Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

MARATONSKÁ TURISTIKA: New York City Marathon aneb poprvé v Americe

MARATONSKÁ TURISTIKA: New York City Marathon aneb poprvé v Americe
foto: New York Marathon

Eliška Anna Kubičková | 12.11.2019 | přečteno: 4172×

V září 2018 jsem na maratonu v Ostravě vyhrála hlavní cenu v tombole, což bylo startovné na New York City Marathon, včetně ubytování a cesty. Závod byl v neděli, já jsem přijela již ve čtvrtek odpoledne. Doma sestoupila teplota pod bod mrazu, ale v zámoří vládlo babí léto.

První večer v New Yorku jsem věnovala projížďce vyhlídkovým autobusem. Zrovna probíhal Halloween, ulice byly plné barevných masek, některé taky obsluhovaly v restauraci nebo řídily autobus.

V pátek ráno jsme vyběhli s norskými kolegy do Central Parku, kde už stála tribuna a cílová brána. Potom jsme si byli vyzvednout startovní čísla. Odpoledne jsem chodila po obchodech a slavných ulicích jako je Times Square a Broadway. Snažila jsem se hodně spát, ale usnout v centru města není úplně jednoduché. Světlo a hluk jsou přítomny 24 hodin. Průvodce na vyjížďce říkal, že místní obyvatelé oceňují bohatý noční život.

V sobotu jsem jela na výlet na New Jersey, kde je z pobřeží dobře vidět symbol Ameriky – socha Svobody. Neměla jsem už čas jet přívozem na ostrov, kde socha stojí, ale z Liberty State Park, který touto dobou září nádhernými barvami, je taky pěkná vyhlídka. Nejlepší doprava z centra je podzemní dráhou Path a potom vlakem.

Večer před závodem jsem zašla na pizzu, abych měla nějaké teplé jídlo. V noci se posouvaly hodiny, protože končil letní čas. Ráno jsem našla docela rychle svoji skupinu. Doprava na start je možná dvojím způsobem – buď přívozem nebo autobusem, vybranou volbu je třeba vyznačit v profilu na stránce závodu.

Start více než 50 tisíc běžců probíhá ve vlnách, takže později startující čekají i více než dvě hodiny. Ráno je chladné a od moře fouká, je dobré mít fólii nebo starou deku. Pořadatelé mají rozpis, kdy jdete do koridoru. Pokud zmeškáte jeho uzavření, musíte čekat na start další skupiny. Všechny protesty opozdilců jsou marné, do zavřeného koridoru nikoho nepustí. Toalety jsou k dispozici pouze v koridoru a závodníci jsou varováni, aby nechodili na toaletu pod most pod sankcí diskvalifikace. Bohužel jsem nevěděla, že je v koridoru připravené bohaté občerstvení.

Starty jednotlivých vln doprovází výstřely z děla a píseň New York, New York z muzikálu West Side Story. Po startu se běží přes most Verrazzano-Narrows Bridge, který spojuje Staten Island a Brooklyn. Dále se běží přes Queens a Bronx na Manhattan, na který se přibíhá od severu přes Harlem. Závěr závodu je v Central Parku. Tady čeká běžce medaile, taška s občerstvením a teplé pončo, které je třeba si předem objednat.

A čím nás může závod překvapit? Trať je dost zvlněná, psychicky náročné jsou úseky po hlavních třídách Manhattanu, které napohled končí v nekonečnu. Občerstvovací stanice nabízejí až do 20. míle jen nápoje, ale po trati je mnoho „dobrovolníků“, kteří dávají běžcům ovoce, cukrovinky a další pochoutky.

Proběhnout se New Yorkem bez provozu je speciální zkušenost. Největším zážitkem je ovšem atmosféra. Davy fandících diváků, hudební doprovod, který běžce žene do cíle, v takové míře prostě nejde zažít jinde než na největším maratonu na světě.

Fotogalerie: https://www.behej.com/…ork-marathon

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

elize žena 12.11.2019 09:51:38

V září 2018 jsem na maratonu v Ostravě vyhrála hlavní cenu v tombole, což bylo startovné na New York City Marathon, včetně ubytování a cesty. Závod byl v neděli, já jsem přijela již ve čtvrtek odpoledne. Doma sestoupila teplota pod bod mrazu, ale v zámoří vládlo babí léto.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.