Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zimní běžecká příprava Ironmana (8.)

Michal Jalovecký | 19.12.2006 | přečteno: 4085×

Měsíc a půl dlouhá závodní pauza byla příležitostí pro kvalitní potrénování běhu a především přiživení běžeckého objemu. To se mi docela podařilo, takže jsem se těšil na nedělní Českobrodskou vánoční desítku.

Moje obavy, aby se neopakovala loňská situace, kdy napadlo v noci před závodem deset čísel sněhu, se naštěstí nevyplnily, naopak bylo na prosinec příjemně teplé počasí. 

Tréninkový týden byl volnější, nepodařilo se mi překonat deset tréninkových hodin, především z pracovních důvodů. V pracovních dnech došlo jen na lehký klus. Třicítku z předchozí neděle jsem v nohách cítil ještě při středečním klusu. V pátek už to bylo dobré, běželo se mi lehce. 

V sobotu ráno jsem zvažoval, jestli vyjet, protože bylo jasné, že tím trochu utrpí nedělní výkon, ale azurovému, byť lehce mrazivému počasí se nedalo odolat a nebylo co řešit. Tradičním místem startu víkendových švihů v Nymburce je plavecký bazén. 

Sešlo se nás u něho šest a vyrazili jsme. Vzhledem k pěknému počasí se tempo blížilo ke třicítce, docela slušný kalup na prosinec. Doma mi to dalo 60 km a spokojenost. Večerní plavecký trénink byl zaměřen na techniku, pohrával jsem si ze záběrem a bavilo mě to. 

Když mě Petr Lhota v pátek naťukl, že bychom si mohli před závodem desítku oběhnout jako rozklus, dlouho jsem se té myšlence nebránil. Byla by škoda nevyužít takové nabídky a v neděli krátce před půl desátou jsme vyběhli. 

Obrátková desítka vede celá pěkným lesem s jen minimálním provozem. Po celotýdenním běhu převážně ve městě to byl balzám. V závodě bylo cílem jít na čas mezi 38 a 39minutami. Běželo se mi dobře, pouze mi vadilo, že se mi v mokru smekaly boty, takže jsem nemohl moc těžit se svého dlouhého kroku. S časem a výkonem spokojenost a také mě potěšilo, že vydržel nárt, který mě od Stromovky pobolíval.

 

Celý týden proběhl následovně:

den
náplň tréninkové jednotky
objem
pondělí

plavání s etrialon, technická cvičení s piškotem
klus na tepu 150/´

2,5 km

8 km 

úterý
volno  

 

středa
klus na tepu 142/´

10 km

čtvrtek volno

pátek
11 km klus na 157/´, ABC, 5×100/MK100, V1 13 km
sobota

Kolo 28km/h na tepu 149/´
Plavání tech.cv, 6×50MZ s Pl, K700

60 km
2 km

neděle
Českobrodská vánoční desítka za 38:59´; R10, V4
24 km

Dnes na mě čeká lehce „kontroverzní“ téma, jak ukazují některé reakce v předchozích týdnech. Psát o běhu na běžeckém serveru je přeci jen trochu risk. Každopádně patřím mezi českými ironmany k nejlepším běžcům a vzhledem k tomu, že moje běžecká výkonnost má zatím stále stoupající tendenci, nemyslím si, že bych to dělal špatně.

Moje osobní ironmanské běžecké maximum činí 3:25h a doufám, že se mi ho podaří časem zlepšit a hlavně stabilizovat někam pod 3:20hod. O tom, že skvěle funguje přenositelnost vytrvalosti především mezi cyklistikou a během, jsem již psal.

Ověřil jsem si to na sobě především v letech 2003 a 2004. V té době bylo evidentní, že potřebuji vylepšit svou cyklistickou výkonnost a zaměření tréninku bylo výhradně na kolo. Na běžecký trénink jsem lehce rezignoval a měsíční dávka tak klesla pouze na 100 km. V závodě to pak ale nebylo znát a dokázal jsem běžet maratón téměř pokaždé pod čtyři hodiny. 

Začínající ironman by se měl především vyvarovat skokovému navyšování běžeckého objemu. Když zahájíte přípravu na dlouhý triatlon, je to pro organizmus velká zátěž. Najednou máte na programu každý den nějakou disciplínu a výsledkem toho bývá často oslabení imunity anebo zranění.

Proto to s běháním nijak extrémně nepřehánějte a rozdělujte svůj tréninkový čas rovnoměrně mezi všechny disciplíny. Doporučuji běhat dvakrát týdně (středa-sobota) hodinu a půl až dvě hodiny. Tempo běhu by nemělo být zbytečně rychlé.

Je třeba si uvědomit, že při závodě asi nepoběžíte pod pět minut na kilometr, takže je zbytečné pohybovat se takto rychle v tréninku. Spíše je dobré vyběhat si svoje rovnoměrné tempo, na které pak bude organismus při závodě připraven.

Úspěšný výkon v běhu při ironmanu se skládá z více složek, které je nutné zvládnout. Kromě běžecké výkonnosti je dalším limitním faktorem schopnost organizmu přijímat potravu. A hlavně přijímat jí v tom tempu, kterým běžíte.

Toto je třeba také trénovat, osobně několik let používám pás s lahvičkami, do kterých si doma připravím iontový nápoj a nebo mix Coca-Coly s vodou. Do kapsy pak beru gel a nebo energetickou tyčinku.

Závod, především v teplém počasí, často doprovázejí křeče. Prevencí před nimi je pravidelný strečink a také solné tablety, které ale nemusí každému sednout a je dobré si jejich užití také vyzkoušet v tréninku.

Poslední důležitou úlohu hraje psychologická příprava. Je třeba naladit se na to, že vás po náročné dřině ve vodě a na kole čekají dlouhé hodiny souvislého běhu. Částečně se na to můžete připravit již v tréninku. Je dobré dostat se v závěru zimní přípravy až přes dvě hodiny souvislého běhu. Pokud tuto metu budete schopní zdolat, psychicky vám to hodně pomůže.

Jak by měl asi vypadat následující týden:

den
náplň tréninkové jednotky
objem
pondělí

plavání – technika
výklus do 150/´

3 km
10 km 

úterý
klus na tepu do 155/´

12 km

středa
volno


čtvrtek

plavání – technika

2 km

pátek
výklus do 155/´ 12 km
sobota

vytrvalost do 150/´

60 km

neděle
vytrvalostní běh
25 km

Michal Jalovecký
30 let, absolvoval přes 100 triatlonů a deset Ironmanů
cíl na jaro: maraton pod tři hodiny (letos Stromovka: 3:00:41)