Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Jaroslav Martínek - dám to za 2:53!

ROZHOVOR: Jaroslav Martínek - dám to za 2:53!
foto: archiv behej.com

Radek Leszczynski | 18.12.2008 | přečteno: 7329×

Bydlí nedaleko Olomouce. Po dlouhých osmnácti letech běžeckého „nicnedělání“ se rozhodl, postavit se na start svého prvního maratonu a to těsně před svými 40. narozeninami. Jarda kývl na nabídku redakce behy.cz a bude se nám průběžně a pravidelně svěřovat se svou přípravou na PIM 2009.

Co tě vedlo k rozhodnutí, postavit se poprvé v životě na start maratonu, a to hned s cílem 2:53 hod?

Před rokem mi kamarád řekl, že jede na PIM. O půl roku později se mi další kamarád také zmínil o svém prvním startu. Já jsem si však sám sebou nebyl jistý. Ale tahle myšlenka mě tak nahlodala, že jsem se nakonec taky rozhodl a volba padla na PIM 2009. Prahu mám moc rád a mám tam i kamarády, kteří mě podrží. Původně jsem přemýšlel o čase 3:00 hodiny, ale pak jsem trochu počítal a teď mi to prostě vychází rychleji.

Jakou nejdelší trasu jsi vlastně běžel při tréninku nebo závodě?

Myslím, že závodně to byl půlmaraton a teď nedávno jsem si dal na zkoušku 25 km a musím říct, že nohy běžely jak víno.

Obecně ti asi vyhovují delší trasy, že? Nebo máš rád i rychlost?

Cítím to tak, že čím delší, tím lepší. Jako každému, i mně se stane, že třeba po třetím kilometru zjistím, že to nejde a pak raději trénink zabalím. Ale většinou se mi daří požadované tempo stabilizovat a třeba i mírně zrychlit. A to je pak radost běžet.

Jak si představuješ svůj trénink během zimy a jara? Máš nějaký speciální plán na míru?

Takovou cílenou přípravu jsem začal v říjnu a objem chci držet zhruba na 400 km měsíčně. Časem se to možná podaří ještě o 100 km zvýšit. Je to dávka, kterou jsem schopen nějak skloubit s mou prací a hlavně s rodinou a v pohodě to zvládám. Nebere mi to energii. Vlastně mi ji takový trénink spíše dodává. Budu improvizovat z týdne na týden podle toho, jak budu mít čas. V závěru pak chci zkusit tréninkový plán Pavla Baběráda s tím, že si ho mírně upravím podle sebe.

Jsi členem nějakého klubu? Máš trenéra nebo sparingpartnera?

Asi jsem už dost starý na to, abych běh s někým konzultoval. Hodně věcí se člověk může naučit sám, popř. i na webu je tolik zajímavých informací a článků, že asi už v mých letech nemám tu potřebu mít trenéra. To už by bylo bráno příliš vážně a to já právě nechci. Já si potřebuji tak trochu "hrát“ a pak je to relaxace. Ale přesto – jsem členem AK Olomouc s tím, že můj syn je v přípravce a já jsem byl později přemluven, abych zkusil delší tratě. A víceméně náhodou a z recese ještě běhám za tzv. Virtualis Team Olomouc. Tehdy šlo o účast v BOBR Cupu (extremní štafetový závod, pozn. redakce) a sháněli běžce. Běhám většinou úplně sám.

Upřímně, máš na to, zaběhnout maraton za 2:53 hod? Nevsugeroval sis jen svůj sen? Přece jen ti bude 40 let.

Je to trochu troufalost, ale kdybych tomu nevěřil, takhle bych to veřejně ani neříkal. Může se však stát cokoliv- zranění, nemoc, nebo bude závod extrémně těžký. Pokud to zaběhnu nad tři hodiny, budu zklamán. Je to však jen hra a stát se může opravdu cokoliv a svět se nezboří.

Jaké závody ještě hodláš zvládnout do startu maratonu? Budeš si pečlivě vybírat, nebo ti to je jedno?

Počítám, že to bude tak maximálně 6 závodů tady na olomoucku a 14 dní před PIMem ještě snad zvládnu Hanácký 1/2maraton. Potom už to bude víceméně jen odpočinek a čekání.

Běháš závody spíše výjimečně, nebo je to pravidelná náplň každého víkendu?

Tohle je podřízené rodinnému rytmu. Běhám závody, které jsou v nejbližším okolí Olomouce, a když je čas, vyrazím i na závod vzdálený. Teď jsem vyhrál Velkou cenu Olomouckého kraje (seriál asi 35 závodů během roku, pozn. redakce), ke konci šlo hlavně o to ohlídat si, aby mi neunikly poslední body. Když je hezky, beru s sebou svého kluka, který to zatím postupně vstřebává a někdy se i postaví na start. Učím ho, aby se nedíval na svoje umístění, ale jen na čas, a na to, jak se mu běží.

Kolik času budeš věnovat odpočinku? Co pro tebe znamená regenerace?

V momentě, kdy cítím, že nohy začínají zpomalovat, tak toho prostě nechám. Ale zatím cítím velkou energii a můžu si dát třeba 2 – 3 těžší tréninky během týdne, jinak jsou to volnější běhy. Ve volném dnu hodně strečuju. Dám si třeba i to pivo, i dvě. Někdy zaměním běh za fotbal, kolo, nebo to může být i obyčejná procházka s rodinou.

Takže se vůbec nebojíš, že by se dostavil únavový syndrom?

Věřím tomu, že mám ten šestý smysl, díky kterému se snad umím v tréninku včas zklidnit. Taky je to i v psychice. Když fotbalista vyhraje zápas, tak určitě zregeneruje dřív, než kdyby skončil debaklem. Já to mám podobně. Pokud se mi daří, jsem v pohodě fyzicky i psychicky.

Ale do startu zbývá dlouhých 5 měsíců, a podle tvých slov tě čeká v podstatě každodenní trénink. Opravdu nemáš obavu, že bys to po motivační stránce nevydržel a třeba bys trénink začal i šidit?

Ten maraton, to není vlastně to hlavní. Je to jen ta třešnička na dortu. Mě baví ten samotný běh, trénink, prostě to všechno kolem. A nezávisle na tom, jestli ten maraton bude nebo nebude, tak já chci běhat 6 dní v týdnu. Start a proběhnutí cílem je dárek k mým čtyřicátým narozeninám. Já nemůžu a nechci myslet jen na trénink a maraton. Co pak po maratonu?

Kde trénuješ? Co Ti více vyhovuje? Terén, silnice, dráha?

Bydlím na rovině, Haná je jedna velká placka. Kousek za Olomoucí je CHKO Litovelské Pomoraví. Tam je krásná příroda a mám tam svoje trasy a okruhy. Můžu tam běhat do omrzení. Ale často jezdím na služební cesty, takže s sebou beru běžecké věci a užívám si neznámou přírodu, kopce, nebo třeba i pláž. Co se týká dráhy, je to nutné zlo před závodem.

Věnuješ se i jiným sportům? Dosáhl jsi v nich třeba nějakých úspěchů?

Tak v podstatě v současné době ani ne, tedy kromě toho, že od malička hraji fotbal, respektive malou kopanou. Už asi 5 let se držíme s naším týmem v 1. lize. Je to trochu náročné, skloubit závody a zápasy. Tímto se klukům moc omlouvám, že některý zápas musím vynechat.

A co cyklistika? To je často doplňkový sport běžců.

Trošku odbočím. Mám zajímavou práci v oblasti podpory cyklistické dopravy v ČR a pracuji na různých projektech. Mám dokonce i služební pracovní kolo. Takže často vyjíždím na služební cesty na kole. Jsem rád, že i když moje práce není úplně snadná, tak se přesto se cítím velice svobodně a mám dost prostoru na svůj běh.

Co ti pomáhá, když se ti nechce běhat? Jak se v tomto dokážeš namotivovat?

Já říkám – jsem unavený, jdu si zaběhat. Pro mě je to zaručený způsob, jak si odpočinout, jak nabrat energii nebo se uvolnit od problémů v práci. Zjistil jsem, že po pětačtyřiceti minutách běhu je problém vyřešený nebo se úplně rozplyne. Nechce se mi, jen když mám jít pozdě večer, v zimě.

Máš nějaké zdravotní problémy, které by ti mohly komplikovat přípravu nebo samotný start?

Asi je to koleno, ale moc to neřeším, protože po deseti minutách běhu přestává bolet. Pak ještě pobolívá achilovka. Není to nijak vážné a dá se s tím normálně běhat a žít. Ale mám to už léta, tak proto jsem z toho relativně klidný.

Jak „zvládáš“nekonečnou nabídku běžeckého oblečení a bot? Nebo je ti jedno, co koupíš a v čem běháš?

Chci běhat v kvalitním a pohodlném oblečení. Je rozdíl, jestli máš na sobě obyčejné bavlněné triko nebo speciální dres určený na běh. Co se týká bot, moc tomu nerozumím, ale dobře mi sedí adidasky. Ale zásadně si nekupuju boty o číslo větší. Musím je mít přesně na míru. Nedávno jsem si koupil přes e-shop speciální rychlostní boty na maraton. Netrvám na nejnovějších luxusních modelech, ale kvalita musí být.

Zmínil ses o své rodině. Jsi tedy ženatý. Kolik máš vlastně dětí? 

Mám tři děti. Nejstarší syn má 11 let, a dvě dcery 7 a 2 roky. Když je hezky, uděláme si společný výlet na závody. Ale to je jen tak pětkrát za rok.

Za redakci behy.cz děkuji za rozhovor a těšíme se na další postřehy a zkušenosti z tvé přípravy na první maraton a držíme palce.


JAROSLAV MARTÍNEK -profil
• Narozen: 1969
• Klub: AK Olomouc a Virtualis Team Olomouc
• Trenér: ne
• Stav: ženatý, tři děti
• Max.TF: 190/min., min.TF: 50/min.
• Osobní rekordy (z letošního roku):
• 1 500 m – 4:27 min. (1,5 h po 3,0 km)
• 3 000 m – 9:26 min.
• 5 km – 16:35 min.
• 10 km – 34:55 min.
• ½ maraton – 1:17:25 hod.
Seriál o přípravě Jaroslava Martínka je mimo jiné věnován běžcům z bývalé tréninkové skupiny – Danu Orálkovi a expo Radku Cingálkovi a bývalému trenérovi Jiřímu Sequentovi, kteří stáli u jeho běžeckých základů.

 

Komentáře (Celkem 21)

Nalezené položky: 22 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Ivo Domanský 18.12.2008 09:41:47

S touto anamnézou (výkony, i když staršího data, na tratích od 1500m do 10000m) a ve věku 40 let lze o plánovaném výkonu reálně uvažovat. Organismus některých veteránských běžců, kteří měli dlouhou přestávku, ale udržovali si základní fyzičku jiným způsobem, reaguje na nové tréninkové impulzy překvapivě pozitívně.
P.S.: Nemá být místo „Zingálek“ Cingálek?

avatar

Martinek muž 18.12.2008 12:08:57

>> Ivo Domanský, 18. 12. 2008 09:41:47

Taky jsem překvapen, jak tělo reaguje pozitivně na běh. Pravda ale je, že jsem musel začít velmi pomaličku. Více než rok jsem potřeboval na to, abych se vůbec dostal do běžecké pohody.
P.S. Jmenoval se opravdu Cingálek. Už jsem zapomněl jeho křestní jméno.

avatar

Líšnice

maraton: 2:52:51 (2002)

Láďa Tarant 18.12.2008 13:21:15

Pod pojmem troufalost si tedy představuji něco jiného než dát maratón za 2:53, když desítku mám pod 35, půlku pod 1:18 a na přípravu 5 měsíců.

avatar

Praha 5

10 km: 0:39:46 (2002)
půlmaraton: 1:31:00 (2004)
maraton: 3:16:59 (2004)

mirekk muž 18.12.2008 14:11:14

>> Martinek, 18. 12. 2008 12:08:57

Díky za upozornění, opraveno na Cingálek. Pokud někdo bude vědět křestní jméno, doplníme.

avatar

Ivo Domanský 18.12.2008 15:37:13

>> mirekk, 18. 12. 2008 14:11:14

Radek Cingálek, jeden z nejlepších běžců 90. let. Dodnes drží TR na Žebrácké pětadvacítce, se kterým nehnuli ani Keňani. V pozdější době se ¨věnoval více triatlonu, nějakou dobu byl dokonce trenérem jihokorejské reprezentace. Bohužel již není mezi námi, zákeřná nemoc jej přemohla.

avatar

Martinek muž 18.12.2008 15:45:40

>> Láďa Tarant, 18. 12. 2008 13:21:15

Je to spíše ústa, či respekt k marathonu. člověk nikdy neví. Hodně se mluví o „zdi“ na 35 km … Také se říká, že PIM je hodně pomalý.

avatar

Martinek muž 18.12.2008 15:52:12

>> Ivo Domanský, 18. 12. 2008 15:37:13

Taky jsem o tom slyšel a nechtěl jsem tomu věřit. To jsou paradoxy života. Tuším, že umřel na rakovinu plic – „běžec“?! To mě štve, že ho už nebudu moci pozdravit a poškádlit, tak jak jsme to dělali za mlada. Nicméně při závodě mě stejně vždy utekl.

avatar

SABZO Praha

Celkem 1988,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:06 (1991)
maraton: 3:42:45 (1992)

Tomáš
Miřejovský
muž
18.12.2008 16:35:44

>> Martinek, 18. 12. 2008 15:52:12

Radek Cingálek bohužel už dávno zemřel. Příčinou jeho smrti byla rakovina lymfatických uzlin (pravděpodobně Hodgkinův lymfogranulom),ni­koliv rakovina plic.

avatar

pavel42195 muž 18.12.2008 17:19:28

>> Martinek, 18. 12. 2008 15:45:40

Ahojky, velmi dobře chápu Tvé oprávněné obavy. Je to hodně o dobrém rozložení sil a psychice. Pokud budeš makat, vůbec by mě nepřekvapil čas okolo 2:40 hod. Hodně štěstí!!! Pavel

avatar

Praha

maraton: 2:40:24 (2010)

VlastaK muž 18.12.2008 18:17:51

Co si mám představit pod pojmem osmnáct let běžeckého „nicnedělání“? Znamená to za poslední rok 35 běžeckých závodů a k tomu posledních pět let pravidelné fotbalové zápasy v 1. fotbalové lize?

Navíc s těmi časy osobních rekordů, kterými se pan Martínek prezentuje, si myslím, že i ve čtyřiceti by ten výkon mohl být o dost lepší než 2:53 hod.

Pozn. na závěr: Časy na kratších tratích spíš napovídají tomu, že pan Martínek je rychlostní typ běžce a ne vytrvalostní – srovnání času na 1500 m, 5000 m a půlmaratonu vychází tak, že ten půlmaraton byl zaběhnut o minutu pomaleji než by mohl být.Jinak s časem na 5000 m vychází maratón na 2:41 hod. Když se připočítá vyšší věk, tak pěkný cíl by byl maratón za 2:48 hod. To by pak bylo i zajímavé čtení o přípravě pana Martínka. Co takhle to trochu přehodnotit?;-)

avatar

Martinek muž 18.12.2008 21:22:18

>> VlastaK, 18. 12. 2008 18:17:51

Ten cas 2:53 vznikl tak, ze jsem napsal svemu kamaradovi Radkovi (ktery napsal clanek), ze to asi zabehnu za 2:53 a tak vznikl tento cas. Sam ale vim, ze je to velmi opatrny cas, osobne pobezim na 2:48, 2:45. Je mi to ale celkem jedno. Proste si to chci uzit. Pobezim naplno, jak nohy pujdou. Jinak ta prvni fotbalova liga – to je mala kopana v Olomouci – pravda je, ze hraji stred a soupere nicim tak, ze ho ubeham. A ten pulmaraton – to je pravda – to jsem jeste zabehl v dobe, kdy jsem teprve zacinal znovu behat.

avatar

Martinek muž 18.12.2008 21:31:42

>> pavel42195, 18. 12. 2008 17:19:28

Řekl jsem 2:53, ale sotva jsem to řekl a zveřejnil, tak jsem dostal chuť to začít dělat naplno. Takže místo 400 km měsíčně, už běhám 450 km a k tomu docela kvalita. Budu referovat. Ale jak už jsem psal a budu psát – hlavně si to teď užívám. Když máš vyřešenej základ – rodinu a práci, tak je psychika v pohodě a běh bereš jen jako hru. To je možná ta největší síla.

avatar

Martinek muž 18.12.2008 21:33:26

>> Tomáš Miřejovský, 18. 12. 2008 16:35:44

Sorry, to mi řekl Dan Orálek. Každopádně nic to nemění na skutečnosti, že už není mezi namí.

avatar

Martinek muž 18.12.2008 21:44:00

>> VlastaK, 18. 12. 2008 18:17:51

Jo a jëště k těm 35 závodům -stačilo odběhnout jen 12.

avatar

Praha

maraton: 2:40:24 (2010)

VlastaK muž 19.12.2008 06:29:12

>> Martinek, 18. 12. 2008 21:22:18

Děkuji za odpověď a přeji úspěšnou přípravu s dosažením daného cíle.

avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154892,3 km
Minulý měsíc 851 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 19.12.2008 17:50:41

>> Martinek, 18. 12. 2008 15:45:40

PIM není pomalý, pokud vyjde počasí (chladno), tak je rychlý dostatečně (viz PIM 2004, z kterého má dost lidí osobáky).

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

Aura: 2920

Exploser muž 19.12.2008 23:17:28

>> Martinek, 18. 12. 2008 15:45:40

Jsem přesvědčen, že to Jarda na 99% dá, tedy pokud se nestane něco mimořádného, určitě mezi 2:45 – 2:55. Je těžké tipovat přesný čas hned na 1. maraton, ale v tomto rozmezí by to mělo určitě být. Jardu znám a vím, že neuvěřitelně překypuje energií, která se u něho akumulovala během dlouhé běžecké „přestávky“.

Motto: In God is our trust.
avatar

Martinek muž 20.12.2008 21:22:52

>> Exploser, 19. 12. 2008 23:17:28

Vidím to stejně. To 1–2% symbolizuje dnešní trénink, kdy jsem doslova „zkolaboval“ při volném běhu na 26 km. začínal jsem na 4:10/km a končil na 5:04/km, přičemž jsem doběhl jen silou vůle. Nepamatuji, že by nějaký závod sebral tolik sil, jako dnešní „proběhnutí“. Večer jsem ani nebyl schopen doběhnout autobus.

avatar

Holubice - Kozinec

Celkem 2647 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 4:52:13 (2005)

Palo muž 21.12.2008 23:55:43

Ako poznam Jardu, tak ten to da s prstom v nose.
Pri jeho neskonalej eneregii, ktoru ma v sebe to bude prenho sranda :-).
Jardo drzim ti palce!
 

avatar

Martinek muž 22.12.2008 18:10:25

>> Palo, 21. 12. 2008 23:55:43

Díky za důvěru. Jen k tvé identifikaci. Jsi to ty, co jsi mi sliboval marathon na Slovensku a popíjeli jsme spolu v Žilině na konferenci?

avatar

Holubice - Kozinec

Celkem 2647 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 4:52:13 (2005)

Palo muž 05.01.2009 10:34:20

>> Martinek, 22. 12. 2008 18:10:25

Ano, som to ja :-).

administrator 03.04.2010 13:32:41

Bydlí nedaleko Olomouce. Po dlouhých osmnácti letech běžeckého „nicnedělání“ se rozhodl, postavit se na start svého prvního maratonu a to těsně před svými 40. narozeninami. Jarda kývl na nabídku redakce behy.cz a bude se nám průběžně a pravidelně svěřovat se svou přípravou na PIM 2009.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 22 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.