Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zimní běžecká příprava Ironmana (2.)

behej.com | 07.11.2006 | přečteno: 9117×

V druhém díle tréninkového deníku na zdolání tříhodinové hranice v maratónu se dočtete, jak Michal bojuje s podzimním počasím. Můžete sledovat jak se mu daří plnit jeho plán z minulého týdne. Michal se tentokrát věnuje i své výstroji, konkrétně volbě bot. 

Když jsem minulou ve středu běžel alejí javorů hýřící všemi možnými barvami, říkal jsem si, jak je ten letošní podzim k nám až neskutečně příznivý. Jako by příroda vracela čas, který nám na jaře vzala, když donekonečna prodlužovala zimu na úkor jara.

Prvního listopadu to však skončilo, jako by někdo zmáčkl knoflík a najednou tu byla nepříjemná zima. V mém plánovaném tréninku došlo k několik změnám. 

Nárt v pondělí nebyl v pořádku a tak jsem dal volno, stejně tak i v úterý, a bolestivé místo jsem poctivě promazával Dolgitem. To, že jsem po pečecké desítce nedopřál tělu adekvátní regeneraci, se projevilo ve středu, kdy jsem nebyl schopen při klusání dostat tepy pod 150/min. A to jsem se chvílemi skutečně ploužil tempem hodně přes 5 min/km. 

Ve čtvrtek přišlo nečekaně citelné ochlazení. Přišel jsem dlouho z práce a nastal tradiční zimní boj. Vyběhnout nebo ne? Nakonec jsem první zimní bitvu s leností vyhrál a vyběhl v 19 hodin do potemnělých ulic. Po chvíli míjím dvě mladé dívky, které jsou evidentně v šoku a slyším za sebou: „… tak zimno i on biega…". Slovu, které přišlo potom jsem nerozuměl, neboť moje polská slovní zásoba v kategorii neslušné a sprosté pojmy čítá pouze dvě slova a ani jedno z nich to nebylo.

Celý týden tak vypadal takto:

den

náplň tréninkové jednotky
objem
pondělí

volno

úterý

volno

 

středa

volný klus

9 km 

čtvrtek

plavání – technika
volný klus

2 km
10 km

pátek

volný klus
9 km
sobota

dlouhý běh v okolí Bezdězu na tepu 154/min 22 km
neděle

volný dlouhý klus na tepu 148/min 15 km

Aby můj týdeník nebyl jen o tom, jak jsem trénoval a jak budu trénovat, rozhodl jsem se pokaždé věnovat nějakému tématu. Na začátek takové klasické běžecké téma: boty.

Zastávám názor, že je třeba kombinovat různé značky, každé jsou vyrobeny jinak, působí na nohu různě a ta tak není jednostranně zatěžována. Vzhledem k tomu, že si boty kupuji za své, tak nemám problém se toho držet.

Pokud jdu klusat anebo se chystám na nějaký delší vytrvalostní běh, tak si beru Asics Kayano XII nebo New Balance 767. V případě, že mě čeká rychlejší trénink, obouvám si Nike Air Zoom Elite. Tyto boty jsou zároveň i mojí volbou pro ironmana a maratón. Na závody do délky půlmaratonu používám Saucony type A.

Přestože často běhám v lese, tak nevlastním žádné vyloženě krosové boty. Jednou jsem je zkusil a musím říct, že mi nevyhovovala jejich tvrdost, která se projevila v momentu vyběhnutí z lesa na asfalt. Vloni jsem to vyřešil koupí polokrosového modelu Saucony Grid TR6, se kterými jsem byl spokojen jak v terénu, tak i na sněhu.

V tomto týdnu plánuji zařadit několik svižnějších tréninků a nadále budovat objem, protože to je pro toto podzimní období zásadní věc. V neděli 11.listopadu se běží Žandovská desítka. Pěkný závod ve zvlněném profilu, který jsem běžel vloni a o startu budu uvažovat i letos.

Jinak zatím můj trénink nevypadá jako trénink ironmana, což může někoho překvapit; pomalu ale začínám zařazovat více plaveckých jednotek, rád bych se dostal na tři pravidelné plavecké tréninky týdně. Cyklistiku nemám v plánu zatím vůbec. Rád bych během následujících týdnů začal se spinningem a také o víkendech zařadím nějaké vyjížďky na MTB v terénu, nebo na silnici s cyklisty.

Jak by měl vypadat můj následující týden: 

den

náplň tréninkové jednotky
objem
pondělí

plavání – technika
volný klus na tepu do 150/min

3 km
6–8 km 

úterý

volno

 

středa

volný klus na tepu do 150/min

8–10 km

čtvrtek

plavání – technika

2 km

pátek

volný klus + 5×100 / mk100 8–10 km
sobota

3×3km na ANP 185–189/min / mk 400 15 km
neděle

kopce 10×200/mk200, nebo Žandov 10km 10 km

Michal Jalovecký
30 let, absolvoval přes 100 triatlonů a deset Ironmanů
cíl na jaro: maraton pod tři hodiny (letos Stromovka: 3:00:41)