Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pečecká desítka: Vítr odvál naděje na rychlé časy

Pečecká desítka: Vítr odvál naděje na rychlé časy
foto: Martin Symon

behy.cz | 13.03.2010 | přečteno: 9111×

381 startujících. Takový počet bude zapsán v kronice 31. ročníku Pečecké desítky. Po loňském roce, kdy byl závod mistrovstvím České republiky veteránů v silničním běhu na 10 km, se letos těžko dal čekat další rekordní zápis. Proti bylo tentokrát i počasí. Napínavější byl závod mužů. Triumfoval v něm Petr Pechek (TJ Maratonstav Úpice). V závodě žen nenašla v boji o prvenství soupeřku Olga Firsová (Hvězda SKP Pardubice). PŘIDÁN ODKAZ NA FOTOGALERII ZE ZÁVODU

I když teplota tentokrát neklesla pod bod mrazu, příliš vysoko nad nulu se teploměr vyšplhat nedokázal. Ještě ke všemu nad rovinou kolem Peček začal už od rána foukat obávaný vítr. Ani občasné přeháňky deště se sněhem ale většinu běžců neodradily. Účastnický rekord tedy tentokrát nepadl, ale vzhledem k počasí je účast víc než dobrá.

Zatímco mužská kategorie letošní pečecké desítky byla bez jasného favorita, mezi ženami bylo zřejmé, že Olga Firsová, běhající poslední dobou ve skvělé formě, těžko najde soupeřku. Olga dokonce v týdnu před závodem pomýšlela na překonání traťového rekordu, ale ranní počasí její plány změnilo. „Pro traťový rekord jsem si určitě nepřijela, pro vítězství ale ano. Těžkou soupeřkou bude ale Ivana Sekyrová,“ odhadovala před závodem jeho vývoj Olga. Ivana Sekyrová se ale nakonec neobjevila, a tak o vítězce bylo prakticky rozhodnuto předem.

Výstřel poslal běžce na trať v 11:30. Poměrně brzy se od hlavního pole odpoutala tříčlenná skupina ve složení Petr Pechek (TJ Maratonstav Úpice), Kamil Krunka (SK Nové Město nad Metují) a Jan Mrázek (Kerteam). Zatímco v první polovině závodu směrem k otočce se vítr prakticky neprojevil, protože foukal přesně ve směru běhu, naplno zaútočil ve druhé polovině. Pole se roztrhalo do skupinek, které se samostatně probíjely protivětrem.

Po otočce se vedoucí trojice zúžila na dvojici, když tempu dvou vedoucích závodníků nestačil Mrázek. V posledním kilometru zaútočil Petr Pechek a cílem proběhl v čase 32:16 s náskokem 3 sekund na Krunku. Krunka po závodě: „Zase to nevyšlo. Tragédii z toho nedělám. Na spolupráci v čelní skupince si nemůžu stěžovat. V protivětru jsme se pravidelně střídali v čele. Nejvíce sil do finiše ušetřil Petr Pechek.“ Vítěz k tomu jen dodal: „Zrychlil jsme na devátém kilometru, ale Kamil mě v závěru stahoval.“ Třetí Mrázek doběhl v čase 32:40.

Olga Firsová zaběhla ženský závod stylem start – cíl, ale brzy po otočce bylo jasné, že rekordní ambice tentokrát zůstanou nenaplněny. „Zpočátku jsem myslela, že běžím na druhém místě, ale z domnělé soupeřky přede mnou se nakonec vyklubal muž s dlouhými vlasy.“ Na otázku, jaký byl dnešní závod, odpověděla jediným slovem: „Větrný.“

O další místa za Firsovou se podělily Helena Poborská (Kerteam Praha – 39:32) a reprezentantka v dlouhém triatlonu Gabriela Loskotová (TIMEX Team – 41:41), která startovala v ka­tegorii žen do 44 let. Třetí místo mezi ženami do 35 let tak obsadila Jana Pechková 42:02, startující za TJ Maratonstav Úpice, ale trénující s Kerteamem, stejně jako její bratr Petr, celkový vítěz závodu. Úspěšné vystoupení rodiny Pechků podtrhl čtvrtým místem v kategorii 50 – 59 otec František.

Slova spokojeností zářící stříbrné v závodě žen, Heleny Poborské, po doběhu: „Musím přiznat, že nebýt toho, že jsem se od otočky mohla schovat ve skupince mužů, nevím jak bych to zvládla. Michal Frabša mi to celé odtáhl. Kus mého dnešního úspěchu patří jemu. Ale jinak jsem nad očekávání spokojená. Ohromně mě povzbudila Abba, kterou vyhrával rozhlas v Ratenicích."

Uznání zaslouží všech 381 účastníků za to, že se přijeli poprat do Peček s nepříznivým větrem na trati. Nejstarším běžcem byl třiaosmdesátiletý Jiří Soukup, na stupně vítězů vyskočil jako mladík.  Všem účastníkům vysekl poklonu známý trenér vytrvalců Jan Kervitcer, jehož jste mohli vidět na prvním a devátém kilometru, kde hlasitě oznamoval aktuální mezičasy. „Zkusil jsem si zaběhnout kus trasy mezi osmým a devátým kilometrem a stačilo mi to. Byl to přímo uragán, klobouk dolů před všemi, kdo se s tím větrem porvali,“ řekl v cíli po závodě.

Všem běžcům a běžkyním patří navíc velký dík za to, že svou účastí přispěli na rehabilitaci patnáctileté Eriky, která bojuje s nádorovým onemocněním míchy. Na konto Nadačního fondu dětské onkologie Krtek přibyde společně s navýšením od behej.com částka 7620 Kč. Další peníze, jejichž výše zatím není známa, se vybraly na místě závodu. Svou účastí jste pomohli dobré věci.


 

WEB ZÁVODU

VÝSLEDKY ZÁVODU

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU

DISKUSE K ZÁVODU NA FÓRU

Komentáře (Celkem 7)

Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Trutnov/Praha

10 km: 0:31:01 (2009)
půlmaraton: 1:06:33 (2012)
maraton: 2:18:27 (2011)

peca_p muž 13.03.2010 18:37:28

Byl to pěkný závod, až na ten vítr…
Přidávám odkaz na výsledky: http://spreadsheets.google.com/pub?…

avatar

Celkem 631 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:29:00
maraton: 3:29:00

cagwe muž 15.03.2010 06:42:05

>> peca_p, 13. 3. 2010 18:37:28

Už na fóru jsem napsal, že mi není jasné proč si ta nejlepší nebyla schopna osobně dojít pro cenu. Někde to mají napsáno, jenom osobní převzetí. Je to trapné, když cenu pro nejlepší ženu přebírá chlap a místo pro prvního je prázdné.

avatar

Dasha 15.03.2010 09:08:28

Děkuji organizátorům za pěkný závod. Stává se z něj velký závod nejen počtem běžců (účast našich špiček i rekreačních běžců) i kvalitou organizace při zachování sympatické výše startovného. Dobře zajištěná trať s vyloučením dopravy, dárek pro každého, občerstvení, tombola, spravedlivé rozdělení cen v absolutním pořadí i věkových kategorií (jak pro muže, tak i ženy) …nemám co vytknout. Pořadatelé letos opět přesvědčili, že si tento závod právem zaslouží jednu z nejvyšších příček v nedávné anketě 10 km běhů. Snad jen mohlo méně foukat, ale to hold k tomuto ročnímu období patří.

avatar

Vracovice

koloběžkář muž 15.03.2010 12:39:05

… zajímavé bylo, že letos po obrátce jsme běželi proti těm zpět, ale jinou stranou než vloni, vítr se obrátil oproti loňsku a pole potom taky běží jinak …

avatar

Bermuda

OAF žena 15.03.2010 18:10:29

>> cagwe, 15. 3. 2010 06:42:05

Preji pekneho dne.
Predevsim chtela bych touto cestou podekovat organizatorum zavodu v Peckach za vybornou organizaci. Musim ragovat na prispevek ohledne vyhlaseni vysledku. Verte, ze i me je prijemne stanout na stupni vitezu a vychutnat si ten okamzik vyhry jeste jednou, z technickych duvodu toto vsak nebylo mozne. Vyckavala jsem az do 13:30, pak jsem jiz ovsem musela odjet a poverit Patrika prevzetim ceny, cimz mu dekuji. Omlouvam se za neucast na prevzeti vsem, ktere to mrzelo.

Tesim se na dalsi setkani na nekterem zavode! Behu zdar! :)
Olga

avatar

Třemošná

Celkem 313 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:33:02 (2009)
půlmaraton: 1:15:55 (2008)

brota muž 16.03.2010 01:09:49

>> cagwe, 15. 3. 2010 06:42:05

Čekat od 12:06 do 13:45 není pro každého možné. Obzvláště, když nevíte do kolika vlastně budete čekat!
Kromě těch prodlev s vyhlašováním výborně uspořádný závod. Ale těžko pochopit, proč čipy změřený závod nelze vyhlásit už pár minut po doběhnutí (posledních)…

avatar

DaliborB muž 16.03.2010 10:13:13

Já si naopak myslím, že vyhlašování bylo Ok a v podání Iva Domanského opět originální. Člověk si zašel v klidu vyklusat, osprchovat a stihnul se ještě občerstvit. Myslím, že Petr Lhota a spol. organizují Pečky rok od roku stále kvalitnějším způsobem, za což jim patří velký dík. Závod má se vším všudy vysokou úroveň a u nás patří mezi nejlépe zajištěné.

administrator 03.04.2010 13:33:13

381 startujících. Takový počet bude zapsán v kronice 31. ročníku Pečecké desítky. Po loňském roce, kdy byl závod mistrovstvím České republiky veteránů v silničním běhu na 10 km, se letos těžko dal čekat další rekordní zápis. Proti bylo tentokrát i počasí. Napínavější byl závod mužů. Triumfoval v něm Petr Pechek (TJ Maratonstav Úpice). V závodě žen nenašla v boji o prvenství soupeřku Olga Firsová (Hvězda SKP Pardubice). PŘIDÁN ODKAZ NA FOTOGALERII ZE ZÁVODU


Odkaz na článek
Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.