Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Boston: Nejstarší maraton světa již v pondělí

Boston: Nejstarší maraton světa již v pondělí
foto: Miloš Škorpil

Mirek Hasal | 17.04.2009 | přečteno: 9548×

V pondělí startuje již 113. ročník nejstaršího maratonu na světě, Bostonu. Hodně přes dvacet tisíc běžců na startu, skvělá kulisa po trati a letos i účast slovenského expremiéra Mikuláše Dzurindy. To jsou lákadla na pondělí dopoledne. ČLÁNEK OBSAHUJE VIDEO

Od roku 1924 se běhá stále stejná trať. Klikatí z města Hopkinton ve výšce 140 metrů nad mořem a končí v centru Bostonu na úrovni moře. Mohlo by se zdát, že profil trati je snadný, ale mnoho seběhů a výběhů dělá z tohoto závodu naopak jeden z nejtěžších na světě.

Pověstný 800 metrů dlouhý kopec Heart Break Hill nacházející se na 34. kilometru je tak opravdovou maratonskou zdí. U profesionálů často rozhoduje o vítězi a amatérům ukáže, co to znamená sáhnout si na dno svých sil.

Bostonský maraton je převážně americkou záležitostí. Zatímco u ostatních velkých amerických maratonů je podíl cizinců velký, v Bostonu nepřekračuje deset procent. Pokud byste měli zájem se zúčastnit, nestačí jen peníze na cestu. Je třeba splnit kvalifikační limit, který je stanoven pro různé věkové kategorie.

Limit musí být splněn na některém z maratonů certifikovaných organizací AIMS a nesmí být starší než 18 měsíců. Limity jsou relativně přísné, například pro věkovou kategorii mužů 40 až 44 je limit 3:20, u žen je to o 30 minut více. Kompletní seznam limitů lze najít na webových stránkách závodu.

Traťové rekordy žen i mužů drží Keňané. Robert K. Cheruiyot v roce 2006 zaběhl za 2:07:14 a Margaret Okayo v roce 2002 vyhrála časem 2:20:43. Prvně jmenovaný bude na startu i letos, neboť v Bostonu obhajuje již třetí vítězství v řadě!

Boston se v roce 1994 zapsal také do českých tabulek, když zde Alena Peterková zaběhla dodnes platný český rekord 2:25:19 a jako jediná česká žena vůbec se dostala pod dvě a půl hodiny.

Bostonského maratonu se pravidelně účastní čeští a slovenští amatéři. Letos je na seznamu přihlášených maratonský turista Martin Slomek z Prahy (startovní číslo 15319) a kladeňák Miloš Kmuníček (2725). Miloš si vloni na Pražském mezinárodním maratonu zaběhl osobní rekord 2:59:41 a určitě se bude chtít i na náročné trati v Bostonu třem hodinám přiblížit.

Za Slovensko si nelze nevšimnout expremiéra Mikuláše Dzurindy (číslo 10567), kterého doplní Roman Rybanský s číslem 5819. Mikuláš Dzurinda má vloni v Košicích zaběhnuto 3:26:51, rok předtím 3:35:13. Jeho kolega bude mít určitě větší ambice, vloni v Košicích běžel 3:11:20 a letos koncem března v Bratislavě půlmaraton dokonce za 1:20:37.

V databázi přihlášených najdeme ještě další, ale tito běžci mají jen českou nebo slovenskou národnost a bydliště v USA. Vloni závod dokončilo 21948 z 22377 v­yběhnuvších, takže i letos se dá předpokládat, že se na startu objeví hodně přes 20 tisíc běžců.


WEBOVÉ STRÁNKY ZÁVODU

SLEDUJTE ZÁVOD NA STRÁNKÁCH UNIVERSAL SPORTS