Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

MMM Košice: nejstarší evropský maraton s novinkami

MMM Košice: nejstarší evropský maraton s novinkami
foto: Zdenek Krchák

Jiří Šmiták | 28.05.2010 | přečteno: 6551×

Do startu Mezinárodního maratonu míru v Košicích, nejoblíbenějšího zahraničního maratonu mezi českým běžci, je sice ještě daleko, ale na start je třeba se připravovat s předstihem. Kromě tréninku i získáváním informací. V následujícím rozhovoru přinášíme přehled novinek chystaných pro letošní ročník populárního závodu.


Každé setkání s tajemníkem Maratonského klubu Košice Jánem Dvončem je pro mne vždy velmi příjemným zážitkem. Potkáváme se několikrát ročně při různých příležitostech a vždy si máme co říci. Statný padesátník je totiž nejen jedním z hlavních činovníků Mezinárodního maratonu míru a jeho nadšeným propagátorem, ale také dokonalým znalcem atletiky a dalších sportovních odvětví. Využil jsem našeho nedávného setkání a položil mu několik otázek. Týkaly se samozřejmě 87. ročníku MMM, po Bostonu druhého nejstaršího maratonu na světě.

Jano, kdy se letos závod koná?

Tak jako každoročně první říjnovou neděli, tedy 3. 10. 2010.

Dojde oproti minulým ročníkům k nějakým změnám?

Vlivem celosvětového trendu jsme časový limit na zdolání tratě posunuli z pěti na šest hodin, abychom umožnili absolvovat maraton co největšímu počtu sportovců. Další změnou je start už v 9 hodin místo původních deseti. V posledních letech jsme totiž při doběhu nejlepších závodníků zaznamenali teplotu i nad 20 stupňů Celsia a právě dřívější start by měl zúčastněné vytrvalecké špičce vytvořit o něco příznivější klimatické podmínky. Výhodné to však bude i pro ty závodníky, kteří přijedou do Košic z větších vzdáleností nebo z Česka. Mnozí z nich nebudou muset cestovat přes noc nebo až v pondělí a dostanou se domů ještě týž den.

Předloni byl čestným hostem MMM jeho trojnásobný vítěz Pavel Kantorek, loni dokonce dvojnásobný olympijský vítěz Waldemar Cierpinski. Koho jste pozvali letos?

Letošní ročník je věnován ženám, protože uplyne 30 let od jejich prvního startu na trati MMM. A naše pozvání přijala a účast potvrdila někdejší světová maratonská jednička a pětinásobná košická vítězka v letech 1981–1988 Christa Vahlensiecková z Německa. A její jméno také ponese juniorská štafeta na 42×1 km v programu Po stopách maratonských legend.

Pamatujete také na některé jiné vítězky vašeho závodu?

Samozřejmě. Snažíme se, aby se na maratonské trati uskutečnila štafeta čtyř vítězek, z toho dvou z České a dvou ze Slovenské republiky.

A můžeš prozradit jejich jména?

Ano, není to nic tajného. Jednáme s první vítězkou v roce 1980 Šárkou Pechkovou-Balcarovou, s Alenou Peterkovou, jejíž traťový rekord 2:31:28 z roku 1989 vydržel 19 let, a se slovenskými vítězkami Ludmilou Melicherovou a Katarínou Jedinákovou.

Jsou letos se závodem spojena i jiná výročí?

Je jich několik. Je tomu 50 let, co byla odhalena socha maratonce Posel vítězství od akademického sochaře Arpáda Račka, na níž jsou zveřejněna jména všech dosavadních vítězů MMM. A před 30 lety – v roce 1980 – nebylo třeba pro start na našem maratonu splnit kvalifikační limit. Tehdy nám na tradiční trať z Košic do Seně a zpět vyběhlo ze stadionu Lokomotivy 1 114 vytrvalců. Tento počet nebyl na nejdelší trati v našem závodě dosud překonán. A samozřejmě bych neměl zapomenout na 20. výročí existence Maratonského klubu Košice, který je pořadatelem závodu. Byl založen skupinou obětavých lidí v době určité krize maratonu v roce 1990.

Co považuješ za největší úspěchy vašeho klubu?

Uspořádání mistrovství světa v půlmaratonu v roce 1997 a o dva roky později organizaci 12. světového kongresu mezinárodní maratonské asociace AIMS.

V loňském roce na trati půlmaratonu, maratonu a v doprovodných soutěžích závodil rekordní počet 5 074 sportovců. Kolik jich bude letos?

Tak na to ti dnes neodpovím, to budeme vědět až toho 3. října. Věříme však, že v počtu účastníků bude loňský rekord překonán.

Jaká je výše startovného?

Pro maraton i půlmaraton stejně tak jako pro in-liny se pohybuje od 30 do 50 eur podle termínu přihlášky a úhrady. Výjimku mají pravidelní účastníci závodu – ti, kteří mají na svém kontě od roku 1989 10 maratonských startů a přihlásí se do 31. srpna, zaplatí startovné v nejnižší možné výši 20 eur. A protože je letošní ročník věnován ženám, každá z nich, i když třeba poběží v Košicích poprvé, bude platit do stejného termínu také jen 20 eur.

Zajišťujete účastníkům i ubytování?

Ano, na základě požadavku v přihlášce tak jako vždy ve studentském domově za cenu zhruba 10 eur.

Co děláte pro popularitu vašeho závodu? V letošním roce jsme se rozhodli pro to, mít své prezentační stánky na maratonech v Bratislavě, Praze a Krakově. Na našich webových stránkách jsme zveřejnili nejen podrobné informace o závodě, ale také Galerii vítězů a zpracováváme kompletní výsledkové listiny všech dosavadních ročníků. Za samozřejmost považujeme průběžnou spolupráci s médii.

Kolik lidí se podílí na přípravě MMM?

Zaměstnancem sekretariátu jsem pouze já a kolegyně Miriam Kopcsayová, vydatně nám však pomáhají prezident klubu Štefan Daňo a ředitel závodu Branislav Koniar. Nezastupitelnou úlohu má 35členný organizační výbor, který v průběhu roku řeší aktuální problémy. Máme však i spoustu spolupracovníků, jejichž počet se v závěrečné přípravě a v den závodu rozroste na několik set.

**Jano, děkuji ti za rozhovor, přeji úspěšnou přípravu závodu a už teď se do Košic jako každoročně moc těším. **


WEB ZÁVODU

ÚDAJE O ZÁVODĚ V TERMÍNOVCE NA BEHY.CZ

Anketa

S jakým časovým předstihem se rozhodujete o startu?

Celkem hlasovalo 27 uživatelů.

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jsmit 28.05.2010 01:35:44

Do startu Mezinárodního maratonu míru v Košicích, nejoblíbenějšího zahraničního maratonu mezi českým běžci, je sice ještě daleko, ale na start je třeba se připravovat s předstihem. Samozřejmě hlavně tréninkem, ale i získáváním informací s dostatečnou časovou rezervou. V následujícím rozhovoru přinášíme přehled novinek chystaných pro letošní ročník populárního závodu.
Odkaz na článek

avatar

Liberec

Celkem 3461 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 4:01:31 (2012)

ozogan muž 28.05.2010 13:41:15

Začal jsem běhat až letos, vlstně jsem si jen chtěl původně odběhnout maratón a pak s tím skončit. Protože jsem v tom ale našel velké zalíbebí, už v cíli toho svýho prvního maratónu jsem se řekl že přestat nejde. Takže, počítám s tím že Košice budou můj druhý maratón. Sice je to cizina, ale žádný problém dohodnout se. Už se moc těším. A hlavně dále trénuju.

Motto: Moje běhání (ZMĚNA): http://www.1600km.cz/
avatar

Beroun

Celkem 41724 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:44 (2006)
půlmaraton: 1:26:27 (2007)
maraton: 3:17:01 (2004)

mirek hasal muž 29.05.2010 13:42:52

Tak to já jsem na tom podobně… taky jsem si to chtěl jen zkusit, zalíbilo se mi, lépe řečeno propadl jsem tomu. První maraton Praha a hned druhý maraton Košice. Jen to celé před osmi lety..... Košice jednoznačně dopručuju, vrátil jsem se tam ještě na svůj osmý maraton. Je to skvělý závod, trať, diváci, zajištění, prostě všechno.

avatar

Celkem 5384 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:55 (2009)
půlmaraton: 1:30:55 (2009)
maraton: 3:29:13 (2013)

Papy muž 29.05.2010 15:29:33

Košice byly můj druhý maraton. Určitě stojí za to se na něj vydat. Tady je moje vzpomínka na něj :D http://www.youtube.com/watch?…

avatar

Hradec Králové

Celkem 4312 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:21 (2011)
půlmaraton: 1:59:10 (2011)
maraton: 4:25:12 (2011)

Chuana žena 29.05.2010 17:51:37

>> Papy, 29. 05. 2010 15:29:33

Skvělé video a muzika. Dodatečně gratuluji.

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.