Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Palestra Kbelská desítka: Chyběli jen lední medvědi

Palestra Kbelská desítka: Chyběli jen lední medvědi
foto: Martin Symon

behy.cz | 06.03.2010 | přečteno: 8209×

Ani mráz a sněhová nadílka neodradily vytrvalce od účasti na prvním velkém závodu jara v Čechách. Na startu se jich sešlo úctyhodných 410, takže účastnický rekord padl i přes značnou nepřízeň svatého Petra. Při vyhlášení se tleskalo vítězům Petru Losmanovi a Ivaně Sekyrové, ale běžecký zážitek si z Kbel odváží všichni účastníci. PŘIDÁNY FOTOGRAFIE ZE ZÁVODU

Trať na hranici hlavního města a okresu Praha-východ byla pokryta vrstvou uježděného sněhu. Pouze na několika místech jej ostrý vítr odfoukal na holý asfalt. Velmi důležité pro úspěch bylo tedy obutí. Výhodou bylo použití krosových speciálů.

Papírovým favoritem byl Kamil Krunka z SK Nové Město nad Metují. „Rád bych si dnes odvezl vítězství,“ řekl sám odvážně před závodem. Ambicemi se ovšem netajil ani známý trenér Jan Kervitcer. „Věřím tomu, že mí svěřenci dnes obsadí kompletně stupně vítězů,“ řekl těsně před startem.

V průběhu závodu se na čele vytvořila čtyřčlenná skupina, kterou v první polovině brzdil v tempu silný protivítr. Na metě pátého kilometru byli běžci v čase 17:04. Skvělou práci na čele odváděl Jan Procházka z Kerteamu, který v protivětru určoval prvních pět kilometrů tempo této skupinky. Závod se začal lámat v úseku šestého a sedmého kilometru, kdy Petr Losman (Kerteam – Olymp Praha), který předtím mírně zaostával, doběhl vedoucí trojici. Ztrácet naopak začal Krunka. Na osmém kilometru se vytvořilo pořadí Losman, Procházka, Mrázek (oba posledně jmenovaní z Kerteamu) a to vydrželo až do cíle, jen rozestupy se mírně zvětšovaly.

O náročnosti podmínek letošního ročníku svědčí to, že vítěz, někdejší juniorský mistr světa v bězích do vrchu, byl tak vyčerpán, že zůstal chvíli ležet na sněhu. „Dnes to bylo mimořádně těžké. Ten protivítr a navíc jsem měl během závodu malou krizi. Kbelská desítka byla pro mě kontrolním testem před maratonskou premiérou, kterou si odbudu za dva týdny v Římě.“

Petr je univerzální závodník. Kromě orientačního běhu umí i kros, věnuje se běhu do vrchu. Nyní se vydává na maratonský závod do Říma. „Pokud budou příznivé podmínky, je připraven tak, aby atakoval hranici 2 hodin 25 minut,“ řekl trenér Kervitcer.

Kromě protivětru bojovali běžci i s podkladem trati. „Nedalo se běžet vedle sebe, museli jsme se seřadit za sebou, protože nejvýhodnější stopa byla hodně úzká a mimo ni to hodně podkluzovalo,“ shodně uvedli v cíli první tři závodníci.

V závodě žen se rozhodovalo mezi dvojicí Ivana Sekyrová (AK Sokolov) a Kamila Gregorová (SK Chotěboř). Druhá jmenovaná byla objevem loňského podzimu. Rozběhla závod srdnatě a do pátého kilometru vedla. Zde se před ni nasunula dvojice z AK Sokolov. Sparingpartnerem Sekyrové byl její oddílový kolega Jan Sokol. Jak se později ukázalo, tato spolupráce byla pro vývoj závodu určující a Gregorová tahala až do jeho konce za kratší konec. S odstupem na třetím místě proběhla cílem Mirka Petronjuková.

„V první půlce to hodně foukalo, ale počkal na mě oddílový kolega a vytáhl mě. V půlce jsem předběhla Kamilu Gregorovou a pak už jsem si závod pohlídala. Ani jsem se nepokoušela o finiš. Tady, na uklouzané trati, to ani nešlo,“ řekla viditelně spokojená Sekyrová.

„Chystám se do Peček a na mistrovství republiky v krosu. Zkusím tréninkově Hervis 1/2Maraton, ale hlavně mistrovský Plzeňský půlmaraton,“ přidala pak Ivana Sekyrová informaci o svých nejbližších běžeckých plánech.

Časy vítězů, 33:17 v případě mužů a 38:15 u žen, jsou novými oficiálními rekordy závodu, neboť letos se poprvé běželo na certifikované tra­ti.

Předem přihlášeno na závod bylo 506 běžců a běžkyň. Přestože jich nakonec dorazilo o necelou stovku méně, pořadatelé musí mít z vývoje počtu účastníků závodu za několik posledních let určitě radost.

Letošní extrémní podmínky se sice podepsaly na rozdílu mezi přihlášenými a skutečně startujícími, avšak rekordní účast je nejlepším důkazem, že běžci se extrémních podmínek jen tak nezaleknou. To musíme ocenit zvlášť u běžců, pro něž byla Kbelská desítka vůbec prvním závodem. Dokázali se poprat s nepřízní počasí a mohou si vychutnávat sladký pocit z toho, že to zvládli. Určitě nelitují, že nezůstali v teple svých domovů.

Na zpravodajství ze závodu se podíleli Ivo Domanský, Pavel Frček, Mirek Kratochvíl, Petr Kostovič, Radek Narovec a fotograf Martin Symon.


 

WEB ZÁVODU

VÝSLEDKY ZÁVODU

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU

DISKUSE K ZÁVODU NA FÓRU