Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Mizuno Running Cup startuje v sobotu Kbelskou desítkou

Mizuno Running Cup startuje v sobotu Kbelskou desítkou
foto: Martin Symon

Petr Kostovič | 26.02.2013 | přečteno: 8172×

Pohárových běžeckých akcí rok od roku přibývá. Nedávno jsme představili RunTour. Stálicí mezi poháry je Mizuno Running Cup. Letos se uskuteční jeho devátý ročník. Již tento víkend startuje tradičně Kbelskou desítkou. Jaký bude letošní Mizuno Running Cup?

V letošním roce čítá šest závodů. Začíná v sobotu 2. března v posledních letech stále oblíbenější Palestra Kbelskou desítkou. Jde o rychlý silniční závod na 10 kilometrů, v němž propracovat se mezi nejlepší bývá těžké. Například v loňském roce překonalo v cíli hranici 40 minut, považovanou u kondičních běžců za „vstupenku do vybrané běžecké společnosti“, 125 vytrvalců. Ze 795 účastníků, kteří dorazili do cíle, to tedy je téměř 16% startovního pole.

Kbelskou desítku si vybírá řada výkonnostně velmi dobrých vytrvalců jako přípravný závod na pozdější vrchol sezóny. Stejné platí pro další z podniků poháru Mizuno Running Cup, Pečeckou desítku, která má také pověst rychlého silničního závodu a trať s minimálním převýšením. Závod následuje víkend po Kbelské. Oba výše uvedené běžecké podniky nabízí tratě s šancí na překonání osobních rekordů.

Mizuno Running Cup dává šanci uspět v celkovém hodnocení i výkonnostně slabším běžcům. Umožňuje to jeho bodování. Zvýhodňuje běžce, kteří absolvují co největší počet závodů.

„Vítěz příslušné věkové kategorie závodu Mizuno Running Cupu bere 100 bodů a zbytek vytrvalců v cíli získává procentuální počet bodů. Je to výkonnostní "ranking“ a osvědčil se už v minulých letech. Zvítězit může tedy závodník, který se zúčastní více akcí spíše než ten, kdo zaběhne skvěle jenom jeden závod," vysvětluje pravidla bodování poháru Marek Blažek z firmy Apachi s.r.o., která na závodech poháru měří časy.

Například v minulém ročníku se vítězkou kategorie žen do 39 let stala Hana Svěchotová ze Spartaku Praha 4. Nevyhrála přitom ve své věkové kategorii žádný ze závodů Mizuno Running Cupu, zúčastnila se však všech šesti a posbírala v součtu 469 bodů. Naopak výkonnostně lepší Marta Fenclová, patřící do stejné kategorie, zvítězila ve třech závodech, 300 bodů však na celkové prvenství nestačilo, skončila ve stejné kategorii na 4. místě. Jarmile Holasové z Tragéd Teamu Praha účast ve všech závodech přinesla celkové prvenství mezi ženami za zisk 536 bodů v kategorii do 59 let. Až za ní skončila vítězka tří závodů kategorie žen do 59 let Karla Mališová z USK Praha.

A jak vidí startovní pole svých závodů pořadatelé poháru?

„Výkonnostní běžci, kteří sportují pravidelně, si už na Mizuno Running Cup cestu našli v hojném počtu. Rádi bychom oslovili i "hobíky“. Těch se sice závodů poháru zúčastňuje také hodně, ale proč nepřivést k pravidelnému pohybu další?" říká Martin Dvořák ze Sportgroup.cz, agentury, která zajišťuje Mizuno Running Cup organizačně, ve spolupráci s pořadateli jednotlivých závodů.

„Tradiční, přesně změřené tratě s jasně danými termíny. To je naše hlavní devíza. Dále co možná nejlepší organizace, účast známých běžců i osobností. Organizaci závodů však směřujeme na běžce všech výkonností a nikoliv hlavně na známé osobnosti,“ odpovídá Dvořák na otázku, jakými kroky hodlají pořadatelé oslovit co nejvíce hobíků.

A jak vypadá letošní Mizuno Running Cup termínově? Po úvodním víkendovém double v úvodu března následuje přestávka, pohár pak pokračuje dalším dvojzávodem v termínu 24.4. (Pardubická devítka) a 27.4. (Jablonecký běh „Do Pohody“). Zbylé dva závody jsou na programu na podzim. Východočeské Běchovice Hronov – Náchod 26. října, termín brněnské Mizuno podzimní sedmičky tradičně určuje tamní sportovní veletrh, letos tak připadá datum závodu na 9. listopadu. Délka jednotlivých závodů se pohybuje mezi 7 a 10 kilometry.

Mizuno Running Cup je tedy určen všem výkonnostním skupinám běžců a dává šanci na celkové vítězství i těm pomalejším. Jeho závody budou asi vyhledávat především milovníci rovinatých běhů po asfaltu a středně velkých závodů se stovkami až tisícovkou účastníků. Na změřené desítky se postaví i borci, kteří si budou chtít vytvořit osobní rekord v běhu na 10 km. Certifikát o přesně změřené délce vlastní z pohárových závodů podle informací redakce Palestra Kbelská desítka. Ta oproti loňsku opět mění trasu závodu.

Posunuli jsme místo cíle o 150 metrů, také však místo startu tak, abychom se vyhnuli tlačenici, která loni vznikla po startovním výstřelu," říká ředitel závodu Petr Hedrlín z pořadatelské Palestry.

Již třetí týden mají běžci, kteří se na první velký závod jara v Čechách připravují, možnost trénovat podle plánů vyvěšených na webu závodu. Pořadatelé tedy dělají maximum pro to, abyste byli letos při úvodním závodě Mizuno Running Cupu ještě spokojenější a rychlejší. Zbytek už je na vás.

Pár čísel z výsledkové listiny Palestra Kbelské desítky 2012:

  • 125 běžců v cíli v čase do 39:59
  • 207 běžců v cíli v čase 40:00 – 44:59
  • 197 běžců v cíli v čase 45:00 – 49:59
  • 212 běžců v cíli v čase 50:00 – 59:59
  • 54 běžců v cíli v čase 60:00 a delším

Celkem v cíli hlavního závodu na 10 km naměřili 795 běžců a běžkyň. Startovalo 625 mužů a 170 žen.

Chcete-li se úvodního závodu Mizuno Running cupu zúčastnit letos, pospěšte si s registrací. Kapacita závodu byla nedávno navýšena na 1200 startujících. Novinkou letošního ročníku je týmová soutěž trojic. Běžci, kteří si netroufnou na celou desítku, mohou své síly změřit na pětikilometrové trati. Fotky ze závodu najdete po víkendu na www.ktfoto.com.


WEB MIZUNO RUNNING CUPU

WEB PALESTRA KBELSKÉ DESÍTKY

Anketa

Zúčastníte se některého ze závodů Mizuno Running Cupu 2013?

 
23 hl.
 
7 hl.
 
1 hl.
Celkem hlasovalo 39 uživatelů.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 19.02.2013 23:10:23

Pohárových běžeckých akcí rok od roku přibývá. Nedávno jsme představili RunTour. Stálicí mezi poháry je Mizuno Running Cup. Letos se uskuteční jeho devátý ročník. Již za necelé dva týdny startuje tradičně Kbelskou desítkou. Jaký bude letošní Mizuno Running Cup?
Odkaz na článek

avatar

Praha

Celkem 24 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:12 (1995)

APACHI.CZ muž 21.02.2013 12:34:00

Registrace právě znovu otevřena. Limit zvýšen na 1200 startujících (bez dětských tratí). Závodník musí zaplatit startovné tak, aby nejpozději v úterý 26.2. byly peníze na účtu pořadatele, jinak bude ze startovní listiny vyřazen.

Počet volných míst pro příchozí bude oznámen též v úterý a výdej těchto čísel začíná v pátek dle propozic pořadatele.

Motto: Servis pro pořadatele sportovních akcí
avatar

Celkem 566 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:33:06

Lhota Petr muž 01.03.2013 15:32:40

Stejně jako Kbelská desítka i PEČECKA DESÍTKA vlastní certifikát o přesně změřené délce a trať opět nemění a proto v Pečkách není potřeba opětovně každoročně přeměřevat:-)

Motto: Když nemůžeš tak přidej.
avatar

Praha

Celkem 3004 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:21 (2012)
půlmaraton: 1:34:56 (2011)

Stocki muž 02.03.2013 00:36:53

1200 lidí to už je docela moc. Nečekal bych, že zrovna ve Kbelích v roce 2015 poběží 2500 lidí :-) V roce 2010 doběhlo 405, 2011 – 624 a 2012 – 795. Stoupá to opravdu hodně.

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.