Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zimní běžecká příprava Ironmana (6.)

behej.com | 05.12.2006 | přečteno: 6691×

Listopad jako tréninkový měsíc dopadl velmi dobře, dostal jsem se do pravidelného tréninkového tempa a to byl hlavní cíl tohoto prvního měsíce zimní přípravy. Kolonka tréninkového deníku s názvem běh ukázala třicátého pěkných 300 km a to už je na triatlonistu slušný objem. Záběr ve vodě se lepší a na kole to taky není tak hrozný.

Po pondělním plavání jsem vezl auto do servisu v Brandýse a domů jsem klusl přes les. Za tři dny od soboty do pondělka mi to dalo pěkných 60 km. Druhý den bylo auto k vyzvednutí a já pro něj vyrazil na kole.Ve středu večer došlo na další objevování nových ulic a uliček Wroclawi a ukázalo se, že pokud člověk chce naběhat větší objem je nejlepší zabloudit, což se mi podařilo a do deníku přibylo nečekaně 14 km. 

Další den jsem otestoval nový bazén, voda je teplá, co víc si přát, pěkně jsem si zaplaval. Večer mě čekalo desetikilometrové kroužení po měkkém na půlkilometrovém osvětleném okruhu.

Tušil jsem, že víkend na chalupě u mácháče bude opět výživný. A nemýlil jsem se. Začalo to hned sobotním ranním tréninkem s Petrem Charouskem, dvacítka v lese s vloženou šestkou svižně. Odpoledne na biku pod Bezdězem jsem zařadil více kopců. Musím říct, že mě výjezdy baví, čím prudší tím lepší.

Točím kašpara, sunu se jako šnek a vrchol se pomalu blíží. Okolo příroda, občas stádečko srn, nebo jezdci na koních se psy. Hned jsem si vzpomněl na Mirka K., protože měli sebou dvě dobrmanky. Potvrdilo se mi, že toto plemeno je opravdu poslušné, projel jsem metr od nich a ani si mě nevšimly. Příjemná změna oproti uřvaným a chňapajícím ratlíkům.

V neděli naši sestavu opět doplnil Cabalero. Nová trasa s dlouhým stoupáním až pod hrad Bezděz a s vystupňovaným cca 5 km dlouhým úsekem v závěrečné rovinaté pasáži nám všem dala zabrat.

Celý týden proběhl následovně:

den

náplň tréninkové jednotky
objem
pondělí

plavání s etriatlon, technika + 3×(4×50K)
volný klus na 148/´
 

3 km
20 km 

úterý

výkmih na tepu 143/´

20 km 

středa

vytrvalost na tepu 142/´

14 km

čtvrtek

plavání – technika
výklus na 143/´

2 km
10 km 

pátek

volno
sobota

4R, 6km za 23:30´ na ANP 185/´,V10
MTB – vytrvalost v terénu na 139/´
 

20 km
30 km 

neděle

vytrvalost na tepu 165/´ 21 km

Tři týdny po sobě bych se chtěl věnovat tréninku jednotlivých triatlonových disciplín s akcentem především na začátečníky. Začnu plaváním. Zima je ideální období, kdy byste se měli na plavání zaměřit. Nejrychlejším stylem je kraul. Může se ho naučit každý, osobně jsem s ním začal až v osmnácti letech. První triatlony jsem odplaval prsama s kraulovýma nohama a to mě neuspokojovalo. Chce to jen se do toho obout a makat.

Pokud se chcete zlepšit, měli byste zamířit do bazénu třikrát až čtyřikrát týdně. Délka tréninku by se měla pohybovat od dvou do tří kilometrů. Vzhledem k tomu, že se jedná o disciplínu závislou především na technice, měla by každá tréninková jednotka obsahovat ze třetiny technická cvičení. Jedině ta vás dovedou ke zlepšení. Co se týče pomůcek, dobré je pořídit si plavecké ploutve a destičku.

Nejjednodušší kraulové cvičení je následující. Vezměte do pravé ruky destičku a uchopte jí ze strany za roh blíže k vám, palec nahoře, ostatní prsty dole. Plavte jednou rukou kraulem bazén, ruka s deskou je předpažená. Bazén zpět si desku dejte do druhé ruky. Hlídejte si, aby ruka šla z vody za loket, jakmile jsou z vody i prsty, tak přeneste ruku vpřed, ponořovat do vody byste jí měli přibližně v momentu, kdy se dostane na začátek desky.

Vyhněte se snaze sahat co nejdál a podobně. Snažte se spíše pohybovat rukou uvolněně a přirozeně.

Pokud se vám podaří úspěšně zvládnout toto cvičení, nechte desku na břehu a odplavte bez ní. Pak můžete zkusit i náročnější variantu, kdy ruku místo předpažení připažíte. Dobré je střídat bazény odplavané s ploutvemi a bez nich.

Když jsem se učil kraul, odtrápil jsem na každém tréninku vždy pětset metrů těchto cvičení. A věnuji se jim dodnes. Pořád je co zlepšovat. 

Kromě technických cvičení se snažte zařazovat pravidelně nějaký delší úsek. Plavte uvolněně, nikam nespěchejte, hlídejte si techniku. Snažte se prodlužovat od počátečních 200–300 metrů až ke vzdálenostem okolo kilometru.

Takto by měla vypadat skladba tréninku: rozplavání 300 m, technická cvičení 500 m, 300–1000 m vytrvalost, vyplavání 200 m.

Plavání v ironmanu je z časového hlediska nepříliš podstatnou částí. Cílem tréninku je především dostat se na takovou úroveň, abyste z vody lezli v pohodě a čerství. 

Jak by měl asi vypadat následující týden:

den

náplň tréninkové jednotky
objem
pondělí

plavání – technika
výkmih do 130/´

večer masáž 

3 km
30 km 

úterý

volno  

 

středa

klus do 150/´

10 km

čtvrtek

plavání – technika

2 km

pátek

volno
sobota

běžecká vytrvalost do 165/´

30 km

neděle

dlouhé kolo do 150/´ 100 km

Michal Jalovecký
30 let, absolvoval přes 100 triatlonů a deset Ironmanů
cíl na jaro: maraton pod tři hodiny (letos Stromovka: 3:00:41)