vyhlášeno i dlouhodobá česká skyrunningová soutěž – CZECH RANKING CZSA. Letos je v něm zařazeno šest závodů – Compressport Ještěd Skyrace©, Czech Energy Team Perun SkyMarathon, LHUT, Renault KILPI Beskydská 7, Černá Hora Skyrace© a Winter Ještěd Skyrace©.

V mužích už má jisté vítězství Tomáš Maceček, ačkoli se posledního závodu série nezúčastní. O druhé místo může teoreticky bojovat spousta lidí, pravděpodobně si jej ale uzurpuje Čípa. Boj o třetí místo se pak uskuteční mezi Petrem, Brýdlem a Lysákem. Všichni mají podobně bodů, bude to tedy velmi napínavé!

V ženách může o umístění na bedně bojovat hned 17 závodnic, dle aktuálně přihlášených se ale o na bedně pravděpodobně porvou Eva Žáčková, Kateřina Matrasová, Elen Šimonová a Martina Hampejsová. Dost možná na ní ale zůstane i některá z aktuálně vedoucích závodnic – Ožanová, Cichá nebo Ševčíková.

Dušánek upozornil, že na vrcholku Ještědu je již sníh a je možné, že se poprašek objeví i v nižších polohách. “Pokud ne, tak aspoň bude trať velmi tvrdá a pevná, takže pak budou rychlé časy,“ uvedl a představil též novinku pro příští rok – Ještěd 24, týmový závod na 24 hodin. Ten se uskuteční 15. února.

„Závody na Ještědu byly vždycky tak trochu týmové a v partě, kdy se nějak vyhecoval kámoši, tak jsem si řekl, že to zkusím někam posunout. Nechtěl jsem to jak jiné 24hodinovky, které se běhají jednotlivě nebo po dvojicích a závodníci jsou pořád unavení, ale hlavně jako závod v partě, kde je i hodně zábavy, proto v pěti lidech. Dole ve stanu to bude pořádný rock’n’roll.“

Úspěšný pořadatel dodal, že s rostoucím vytížením se nebrání rozšíření svého týmu. Takže pokud máte zájem, neváhejte dát Honzovi vědět!

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

BorekJ muž 03.12.2019 19:41:03

Stejně jako posledních pár let, i letos bude posledním dostaveníčkem českých skyrunnerů liberecký Ještěd, konkrétně JEŠTĚD Winter Skyrace©. Na jeho svazích závodníci překonají 21 km, 1250 metrů převýšení a hned dvakrát se ocitnou na nejvyšším bodu. Kdo bude útočit na vítězství v závodě a kdo si odnese celkový pohár za vítězství v CZECH RANKING CZSA – dlouhodobé české skyrunningové soutěži?
Odkaz na článek

avatar

Jpc muž 06.12.2019 09:07:45

Bohužel, Jirka Čípa nedorazí. Silná viróza.

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.