Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pohár behej.com: Mikulenka se skalpem Kocourka a Štefka

Pohár behej.com: Mikulenka se skalpem Kocourka a Štefka
foto: archív TJ Slezan Frýdek-Místek

Petr Kostovič | 01.11.2008 | přečteno: 7855×

Vysokou sportovní úroveň měl předposlední závod Poháru behej.com, 23. ročník Hornické desítky. V silné konkurenci závodníků z Polska, Ukrajiny a Slovenska se vítěz Běchovic, Róbert Štefko, tentokrát musel spokojit s šestým místem a sklonit se před mladšími závodníky.

Porazil jej vítěz nedávného závodu Hronov – Náchod Milan Kocourek, ještě rychlejší však byl tentokrát stýplař Peter Mikulenka závodící za domácí TJ Slezan Frýdek-Místek. Přesto ani on nedosáhl na celkové prvenství v závodě.

Možná si Róbert Štefko i trochu oddychnul. Mládí se dere vpřed, mohl si říci po dnešním závodě. Ani jeden z obou mladíků, kteří dnes skončili před ním, však není z jeho domácího oddílu AK Kroměříž.

V místě závodu před jeho startem sprchlo, trať byla mokrá, teplota se pohybovala v rozmezí příjemných 12 – 14°C, ideální běžecké počasí.

Muži i ženy běželi tři okruhy, každý z nich měřil 3333 metrů. Cílem prvního z nich proběhla jako první skupinka pěti závodníků. Vedl ji obhájce loňského prvenství, Jakub Burghardt z Polska, reprezentující JMD Bardejov. S nepatrným odstupem za první pěticí běžel Geyletiy z Ukrajiny, za ním Polák Baczynski a Tomáš Blaha, až devátý byl v tuto chvíli Mikulenka, na vedoucího Burghardta ztrácel 12 sekund. 

Při náběhu do třetího okruhu v čele zůstala již jen dvojice závodníků z Ukrajiny, Slobodenyuk a Geyletiy, třetí běžel Slovák Vanko, Mikulenka se posunul na sedmé místo. 

Ve finiši vybojoval těsné vítězství ve velmi dobrém čase pod třicet minut (29:55) Slobodenyuk před Geyletiyem (29:56). Mikulenka zaběhl ve třetím okruhu třetí nejrychlejší čas a skvělým závěrem se posunul na bronzovou příčku. Od vítěze jej v cíli dělilo 12 sekund. Čtvrtý finišoval Miroslav Vanko (Obalservis Košice), pátý Milan Kocourek (ARC Brno) a šestý Róbert Štefko (AK Asics Kroměříž).

„Je to skvělé, získal jsem skalp Róberta Štefka a Milana Kocourka. Větší šance mám přitom na pětce, na desítce jsem je ještě neporazil a ani dnes jsem nevěřil, že to vyjde. Strašně si toho vážím, ani to neumím slovy popsat,“ zářil v cíli radostí nejlepší Čech v cíli závodu, Petr Mikulenka. „Závod jsem rozběhl opatrně, jako vždycky, držel jsem tempo, nemyslím si, že bych v posledním okruhu výrazně zrychloval, spíše ostatní ztráceli,“ odpověděl Petr na otázku, jak se rodilo jeho třetí místo.

Ženský závod byl soubojem o prvenství mezi Petrou Kamínkovou z AK Olomouc a polskou závodnicí Katarzynou Czyz. „Běželi jsme společně až do šestého kilometru, potom se mi podařilo se posunout o kousek před tuto běžkyni a náskok jsem si udržela až do cíle. Ze všech mých vítězství na tomto závodě jsem nejvíce musela bojovat právě o to letošní, čas 35:08 považuji za velmi dobrý,“ řekla v cíli vítězka závodu. „Po letošní nepříliš povedené sezóně provázené zraněním se teď těším na reprezentační soustředění ve Vysokých Tatrách na Štrbském plese, kam odjíždíme po závodě,“ dodala ještě k běžeckým plánům na nejbližší dny.

Pořadatelé z TJ Slezan Frýdek-Místek mohou být spokojeni i s účastí. „Zatím ještě nemáme oficiální čísla, ta jsou jen z hlavního závodu na 10 km, v němž byly časy měřeny technikou firmy Championchip. Toho se zúčastnilo 350 běžců a běžkyň, přibližně 400 jich běželo v Běhu pro zdraví a v dětských a mládežnických kategoriích se prezentovalo kolem 600 závodníků. Loňský účastnický rekord 1300 běžců a běžkyň by tedy mohl být překonán,“ řekl ředitel závodu, Jozef Nejezchleba, který zároveň zvládal roli moderátora.

Organizačně byl závod výborně zvládnutý. V cíli čekalo na závodníky spousta občerstvení, každý si mohl vybrat podle chuti. K dispozici byly čokolády, pomeranče, jablka, čaj, minerálka a iontové nápoje. Škoda jen, že při takto velké účasti závodníků si cestu k trati závodu nenašlo více diváků, podél trati jich bylo poskrovnu.

Závod již rozhodl o vítězích Poháru behej.com. Jiří Wallenfels, který ve Frýdku-Místku doběhl na 19. místě (33:01), již nemůže být v posledním závodě předstižen. Stejně tak v ženské kategorii již vítězství Jarce Pokorové (ve Frýdku-Místku 18. místo v kategorii žen časem 44:43) nikdo nevezme. Zajímavé bude pozorovat, zda oba vítězové vezmou nedělní SILD kros jako „jízdu králů“ nebo zda i poslední závod Poháru behej.com „odpracují“ naplno.

Zajímavý bude ovšem také boj o druhé pohárové místo v kategorii mužů. Po Hornické desítce se totiž na druhé místo posunul Marcel Ungr. Při SILD krosu se dá očekávat útok Miroslava Daňka, který o tuto pozici přišel. Výkonnostní rozdíl mezi oběma závodníky je nesporný, Marcel má ale náskok 16 bodů. Průměrný počet bodů získaných v jednotlivých závodech Poháru je u M. Ungra 77.1, u M. Daňka 91.4, tedy rozdíl 14 bodů. Bude to stačit? V neděli to vypadá na lítý boj!

Ať už to dopadne jakkoli, jedno je jasné. Po SILD krosu řekneme Poháru behej.com pro rok 2008 

„GOODBYE“


Výsledky závodu

Web závodu

Stránka Poháru behej.com