Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zdraví: Co se spoušťovými body?

Zdraví: Co se spoušťovými body?
foto: Aleš Tvrzník

Jitka Stehlíková | 18.09.2009 | přečteno: 17038×

předchozího článku víme, že reflexní změny dokáží pěkně znepříjemnit běžecké snažení. Víme také, že každý sval má svá místa, kde se takzvané spoušťové body tvoří přednostně. Málokdy se bolest jimi způsobená objevuje přímo v místě reflexního bodu.

Co s tím?
Existuje několik způsobů, jak spoušťové body odstranit. V první řadě je ovšem musíme najít. Stejně důležité, ne-li důležitější než lokalizace reflexní změny, je ale zamyšlení se nad příčinami jejich vzniku. V našem případě bude převládat větší zátěž bez adekvátní přípravy nebo následné kompenzace po jejím ukončení. Veškeré snažení o odstranění spoušťových bodů, bolesti a všech ostatních nepříjemností, totiž přijde vniveč, pokud nebudeme preventivně přemýšlet a neodstraníme zároveň příčinu jejich vzniku.

K tomu, abyste našli spoušťový bod, nepotřebujete nic jiného, než vlastní ruce, uvolněný sval a trochu trpělivosti. Pomalu postupně prohmátněte celý uvolněný sval. Spoušťové body se lépe lokalizují, budete-li postupovat napříč svalových vláken, ne podélně. V průběhu svalu najdete zatuhlá místa, která při následné kompresi vyvolávají „vaši“ bolest, případně i kontrakci svalových vláken.

Pokud by se vám zdálo, že najít spoušťový bod není tak jednoduché, neházejte flintu do žita při prvním neúspěchu. Je potřeba vytrvat a nespěchat. Klidně vezměte k ruce nějakou publikaci s anatomickým vyobrazením svalů. Alespoň si ujasníte, kde sval začíná, končí a jaký má vlastně průběh, popřípadě jaká je jeho funkce. Ono nezaškodí dozvědět se o pohybovém systému něco navíc.

Při troše trpělivosti narazíte na napjatá svalová vlákna (jako struna) nebo jejich seskupení, v jejichž průběhu, nejčastěji uprostřed, se nachází místo velmi citlivé a zatuhlé – spoušťový bod.

První metodou, kterou můžete hned použít, je komprese. V tlaku na spoušťový bod pokračujte tak dlouho, dokud se napětí nebude snižovat a bolest nezačne ustupovat, až zmizí zcela (roztaje).

Ošetření pomocí tlaku zvolte u svalů, které se obtížně protahují – například krátké svaly chodidla. V případě, že by se vám konkrétně u svalů chodidla nepodařilo vytvořit dostatečný tlak pomocí palce nebo prstů ruky, vezměte na pomoc malý míček – tzv. ježka. Umístěte jej pod chodidlo a potřebný tlak vyvolá váha těla. Investice do ježka není veliká a rozhodně jej uživíte i v preventivním starání se o chodidla, nejenom v ošetřování reflexních změn v této oblasti.

Obdobný problém může nastat i v okolí lopatek. Cílené protažení svalů v této lokalitě může působit stejné potíže jako u zmiňovaného chodidla. Převaha vnitřních rotátorů paže táhne obvykle ramena a lopatky dopředu, naopak často utlumení protihráči se několika schopnými svalovými vlákny snaží zvrátit nerovnováhu. A právě zde, v oslabených svalech, jsou opět k nalezení reflexní změny.

V této souvislosti bych upozornila na často nesmyslné posilování prsních svalů na posilovacích strojích, které nejenže může být jednou z příčin bolestí kolem lopatek, ale stávající poruchu nejspíš i prohloubí. Ke kompresi spoušťových bodů je zde možné použít tenisový míček. Položte se na pevnou podložku, míček umístěte na potřebné místo a váha těla následně vyvolá dostatečný tlak.

V závěrečném dílu si povíme o dalších možných technikách, které jsme schopni aplikovat i v domácích podmínkách.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

zu žena 18.09.2009 12:09:12

Děkuji za zajímavý článek. Uvítala bych celý cyklus, protože problematika je velmi rozsáhlá. Tyto články jsou úvodem do studia. Proč neuvádět na závěr také odbornou literaturu?
Děkuji a zdravím.

Motto: zu

administrator 03.04.2010 13:33:02

předchozího článku víme, že reflexní změny dokáží pěkně znepříjemnit běžecké snažení. Víme také, že každý sval má svá místa, kde se takzvané spoušťové body tvoří přednostně. Málokdy se bolest jimi způsobená objevuje přímo v místě reflexního bodu.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.