Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zimní běžecká příprava Ironmana (17.)

Michal Jalovecký | 20.02.2007 | přečteno: 5230×

V posledních dnech, díky slušné zimní přípravě bez výpadků, pozvolna stoupá forma. To je potěšující, protože mám za dva týdny odjet na soustředění ve Španělsku a je ideální odjíždět tam s dobrou výchozí výkonností. Ideálně zvládnutý tréninkový pobyt pak člověka posune opravdu daleko.

Navíc mě čeká dlouhá a asi nejnáročnější dlouhotraťařská sezóna, kterou jsem kdy absolvoval. To je i dnešním tématem.

Pozvolna proto začínám klást důraz na kvalitu. Stoupá i rychlost klusů, jejichž tempo zřídkakdy stoupne přes pět minut na kilometr. 

V pondělí jsem zahájil týden uspokojivým plaveckým vytrvalostním testem na 1200 metrů. Že poplavu tak svižně a přitom v komfortní pohodě jsem nečekal. Letos nemám v rukách tolik kilometrů a tak se snažím nahradit objem kvalitou. Navečer jsem absolvoval vytrvalostní běh, jehož závěr jsem lehce vystupňoval.

Ve středu a čtvrtek to byly tradiční klusy, oproti předchozím měsícům svižnějším tempem. V pátek ráno jsem vyrazil odtočit nějaké kilometry a navečer pak byl domluven v Nymburce velký běžecký trénink. Dostavilo se nás na něj celkem pět, většinou s osobáčky na desítku hluboko pod čtyřicet minut.

Po mailu jsme dohodli trénink, pyramidu 1km-2km-3km-2km-1km. Začátek volněji – čtyřkové tempo a závěr svižněji, což nikdo v mailu raději nespecifikoval :-).

První úsek po rozklusu byl opravdu překvapivě volný, čas 3:55´ ukazoval na dobré nervy všech zúčastněných. Prostě jsme trénovali, nikoliv závodili. Následovaly dvojka a trojka v obdobném tempu a v mém případě stále překvapivě na ANP. To mě potěšilo, protože vloni jsem při tomto tepu byl o nějakých 10–15“ pomalejší. Závěrečnou rychlejší pasáž jsme absolvovali už jen tři. Já, Mirek a Petr (dle fóra ironman, mhrunner a TtIiMm). 

Start dvojky byl jako závod, než jsem se rozkoukal, byla přede mnou deset metrů díra, která se dále zvětšovala. Dle mezičasu na polovině jsem ale zjistil, že nejdu pomalu, ale naopak kluci jdou hodně rychle. Čas na konci úseku 7:10´ a udržení tepu na ANP mě uspokojil. 

Kluci evidentně závodili a zajímalo mě, jak budou vypadat v závěrečném úseku. V něm nám Petr ihned utekl a s Mirkem jsme doběhli kousek po sobě, můj čas byl 3:29´ a tep v závěru vyskočil na 196/´. Takže rezerva tam byla. Po tréninku následoval přesun na víkend do Varnsdorfu.

V sobotu byl na pořadu regenerační trénink. Páteční kvalitu jsem cítil, takže to bylo především o kvalitním protažení a rovinkách. 

V neděli ráno to byla hrůza, posmrtná ztuhlost mých svalů byla taková, že jsem se donutil ještě před snídaní odklusnout šestku s rozcvičením a dvěmi rovinkami. Odpoledne mě totiž čekaly třístovky a doufal jsem, že se mi díky tomu půjdou lépe. Ukázalo se, že jsem udělal dobře. Navíc počasí na únor bylo nádherně slunečné a teplé.

Rozběhl jsem to volněji, abych to nepřekopl a postupně stupňoval. V druhé půlce se mi dařilo držet průměr 63“ na úsek. V posledním jsem za to zkusil vzít a čas 58,2“ mě uspokojil. 

Celý týden proběhl následovně:

den
náplň tréninkové jednotky
objem
pondělí

P – s etriatlon, hl.motiv K1200–1:36´/km
B – vytrvalost

3 km
13 km

úterý
volno

středa
B – klus na tepu 149/´

11 km

čtvrtek

B – klus na tepu 153/´

10 km

pátek

C- vytrvalost tep 149/´, 27km/h
B- 4R,1–2–3–2–1/pauza 2´, 2V

50 km
15 km

sobota

B- 6R,ABC, 10×100/MK100, 2V, tep 149/´

11 km

neděle

B1 – klus s protažením a rovinkama
B2– 5R,R,ABC, 20×300(pr.63,2“)/MK10­0, V3
P- 2× 1000K 

6 km
16 km

2 km

Triatlonová sezóna dostala konkrétní obrysy a tak jsem si i já srovnal svůj kalendář hlavní části sezóny. A protože program bude zajímavý a náročný, rozhodl jsem se podělit o něj s vámi. 

Po hubených letech se rozhodlo připravit triatlon na dlouhých distancích nebývale mnoho pořadatelů a jejich počet dává vzpomenout období před rokem 1989, kdy se v některých letech konalo velké množství bojů o železného muže.

Ironmanskou sezónu chci zahájit 9.6. v Mělicích u Pardubic. V té době budu mít za sebou pravděpodobně nějaký kratší triatlon a nebo duatlon. Pokračovat budu 24.6. v Curychu. Bude to zároveň vrchol sezóny a kopíruji tím loňský závodní model. Na Moraviamana jsem vyladil úspěšně a doufám, že se mi to podaří i letos.

Červenec bude také nabitý, 14.7. by se měl konat druhý závod Triexpert cupu v okolí Karlštejna. Tento závod si odjedu tréninkově, stejně jako další středňák 28.7. na Přimdě. Pro upřesnění dodám, že se bude jednat o Český pohár.

Na další závod bych se rád připravil a lehce vyladil. Přeci jen mistrovství republiky by člověk tréninkově jezdit neměl. Navíc tam budu chtít nahnat nějaké pohárové body. Sezónu uzavřu na zářijovém Pilmanovi ve Žďáru. No i když uvidíme po Curychu, jeden zajímavý závod se jede ještě v říjnu :-)

Jak by měl asi vypadat následující týden:

den
náplň tréninkové jednotky
objem
pondělí

B – klus na tepu 150/´

10 km

úterý
volno

středa
B – klus na tepu 155/´

10 km

čtvrtek

B – klus na tepu 150/´

10 km

pátek

C- vytrvalost na tepu 145/´
B- 5R, 2× 4km na tepu 180/´,V2

50 km
15 km

sobota

B – vytrvalost na tepu 160
P- vyplavání

20 km
2 km

neděle

B- 5R, 10× 500m/MK 200m, V3

15 km

Michal Jalovecký
30 let, absolvoval přes 100 triatlonů a deset Ironmanů
cíl na jaro: maraton pod tři hodiny (loni Stromovka: 3:00:41)