Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zdraví: Reflexní změna - zbavte se bolesti

Zdraví: Reflexní změna - zbavte se bolesti
foto: Jitka Stehlíková

Jitka Stehlíková | 23.09.2009 | přečteno: 12388×

předchozího článku víme, že reflexní změny dokáží pěkně znepříjemnit běžecké snažení, ale už také známe některé techniky k jejich odstranění. Dnes doplníme další snadno dostupné možnosti. Nebudete-li úspěšní při hledání a odstraňování reflexních bodů na první pokus, nevzdávejte se. Chce to jen získat trochu cviku.

Další techniku jsme už v podstatě nepřímo zmínili. Tou je protažení svalu. Nejde však o klasické protažení nebo strečink, který běžně využíváme po ukončení sportovní aktivity. Jedná se o takzvanou postizometrickou relaxaci. Za složitým názvem se skrývá v podstatě jednoduché, velice jemné protažení. Sval uvedete do velmi mírného (!) napětí, dále jej opět jen lehce proti malému odporu zapojíte s nádechem (tzv. izometrická kontrakce), s pokračujícím dýcháním chvíli setrváte (5 až 7vteřin). Následuje hlubší nádech a s následným výdechem opět uvedete sval do mírného protažení, ve kterém znovu několik okamžiků zůstanete.

Tímto způsobem provedené protažení je potřeba několikrát po sobě opakovat (4–5×), stejně tak je vhodné jej zařadit i vícekrát v průběhu dne. Principem takto provedeného protažení je skutečnost, že nejvíce napjatá a přetížená svalová vlákna se zapojí již při mírné kontrakci a poté přednostně reagují protažením. Neplatí zde tedy, čím více protáhnu, tím lépe.

Jste-li majiteli mikrovlnné trouby, je možné k ošetření reflexních změn ve svalech použít i tzv. horkou rolku. Kromě mikrovlnky ještě potřebujete ručník (ne úplně nejmenší), přeložte jej podélně a smotejte natěsno. Namočte, řádně vyždímejte (aby z něj nekapala voda) a na 2–3 minuty vložte do mikrovlnky. Poté jej přikládejte na požadované místo tak, že ho pomalu po každém přiložení lehce rozmotáváte a volný konec opět zavinujete. Postupným rozmotáváním rolky dostáváte na povrch ještě horké vrstvy ručníku. Celá procedura může trvat i déle než 5 minut. Na pozoru by se měli mít lidé s poruchou povrchového vnímání. Snadno může dojít k popálení kůže. Po aplikaci horké rolky je vhodné sval protáhnout (viz výše) a nenechat prochladnout. Nedoporučuji vylít na rolku vařící vodu přímo z konvice, vzhledem k vysoké teplotě se ručník asi nepodaří dobře vyždímat a hrozí popálení.

Další jednoduchou a dostupnou metodou je využití proudu velmi teplé vody ve sprše. Některé teorie sice tvrdí, že cévní zásobení kůže je natolik silné, že teplo spolehlivě odvede a ke svalu, pokud se vůbec teplo dostane, tak jen minimální část, nicméně bych tuto metodu z vlastní zkušenosti nezavrhovala.  Vodu je nutné aplikovat znovu na uvolněný sval a v takové teplotě, kterou snesete. Vytrvejte i několik minut. Protažení, neprochladnutí, odpočinek.

Při návštěvě fyzioterapie je dobré využít tzv. kombinovanou terapii. Jedná se o současnou aplikaci ultrazvuku a elektroterapie. Kombinovaná terapie nejenže spoušťové body 100% lokalizuje, zároveň je i cíleně ošetří.

Pro všechna doporučená opatření platí jejich opakování v průběhu dne a alespoň několik dní po sobě. Mějte na paměti, že samotné ošetření nebude úspěšné, pokud bude trvat příčina vzniku těchto funkčních poruch. Malé napravení špatného pohybového stereotypu udělá divy, pokud o něm víte.

Se spoušťovými body se potkáváme všichni. Do své aktivní formy se přemění obvykle v čase, kdy to nejméně potřebujeme, často se to stane před závodem… Ať chceme nebo ne, je potřeba si přiznat, že jsme někde něco zanedbali – přehlédli malé zranění, nezahřáli se, neprotáhli, uspěchali jsme návrat po nemoci, dostatečně neregenerovali nebo třeba podlehli zvýšenému napětí a nervozitě …

Pokud by se i přes veškerou snahu nepodařilo bolestivá místa odstranit, zvažte konzultaci u sportovního lékaře, nebo na rehabilitační ambulanci.