Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Víkendovým závodům vévodí Hornická desítka

Víkendovým závodům vévodí Hornická desítka
foto: Martin Symon

Petr Kostovič | 01.11.2010 | přečteno: 3646×

O prvním listopadovém víkendu nenechejte zahálet především své krosovky. Tahákem víkendu je ovšem silniční Hornická desítka ve Frýdku-Místku, která je v součtu všech zúčastněných běžců včetně dětských kategorií největším závodem Moravy. Loni se na start některého ze závodů postavilo 1433 běžců a běžkyň.

V minulém roce přitom dlouho visel osud závodu na vážkách, když se zdálo, že přijde o tradičního hlavního sponzora. Nakonec se závod podařilo zachránit a uspořádat opět na vysoké úrovni. Závod je populární především u dětí a mládeže, jimž nabízí tratě o různé délce od 80 do 1672 metrů a tomboly o ceny v hodnotě desítek tisíc korun. Na děti se myslí i po závodech, v Národním domě v Místku je pro ně připraveno od 13 hodin zábavní odpoledne. Na stejném místě probíhá i prezentace k závodům.

V hlavním závodě běžci absolvují tři okruhy o délce 3333 metrů po ulicích, po nábřeží a parkem, vždy s průběhem kolem Národního domu. Povrch tratě je asfaltový, na nábřeží je dlažba. Trať je značena šipkami na vozovce a usměrňována pořadateli na všech křižovatkách. Start hlavního závodu, jehož se pravidelně zúčastňuje řada běžců z české vytrvalecké špičky, je v 15:00 hodin. Výsledky se vyhlašují u mužů v kategoriích po pěti letech, u žen do 34 let, od 35 do 44 let a od 45 let.

Suma sumárum, pokud někdy vyrážíte závodit dále od místa svého bydliště, abyste se přesvědčili, jak se dělá závod jinde, alespoň jednou během „závodního běžeckého života“ byste měli zavítat i do Frýdku-Místku. Šanci máte letos v sobotu 6. listopadu.

Neláká-li vás masový běh a dáváte-li přednost běhu v přírodě, možná zvolíte Běh na Českou chalupu, krátký (2 500 metrů), ale náročný (246 metrů stoupání) běh do vrchu, který pořádá v sobotu 6. listopadu AC Slovan Liberec, nebo zavítáte ve stejný den do romantického prostředí Adršpašských skal na Ádrkros. Tohoto krosového závodu se v loňském roce zúčastnily téměř čtyři stovky běžců. Běží se na trati dlouhé 9 kilometrů vedoucí po lesních cestách a pěšinách ve velmi členitém skalnatém terénu.

Nabídka krosových závodů pokračuje i v neděli 7. listopadu, kdy se běží v pražském Krčském lese na krásné trati za koloritu barevného podzimu dvouokruhový Sild kros, závod na 10 km pro muže a 5 kilometrů (1 okruh) pro ženy se startem v 10:30 hod.

Máte-li to ovšem blíže do severočeských Teplic, tam je v neděli na lesních cestách a pěšinách vrchu Doubravka na programu nejstarší závod v severních Čechách, Běh kolem Doubravky. Letos se koná již po šestašedesáté a poměřit své síly se soupeři můžete na tratích v délce od 1 600 metrů (ženy, veteránky, dorostenky a juniorky), přes 2 600 metrů (dorostenci a junioři) po 4 200 metrů (muži, veteráni). Starty hlavních závodů jsou v 11:40 a ve 12:00 hodin. Po závodě můžete dát odpočinout unaveným svalům v termální vodě tamních Lázní Teplice v Čechách. Termální vodu nabízí i teplické Aquacentrum.

Kroky sběratelů maratonských čárek možná povedou na Horolezecký krossmaraton do České Lípy. Běží se v lese, na trati se zvlněným profilem, ve čtyřech okruzích o délce 10 500 metrů. Termín konání závodu byl přesunut na nadcházející víkend z původně plánovaného 30. 10. Startuje se v 10:30 hodin.

Dáte-li ovšem svým krosovkám z různých důvodů pohov a zůstanete doma, nezapomeňte v neděli 7. listopadu naladit na svých televizních přijímačích stanici Eurosport. Běží se – a vysílá – Newyorský maraton.


TERMÍNOVKA NA BEHY.CZ

Anketa

Dejte svůj hlas běžecké události, na niž se o nadcházejícím víkendu nejvíce těšíte.

 
5 hl.
 
3 hl.
 
16 hl.
Celkem hlasovalo 80 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 04.11.2010 00:10:57

O prvním listopadovém víkendu nenechejte zahálet především své krosovky. Tahákem víkendu je ovšem silniční Hornická desítka ve Frýdku-Místku, která je v součtu všech zúčastněných běžců včetně dětských kategorií největším závodem Moravy. Loni se na start některého ze závodů postavilo 1433 běžců a běžkyň.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.