Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Duch maratonu přichází do Evropy

Duch maratonu přichází do Evropy
foto: archív filmu Spirit of the Marathon

Petr Kostovič | 17.01.2009 | přečteno: 11521×

Na podzim roku 2007 dokončil americký režisér John Dunham filmový snímek „Spirit of the Marathon“. Na filmovém festivalu v Chicagu v roce 2007 získal cenu diváků, na Mammoth festivalu v Californii v témže roce dokonce hlavní cenu. Zdá se, že v letošním roce se konečně dočkáme i v Evropě.

Film Spirit of the Marathon měl světovou premiéru v pátek 5. října 2007, den před startem Chicagského maratonu. Režisér filmu, John Dunham, tehdy poskytl rozhovor pro Behej.com. „Jak se liší tento film od jiných filmů, které byly o maratonu natočeny?“ ptali jsme se jej. John Dunham použil v odpovědi slova vynikajícího amerického vytrvalce sedmdesátých let, Franka Shortera: „Maraton, to jsou vlastně dvě disciplíny,… jedna na úrovni elitních běžců, při níž se utkávají  světoví  atleti a druhá, která je o obyčejných lidech běhajících z jiných důvodů.“


Plné znění rozhovoru s režisérem Johnem Dunhamem


A tak se herci v tomto filmu stávají dva elitní atleti, americká rekordmanka Deena Kastor a Daniel Njenga. Vedle nich ve snímku vystupují čtyři rekreační běžci. Jejich příběhy jsou průřezem osudů běžců maratonského startovního pole, v němž každý z účastníků má svou motivaci proč běžet maraton.

Ryan Bradley se pokouší kvalifikovat se na Bostonský maraton, když v minulosti mu kvalifikace unikla o 11 sekund. Leah Caille je svobodná matka připravující se na první maraton. Běh jí pomáhá odrazit se ze dna, na něž se dostala během nevydařeného manželství. Ztratila přitom navíc kondici a přibrala na váze. Jerry je zase sedmdesátiletý důchodce, který touží po tom uběhnout maraton společně se svou čtyřicetiletou dcerou a Lori O’Connor poběží stejně jako Leah svůj první maraton. Jejím cílem je získat finanční prostředky pro nadaci, která ji pomohla v dětství najít adoptivní rodiče.

Kromě těchto postav ve filmu vystupují i vynikající vytrvalci minulosti a současnosti Frank Shorter, Grete Waitz, Alberto Salazar, Paula Radcliffe nebo Paul Tergat. Záběry z dob historie maratonu ukazují Abebe Bikilu nebo Emila Zátopka.

Emoce a vášeň – to si asi slibujeme od podobného snímku. Věřme, že američtí tvůrci nás nezklamou a příběhy Ryana, Leah, Lori a Jerryho nám dají motivaci pro vlastní maratonské zážitky.

Uvedení do evropských kin je plánováno na duben 2009. Nedočkavci mohou film zakoupit prostřednictvím e-shopu na webových stránkách filmu. Cena 1 kopie formátu DVD je 22 USD.

Trailer k filmu Spirit of the Marathon

 


 

Web filmu

E-shop filmu

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Vrbno pod Pradědem

Celkem 40 km
Minulý měsíc 0 km

jsemlump muž 17.01.2009 12:55:04

Tak podle toho videa na youtube si myslím, že by to mohl být zajímavý dokument – hlavně pro běžce. Jen se bojím té Angličtiny… kdyby byly titulky, tak by to bylo super :)

Motto: Nehraji na hodiny, minuty, vteřiny - já běhám pro krásu pohybu.
avatar

Litoměřice,Brno

Celkem 690 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:23 (2010)
maraton: 3:28:23 (2007)

mr.pohoda muž 17.01.2009 19:46:35

Perfektní film, díky za tip! Angličtiny se není třeba bát, přišla mi ve většině případů krásně srozumitelná.

Motto: http://ski-map.net - nejlepší lyžařská mapa celé Evropy
avatar

Olomouc

Celkem 10048 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:10 (2013)
půlmaraton: 1:40:40 (2012)
maraton: 3:58:26 (2009)

tomaz muž 19.01.2009 13:41:49

Premiéra v říjnu 2007 a sem film dorazí už v dubnu 2009? Super. Ještě že máme tu „pirátskou zátoku“. ;-)
Jinak souhlas, že angličtina je vesměs pohodlně srozumitelná a film sám o sobě zajímavý.

Motto: Only those who risk going too far, can possibly find out how far they can go...

administrator 03.04.2010 13:32:43

Na podzim roku 2007 dokončil americký režisér John Dunham filmový snímek „Spirit of the Marathon“. Na filmovém festivalu v Chicagu v roce 2007 získal cenu diváků, na Mammoth festivalu v Californii v témže roce dokonce hlavní cenu. Zdá se, že v letošním roce se konečně dočkáme i v Evropě.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.