Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Čtyři rituály a začarovaná Ladronka

Čtyři rituály a začarovaná Ladronka
foto: Martin Symon (ilustrační foto)

Mirka Zálesáková, Veronika Brychcínová | 04.02.2010 | přečteno: 13496×

Z tréninkového plánu na uběhnutí půlmaratonu mám za sebou třetinu, ve které se mi skutečně dařilo, nepřišla žádná motivační krize, úspěšně se vyhýbám virům a možným zraněním, kilometry naskakují a já se moc těším, že uctím jaro adrenalinovým přívalem po zdolání mety 21 km. Zároveň si ale uvědomuji, že čas letí a den D se blíží mílovými kroky…

Tento týden mě čekaly dva tréninky ve formě 11 km a 14 km běhu. Rychlost stále není priorita, důležitější informace mi dává údaj o průměrné tepové frekvenci, na což se zaměřuji a dávám si přezdívku „zpomalovač“- tempo 8 km za hodinu dokážu trefit po pár vteřinách.

Kratší běh jsem se rozhodla absolvovat na běhacím páse ve fitness centru už v pondělí ráno. Po předání syna do péče chůvy a naprosto chaotickém odchodu z domova jsem si uvědomila, že jsem si zapomněla oblíbenou láhev s pitím a navíc nemám na běhání žvýkačku! K tomuto tématu bych ráda zmínila, že jako dospělému člověku jsou mi plně známy konsekvence pohybu se žvýkačkou v ústech, nicméně žvýkačka při běhání se stala naprosto nezbytným rituálem, bez kterého se obejdu jen za extrémních podmínek. Postupem času jsem se dopracovala ke spokojenosti s jedním kusem mentolové žvýkačky na 5–6 km.

Pro můj pondělní běh ale, nutno podotknout, byla důležitější ta láhev s pitím. Bohužel tamější bar plánoval otevřít asi půlhodiny po mém příchodu. Tak jsem to riskla, ale nedařilo se mi a dokončila jsem jen 8 km. No, budiž…

Endorfiny byly uvolněny a já jsem si pod sprchou lebedila, jak s pocitem absolutní jedničky vyrazím do světa plna energie skolit jeden pracovní úkol za druhým. Tento pocit mi vydržel přesně následujích 18 minut, kdy jsem zjistila po odlepení trička, že namísto pleťovým mlékem jsem si celé tělo pečlivě natřela sprchovým gelem.

Delší čtrnáctikilometrový běh jsem si naplánovala na nedělní dopoledne a dohodla se s kamarádkou, že potřebné kilometry nasbíráme na Ladronce. Scenérie byla naprosto romantická, sněhové vločky se vznášely ve slunečních paprscích, teplota lehce pod nulou. Nabídka, že poběžíme bez poslechu hudby ze sluchátek, protože témat k rozhovoru máme vždycky dost, mi velmi vyhovovala, rovněž jakožto podpůrný prostředek k udržení rychlosti.

Zvolna jsme vyběhly a pohodově zdolaly polovinu trasy. Ooouujééé, marně se snažím jogínským dechem ovládnout své tělo, přepadly mě zase střevní obtíže. Tato trasa je nějaká začarovaná! Kamarádka navrhuje, že přes Vypich doběhneme do Hvězdy a využijeme Toi-Toi umístěnou u hlavního vchodu. Při pohledu na můj vytřeštěný výraz ale chápe a rychle pokračuje, že pár desítek metrů od nás je vhodné houští. Nadšeně se vrhám k roští a běh po kolena ve sněhu kvalifikuji jako náhradu za trénink v posilovně. Podobný skok opakuji po dalších dvou kikometrech.

Zbytek běhu už proběhl bez dalších problémů a já se můžu i přes tyto epizodky pochválit vylepšením času oproti minulému týdnu o celých deset minut. Čtrnáct kilometrů zvládám za 1hod. 35min.


Komentář trenérky Veroniky Brychcínové:

V rámci týdne zařazuje Mirka svůj první výběh zpravidla v úterý. Pondělí bývá tedy den volna. Tentokrát šla ale Mirka neplánovaně první týdenní výběh hned v pondělí ráno, po nedělním delším běhu. Chybějící den volna se projevil. Mirka se necítila dobře nejen při běhu, ale pak hlavně ten večer, kdy jí celkově nebylo dobře.

Navíc hned od začátku týdne vznikaly pro Mirku vypjatější situace v práci a ke konci týdne podstoupila resekci zubu.

Na tento týden byl plánován pokles celkového objemu kilometrů a měl být tedy relativně odpočinkovým, což se v dané situaci hodilo. Navíc je skvělé, že se Mirka zarytě nedržela plánu a v pondělí, kdy cítila, že je toho na tělo moc, si trénink zkrátila. Mirka patří podle mého názoru k lidem, kteří díky své motivaci a svědomitosti mohou až příliš lpět na přesném splnění rozepsaného tréninkového plánu, ale tady se Mirce povedlo poslechnout svoji zdravou běžeckou intuici.

Na konci týdne, když se setkáváme, má Mirka trochu unavené oči a od zubařského zákroku stále oteklou tvář. Ale i tak je na ní široký úsměv. A právě smysl pro humor a nadhled pomohl Mirce zvládnout tento týden v rámci možností skvěle. Společně doufáme, že stehy v dásni nebudou dělat problémy, a na příští týden plánujeme úpravy v tréninku, protože Mirka se s přítelem a synem chystají do hor na běžky.

Na Hervis 1/2Maraton Praha připravuje Mirku Zálesákovou Veronika Brychcínová, mistryně republiky v maratonu z roku 2007.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 2369 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:02 (2009)

keane1980 muž 04.02.2010 22:42:35

Žvýkačka při běhu? Jak se na tohle proboha dá vypěstovat návyk?:-))) Jinak chválím a držím palce, články jsou super;-)

avatar

Brno

Celkem 26381 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:29 (2009)
půlmaraton: 1:33:05 (2008)
maraton: 3:23:02 (2012)

running-observer muž 05.02.2010 09:43:03

Každý návyk se dá i odvyknout. Ta žvýkačka až příliš hrozí spolknutím, vdechnutím či jinými problémy :-)

Občas jsem si vzal na běh hašlerku, dalo se to chvilku vydržet, ale přirozené to není. Záleží na to, zda to člověk všechno udýchá jenom nosem.

avatar

Celkem 6856 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:59 (2007)
půlmaraton: 1:46:39 (2010)
maraton: 3:53:44 (2012)

ipeterka muž 09.02.2010 14:41:31

Není ta trasa kolem Ladronky hodně střídavá do kopce / z kopce? Na takových trasách obvykle mívám podobné potíže … 8-)

administrator 03.04.2010 13:33:11

Z tréninkového plánu na uběhnutí půlmaratonu mám za sebou třetinu, ve které se mi skutečně dařilo, nepřišla žádná motivační krize, úspěšně se vyhýbám virům a možným zraněním, kilometry naskakují a já se moc těším, že uctím jaro adrenalinovým přívalem po zdolání mety 21 km. Zároveň si ale uvědomuji, že čas letí a den D se blíží mílovými kroky…


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.