Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRAŽSKÝ PŮLMARATON: Detaily rozhodují

PRAŽSKÝ PŮLMARATON: Detaily rozhodují
foto: Martin Symon

behej.com | 23.03.2010 | přečteno: 15801×

Hervis 1/2Maraton Praha startuje v sobotu. Teď už není vhodný čas na poslední chvíli dohánět zameškaný trénink. To, co jste natrénovali, vám nikdo nevezme. Co jste natrénovat nestihli, už vám nikdo nedá. Ale jestli těch vynechaných tréninků nebylo moc, dá se půlmaraton zvládnout. Jenom nesmíte zapomenout na maličkosti. PŘIDÁNA AKTUÁLNÍ INFORMACE O POČASÍ.

Už jste si přesně naplánovali, v čem poběžíte, jak poskládáte jednotlivé vrstvy, jestli vezmete dlouhé nebo krátké elasťáky? Pokud ano, není to chyba, ale nesnažte se za každou cenu dodržet plán, který jste stanovili s příliš velkým předstihem. O tom, jak se nakonec oblečete, byste se měli rozhodnout teprve tehdy, až budete co nejpřesněji znát počasí.

Důležitá je především teplota, ale také to, jestli má pršet nebo svítit slunce a také jestli náhodou nebude foukat vítr. Hlavně si zapamatujte, že je mnohem lepší se před startem mírně třást zimou, než si dvacet kilometrů nadávat, že jste na sebe navlékli příliš mnoho silných vrstev. Nebojte se udělat změnu až na poslední chvíli před předáním zavazadla do úschovny. Ale pozor, s úschovnou příliš neotálejte, ať vás nezaskočí fronta.

Před startem musíte stihnout spoustu nezbytností, ale hlavně nesmíte zapomenout na nic z toho, co si chcete vzít na trať. Není nic nepříjemnějšího, než když se už řadíte do koridoru a najednou si uvědomíte, že startovní číslo nebo čip zůstaly na dně ruksaku. Stejně nepostradatelný pro vás může být látkový kapesník, nebo třeba MP3 přehrávač se sluchátky, i když bez toho byste se zřejmě nakonec obejít dokázali.

A co že jste to měli před startem stihnout? Když zapomenete sníst plánovaný kousek banánu nebo vypít poslední předstartovní hlt vody, je to daleko menší problém, než když si nestihnete odskočit. Zvlášť běžkyně by si na tento úkon měly vyhradit dostatečnou časovou rezervu. Fronta před dámskými toaletami je vždycky delší a pomalejší. Tuto diskriminaci sice odstranily mobilní buňky bez rozlišení, ale pánové mají při hledání místa, kde vykonat malou potřebu, přece jen snazší život. Bohužel někdy si jej usnadňují až příliš.

Nakonec překonáte všechna předstartovní úskalí, zařadíte se do svého koridoru a čekáte na start. Pokud jste se předem nestihli pořádně rozklusat a rozcvičit, omezený prostor vám toho už moc nedovolí. Sami musíte zvážit, jestli vaše předstartovní rozhýbání bylo dostatečné. Pokud ne, není to žádná tragédie. Na půlmaratonské trati se rozhýbáte až až. Ale nerozcvičení vybíhejte mnohem opatrněji a pomaleji.

Zpočátku je dav tak jako tak natolik hustý, že příliš rychlý běh nepřichází v úvahu. Hlavně se ale nenechte strhnout k příliš vysokému tempu později, kdy už bude trať volnější. Až budete míjet první nebo druhý kilometrovník, zkontrolujte si, zda čas odpovídá vašim plánům. Pokud zjistíte, že máte ztrátu za stanoveným časem, nepropadejte panice a zbytečně prudce nezrychlujte. Nejdříve si v duchu spočítejte, o kolik vás mohla zpozdit tlačenice po startu. Po pěti kilometrech už bude jasnější, nakolik se vám tempo daří dodržet.

Až doběhnete k první občerstvovací stanici, pravděpodobně ještě nebudete mít žízeň. Přesto ji nevynechte a napijte se. Začínat teprve po pocitu žízně by bylo příliš pozdě. Na jedno napití nepotřebujete mnoho tekutin. Deci vody na každé stanici bohatě stačí. Větší množství by váš žaludek stejně nestihl vstřebat a vy byste nesli zátěž navíc. Později můžete vodu vystřídat iontovým nápojem.

Pokud se vám bude zdát, že pořád máte spoustu sil, můžete se pokusit zrychlit, ale ne dříve než za polovinou, a nebo ještě lépe až v posledních pěti kilometrech. Ideální ovšem je, podaří-li se vám rozvrhnout síly tak, aby první polovina byla stejně rychlá jako druhá.

Až doběhnete do cíle, nesedejte si a nelehejte. Vaše tělo se mnohem lépe zregeneruje, když zůstanete v mírné aktivitě. Až si odbudete nejdůležitější záležitosti, tedy přebírání medailí a frontu na občerstvení, zkuste si najít volné místo, kde budete pár minut lehce protahovat hlavní svalové partie vašich unavených nohou a hned potom si vyzkoušejte alespoň pět minut pomalého regeneračního klusu. Únava odejde mnohem dřív, než kdybyste jen pasivně leželi.

V sobotu na shledanou v cíli.


TEMPO POMOHOU DRŽET VODIČI: Především pro začínající závodníky, kteří si ještě sami netroufají odhadnout správné tempo, budou, jako už tradičně, k dispozici vodiči. Ti poběží rovnoměrně tak, aby do cíle dorazili v čase, napsaném na jejich výrazném rozlišovacím dresu. Stejný čas budou mít napsaný i na balóncích nad hlavou.

AKTUÁLNÍ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Meteorologové sice hovoří o prudkém ochlazení, ale nepropadejte panice. Předpovídaných deset až dvanáct stupňů je takřka ideální běžecká teplota, která se dá zvládnout relativně nalehko. Ani případného deště se není nutné obávat. Žádný souvislý liják nehrozí a mírné přeháňky během závodu vaše tělo ani nezaregistruje. Běžet v pláštěnce není dobrý nápad. Pláštěnka neumožní odpařování potu. Pokud bude těsně před startem pršet, doporučujeme vzít igelitové „pončo“, které po startu odhodíte. Při odhazování berte ohled na ostatní závodníky a nezapomínejte, že odpad po vás někdo musí uklidit.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 26227 km
Minulý měsíc 3 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 22.03.2010 09:28:00

Přidám aktuální doplnění. Zkontrolujte si svoje nohy (vždyť vás ponesou celých 21km), ostříhejte nehty, obrušte ztvrdlou kuži a pokud víte, „kde vás bota tlačí“, připravte si náplast a preventivně přelepte.

avatar

Schestauber muž 24.03.2010 08:59:39

>> EvženGe, 22. 3. 2010 09:28:00

Pokud bude intenzivněji svítit sluníčko (což bude aktuálnější asi až při maratonu), je dobré použít opalovací krém, naopak při chladnějším počasí je dobré nezapomenout na čelenku, druhé, spodní triko s dlouhým rukávem a ev. hřejivkou natřít nohy (když běžíte v trenýrkách). Pokud se běží delší úseky proti slunci, jsou dobré sluneční brýle.

Motto: Nic není nemožné.

administrator 03.04.2010 13:33:13

Hervis 1/2Maraton Praha startuje v sobotu. Teď už není vhodný čas na poslední chvíli dohánět zameškaný trénink. To, co jste natrénovali, vám nikdo nevezme. Co jste natrénovat nestihli, už vám nikdo nedá. Ale jestli těch vynechaných tréninků nebylo moc, dá se půlmaraton zvládnout. Jenom nesmíte zapomenout na maličkosti. PŘIDÁNA AKTUÁLNÍ INFORMACE O POČASÍ.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.